Φιλοσοφία μπορεί να αλλάξει ο Ολυμπιακός, dna ποτέ!

Το σημαντικότερο εφόδιο των «ερυθρολεύκων» για την πορεία τους στην προσεχή σεζόν παραμένει βαθιά ριζωμένο μέσα του.

Φιλοσοφία μπορεί να αλλάξει ο Ολυμπιακός, dna ποτέ!

Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές το φετινό καλοκαίρι με στόχο να επιστρέψει στην κορυφή. Άλλαξε όλους τους ξένους του (πλην των Στρέλνιεκς, Μιλουτίνοβ) και φυσικά πέρασε σε νέα εποχή, από το μπάσκετ του Σφαιρόπουλου στο μπάσκετ του Μπλατ, δύο προπονητών με εντελώς διαφορετική προσέγγιση του παιχνιδιού και αγωνιστική φιλοσοφία.

Φυσικά, οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να φανούν από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας και των κόπων παικτών και προπονητή.

Είναι γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» βίωσαν το τελευταίο διάστημα μία αρκετά σημαντική αγωνιστική κρίση, η οποία οφειλόταν εν μέρει στις παραπάνω συνθήκες. Τρεις διαδοχικές ήττες, δύο εκ των οποίων από τον «αιώνιο» αντίπαλό της, θα επηρέαζαν αρνητικά οποιαδήποτε ομάδα. Πόσω μάλλον μία ομάδα που τη συνοδεύουν πάντοτε υψηλές προσδοκίες και στοχεύει να πρωταγωνιστήσει.

Και όμως, ο Ολυμπιακός στην πιο δύσκολη στιγμή του μέχρι στιγμής και σε μία εβδομάδα με διόλου βατό πρόγραμμα έδειξε χαρακτήρα πρωταθλητή και έδωσε απαντήσεις μέσα στο παρκέ. Ας μην υποτιμούμε αυτό που πέτυχαν οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ. Με την πλάτη στον τοίχο και αυξημένη πίεση λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων, πήραν ένα μεγάλο «διπλό» στο Μονάχο, ενώ έβαλαν «στοπ» στο αήττητο της πρωταθλήτριας Ευρώπης σε διάστημα δύο ημερών! Δεν είναι και μικρό κατόρθωμα για μια νέα ομάδα που ψάχνει ακόμα την αγωνιστική της ταυτότητα...

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα των Πειραιωτών. Ο Ολυμπιακός έχει ακόμα πολύ και δύσβατο δρόμο μπροστά του. Ωστόσο, έδειξε ότι έχει τον χαρακτήρα και το «μέταλλο» για να τον διαβεί αλώβητος. Στην πιο δύσκολη στιγμή του έχει εκ των έσω την τάση να αναδεικνύεται νικητής και να βαδίζει προς την επόμενη πρόκληση. Γι' αυτό, μπορεί να αλλάξει προπονητή, φιλοσοφία, τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού, αλλά ένα στοιχείο του παραμένει πεισματικά αναλλοίωτο: Όταν πέφτει, έχει τη δύναμη και την καρδιά να ξανασηκώνεται, ακόμα και όταν δεν το περιμένει κανείς. Είναι στο dna του, πώς να το κάνουμε;