Ο Θρύλος έβγαλε... δόντια!

Ο Ολυμπιακός που έπαιξε το μπάσκετ που ήθελε, με τρίποντα, ταχύτητα και πάθος, η κλάση του Σπανούλη και οι θέσεις στο ρόστερ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ο Θρύλος έβγαλε... δόντια!

Οι τρεις σερί ήττες που μέτρησε ο Ολυμπιακός στην EuroLeague σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσώπευαν το επίπεδο της ομάδας. Οι Πειραιώτες εμφάνισαν στο παρκέ αρκετές από τις αδυναμίες τους και κυρίως είχαν μία έλλειψη σκληράδας, αλλά και αποφασιστικότητας ώστε να πάρουν τα αποτελέσματα που θέλουν.

Το «διπλό» επί της Μπάγερν Μονάχου έδωσε… ανάσα, αλλά παράλληλα οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν και μία μεγάλη νίκη. Ένα καλό αποτέλεσμα πέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο, έχοντας ηττηθεί νωρίτερα από ΤΣΣΚΑ, Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε, η οποία θα τους τόνωνε το ηθικό. Ο Ολυμπιακός είχε τεράστια «δίψα» για την επικράτηση κόντρα στη Ρεάλ και το έδειξαν στη πράξη! Οι Πειραιώτες αυτή την φορά έβγαλαν… δόντια, άρχισαν να «δαγκώνουν», έπαιξαν μπάσκετ με αυτοπεποίθηση και έδειξαν από την αρχή στη «Βασίλισσα» πως ήθελαν περισσότερο το αποτέλεσμα.

Μπορεί στο Μόναχο ο Ολυμπιακός να μην εντυπωσίασε με την απόδοση του, αλλά κόντρα στη Ρεάλ οι Πειραιώτες έπαιξαν εξαιρετικά, παρουσιάζοντας σε μεγάλο βαθμό το μπάσκετ που θέλουν να παρουσιάσουν φέτος. Γρήγορος ρυθμός, υψηλό τέμπο, αυξημένες κατοχές, πολλά τρίποντα, σκληράδα στην άμυνα και ένα σκορ κοντά στους 90 πόντους, έχοντας πλουραλισμό στην επίθεση (Γκος 23, Σπανούλης 20, Στρέλνιεκς 15, ΛεΝτέι 12). Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν για «όπλο» τους το εξαιρετικό τους ποσοστό ευστοχίας πίσω από τα 6.75 μέτρα, τελειώνοντας το ματς με το εντυπωσιακό 52.4% (11/21), με τον Βασίλη Σπανούλη να παίρνει το… όπλο του. Το μάτι του αρχηγού "γυάλιζε", καθώς ξεκίνησε με 4/4 τρίποντα στο πρώτο μέρος, τελειώνοντας το παιχνίδι με 5/6 και 20 πόντους, δίνοντας το σύνθημα στους συμπαίκτες του.

Είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό πως για ακόμη μία φορά, για δεύτερο σερί ματς, έκανε το βήμα μπροστά ο Γιάνις Στρέλνιεκς στην κρίσιμη τέταρτη περίοδο. Αυτόν τον Λετονό γκαρντ θέλει φέτος ο Ντέιβιντ Μπλατ. Να είναι μπροστάρης, πρωταγωνιστής και όταν χρειαστεί να ηγηθεί της προσπάθειας. Έβαλε και πάλι σερί πολύτιμους πόντους, δίνοντας τεράστια επιθετική ώθηση στην ομάδα του, σε στιγμές που η μπάλα… έκαιγε. Φαίνεται το πόσο έλλειψε από την ομάδα. Σπουδαία δουλειά και από τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 23 πόντους, δείχνοντας χαρακτήρα, συνέπεια και ψυχραιμία στο τελευταίο λεπτό, μετρώντας 6/6 βολές σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για την καμπή του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός είναι πλέον στο 5-4 στην EuroLeague, πέρασε ένα δύσκολο αγωνιστικό πρόγραμμα και πλέον την επόμενη εβδομάδα υποδέχεται την Μπουντούσνοστ. Ευκαιρία για να απαντήσει με τρεις σερί νίκες, στο σερί των τριών ηττών, όχι μόνο για να ανέβει στις θέσεις της κατάταξης η ομάδα, αλλά και για να τονωθεί ακόμη περισσότερο το ηθικό της. Μετά τις... φορτούνες της περασμένης εβδομάδας, η θάλασσα στον Πειραιά γαλήνεψε, ώστε η ομάδα να δουλέψει με μεγαλύτρη ηρεμία.

Ανεξαρτήτως της μεγάλης νίκης επί της Ρεάλ, ο Ολυμπιακός δείχνει πως χρειάζεται ενίσχυση στη περιφέρεια, ενώ παραμένει ο προβληματισμός με την χρησιμοποίηση του Ζακ ΛεΝτέι. Ο Ντέιβιντ Μπλατ τον χρησιμοποιεί κυρίως στο «4», ο Σάσα Βεζένκοφ έχει μπει στον «πάγο» και οι Πειραιώτες προχωρούν στο «5» κυρίως με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, παίρνοντας ανάσες είτε από τον Αμερικανό όταν λειτουργεί στο «5», είτε από τον Γιώργο Μπόγρη. Θα μπορεί να βγάλει έτσι την φετινή σεζόν στην φροντ-λάιν του; Αυτό θα έχει ενδιαφέρον, εκτός και αν στο μυαλό του να μεταφερθεί στο «5» ο Δημήτρης Αγραβάνης, όταν με το καλό επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Οι Πειραιώτες, πάντως, άποψη μας, χρειάζονται έναν αθλητικό σέντερ, με έφεση στην άμυνα και στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη.