Που πήγαν οι προπονητές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού

Το «ΦΩΣ» γράφει για την πορεία των προπονητών που κάθισαν τα τελευταία χρόνια στους πάγκους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού μετά την αποχώρηση τους από τους δύο συλλόγους. Αυτοί που παρέμειναν σε ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και αυτοί που «χάθηκαν» στη συνέχεια.

Που πήγαν οι προπονητές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού

Ο Ολυμπιακός από την περίοδο που γύρισε νέα «σελίδα» στην ιστορία του το 2011 και οδηγήθηκε σε σπουδαίες (κυρίως εκτός ελληνικών συνόρων) επιτυχίες, έχει καταφέρει να ανεβάσει τις «μετοχές» σε κάθε προπονητή που κάθισε στον πάγκο της πειραϊκής ομάδας. Τελευταίο και τρανό παράδειγμα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ο οποίος από την Κυριακή (18/11) ανέλαβε τα ηνία της ιστορικής Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Η αρχή έγινε με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει την Ευρωλίγκα το 2012 με ένα νεανικό σύλλογο γεμάτο από άπειρους παίκτες, έχοντας «μπροστάρηδες» τους Σπανούλη και Πρίντεζη. Μετά από την φυγή του από τον «δαφνοστεφανωμένο» το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, πολλές ομάδες θέλησαν να τον κάνουν δικό τους με τις προτάσεις να πέφτουν «βροχή», ωστόσο ο Σέρβος τεχνικός ανέλαβε έπειτα από δύο χρόνια την Εφές Αναντολού στην οποία και έβαλε τίτλους τέλους σε μία σπουδαία καριέρα.

Ο... συνεχιστής του Ίβκοβιτς, Γιώργος Μπαρτζώκας, προερχόμενος από τον Πανιώνιο κατάφερε να κάνει το πολυπόθητο «back to back» για τους «ερυθρόλευκους» με την ομάδα να παίζει θεαματικό και συνάμα ουσιαστικό μπάσκετ εκείνη την εποχή. Έπειτα την αποχώρηση του από τον πειραϊκό σύλλογο βρίσκει ανέκαθεν δουλειά σε ομάδες που αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Πρώτη ήταν η Λοκομοτίβ Κουμπάν την οποία και οδήγησε στο φάιναλ φορ, στη συνέχεια η Μπαρτσελόνα και από το 2017 κάθεται στον πάγκο της Χίμκι.

Τέλος ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν άργησε να βρει νέο σταθμό στην καριέρα του μετά τον Ολυμπιακό. Με τον ίδιο στο «τιμόνι» οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν σε δύο τελικούς Ευρωλίγκας αντιμετωπίζοντας τις Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσέ που έπαιζαν εντός έδρας το 2015 και το 2017 αντίστοιχα. Αυτές οι εξαιρετικές πορείες δεν μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορα τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης. Το όνομα του είχε ακουστεί ήδη από το καλοκαίρι για τις Αρμάνι Μιλάνο και Εφές αλλά η ομάδα που κατάφερε να πάρει εν τέλει την υπογραφή του είναι η Μακάμπι Τελ Αβίβ που χώρισε τους «δρόμους» της με τον Νέβεν Σπάχια.

Αναλυτικά η καριέρα των προπονητών του Ολυμπιακού μετά την φυγή τους από τους «ερυθρόλευκους»

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Αναντολού Εφές (2014/2016)

Γιώργος Μπαρτζώκας: Λοκομοτίβ Κουμπάν (2015/2016) , Μπαρτσελόνα (2016/2017), Χίμκι (2017/-)

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Μακάμπι Τελ Αβίβ (2018/-)

Στην ίδια περίοδο από τον πάγκο του Παναθηναϊκού έχουν περάσει πέντε προπονητές πέρα από τον Τσάβι Πασκουάλ που συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Ο Ομπράντοβιτς αποχώρησε το καλοκαίρι του 2012 από τους «πράσινους» και βρίσκεται στη Φενέρμπαχτσέ από το 2013, ωστόσο οι υπόλοιποι δεν έχουν καταφέρει να διατηρηθούν σε ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα και αυτό οφείλεται στις άσχημες ευρωπαϊκές πορείες του «τριφυλλιού». Ο Παναθηναϊκός έχει να πάρει μέρος σε φάιναλ φορ από το 2012 που είχε στον πάγκο του τον «Ζοτς». Όπως αποδεικνύεται τα τρόπαια στην Ελλάδα δεν δίνουν στους τεχνικούς που πέρασαν στη συνέχεια από τον σύλλογο «διαβατήριο» για να αναλάβουν τα ηνία άλλης ομάδας μεγάλου βεληνεκούς που να συμμετέχει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωσης στο μπάσκετ.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης πλέον έχει επιστρέψει στο αγαπημένο του Περιστέρι μετά από δύο θητείες στον Παναθηναϊκό και μία σύντομη (εξαιτίας των άσχημων αποτελεσμάτων) στην Ουνίκς Καζάν. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης δεν ακολουθεί καν καριέρα προπονητή. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς κάθεται στον πάγκο της γεμάτης προβλήματα Μπεσίκτας που αγωνίζεται στο υποδεέστερο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο Σωτήρης Μανωλόπουλος προπονεί τον νεοσύστατο Ήφαιστο Λήμνου στο ελληνικό πρωτάθλημα. Tέλος ο Σάσα Τζόρτζεβιτς απολύθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Μπάγερν Μονάχου και παραμένει μόνο στην εθνική ομάδα της Σερβίας.

Από τους προαναφερθέντες μόνο οι Ομπράντοβιτς και Πεδουλάκης κατάφεραν να βρουν συμβόλαιο σε ομάδα της Ευρωλίγκας μετά τη θητεία τους στον Παναθηναϊκό, με τον Σέρβο να είναι ο μόνος που κατάφερε να «κρατηθεί» στη θέση του.

Αναλυτικά η καριέρα των προπονητών του Παναθηναϊκού μετά την φυγή τους από τους «πράσινους»

Αργύρης Πεδουλάκης: Ουνίκς Καζάν (2016) , Περιστέρι (2018/-)

Φραγκίσκος Αλβέρτης: -

Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Βοσνία (2014-2015), Χίμκι (2016/2017), Μπεσίκτας (2018/-)

Σωτήρης Μανωλόπουλος: ΑΕΚ (2015/2017), Ήφαιστος Λήμνου (2018/-)

Σάσα Τζόρτζεβιτς: Μπάγερν Μονάχου (2016/2018), Σερβία (2013/-)