Και τώρα τρέχουμε!

Ο Ολυμπιακός που ζητά αντίδραση στην κατρακύλα, ο Πρίντεζης που "ξεζουμίστηκε", η έλλειψη εμπιστοσύνης του Μπλατ σε Λεντέι, το ρίσκο με Σπανούλη, ο Γκος, το βήμα μπροστά του Παπανικολάου και ο Σλούκας. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος

Και τώρα τρέχουμε!

Ύστερα από τη νέα του ήττα στο ΣΕΦ από την Φενέρμπαχτσε, ο Ολυμπιακός πλέον βρίσκεται σε ζόρικη θέση. Μετράει ήδη τρία σερί αρνητικά αποτελέσματα στην EuroLeague (ΤΣΣΚΑ, Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε), βρίσκεται με ρεκόρ 3-4 και αυτή την στιγμή είναι εκτός οκτάδας. Οι βασικοί του αντίπαλοι έχουν βάλει πλώρη για την τετράδα και οι υπόλοιποι αρχίζουν να βλέπουν πως οι "ερυθρόλευκοι" είναι μία ανανεωμένη ομάδα, με αδυναμίες αυτή την περίοδο, την οποία και μπορούν να "χτυπήσουν". Οι Πειραιώτες πρέπει και πάλι να αρχίσουν να εμπνέουν φόβο στον εκάστοτε αντίπαλο. Αυτό κάπου το έχουν χάσει...

Καμία αντίρρηση πως είναι αρκετά νωρίς στη σεζόν, βρισκόμαστε στο Νοέμβρη, αλλά οι Πειραιώτες όχι μόνο έχουν αρχίσει να χάνουν έδαφος, αλλά απέτυχαν και πλήρως στο δύσκολο αγωνιστικό πρόγραμμα που είχαν. Με ΤΣΣΚΑ, Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε, οι αισιόδοξοι έκαναν λόγο για τουλάχιστον 2/3 νίκες, ενώ στη χειρότερη περίπτωση όλοι ανέμεναν πως οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ θα κατόρθωναν να πάρουν σε αυτές τις αναμετρήσεις μία τουλάχιστον νίκη. Η ιστορία, όμως, έγραψε 3-0 και τώρα... τρέχουμε!

Και τρέχουμε γιατί οι "ερυθρόλευκοι" όχι μόνο έχουν μπροστά τους το ντέρμπι κόντρα στο "τριφύλλι" στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα την Κυριακή, αλλά ακολουθεί και διπλή εβδομάδα στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός, μάλιστα, όχι μόνο παίζει (νωρίς) την Τρίτη, αλλά δίνει (διάολε) και το πρώτο ματς εκτός έδρας, στην Γερμανία, κόντρα στην φέτος επικίνδυνη Μπάγερν, ενώ την Πέμπτη, έχοντας και την κούραση του ταξιδιού, καλείται να προετοιμαστεί γρήγορα για την φιλοξενία της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης.

Για τους Πειραιώτες θα ήταν ό,τι καλύτερο το να έκαναν το "3 στα 3", αλλά έτσι όπως παρουσιάζονται φέτος οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ, με τα συχνά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους, όπως είναι ικανοί για το σερί νικών, είναι... ικανοί και για σερί ηττών και αυτό το ενδεχόμενο δεν θέλει κανείς να το σκέφτεται στο μεγάλο λιμάνι. Πλέον, ζητούμενο είναι η αντίδραση, καθώς υπάρχει μεγάλη "δίψα" και ανάγκη για επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για να αγωνιστικούς-βαθμολογικούς λόγους, αλλά και για ψυχολογικούς, καθώς πέρα από την... κατηφόρα στην κατάταξη, έχει ταραχθεί και η ηρεμία στα αποδυτήρια. Και το "φάρμακο" σε όλα αυτά είναι μόνο οι νίκες.

Παρατηρήσεις και τροφή για σκέψη...

Tα ριμπάουντ και ο Πρίντεζης που... κλάταρε

Η Φενέρμπαχτσε μπορεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στις περισσότερες κατηγορίες της EuroLeague, αλλά είναι τελευταία (16η) στον τομέα των ριμπάουντ. Σε συνδυασμό με την (σημαντική) απουσία του Γιαν Βέσελι, ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν κοίταξε να "χτυπήσει" τους Τούρκους σε αυτό το κομμάτι, αλλά έχασε και την μάχη των ριμπάουντ. Κάπως μάζεψαν την διαφορά προς το τέλος οι γηπεδούχοι (31-32), αλλά στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, οι φιλοξενούμενοι έκαναν εκείνοι κουμάντο σε αυτόν τον τομέα.

Είναι γεγονός πως ο Γιώργος Πρίντεζης βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση από την έναρξη της σεζόν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να... ξεζουμίζεται στο παρκέ στα 33 του χρόνια. Αγωνίστηκε στο παιχνίδι για 36 λεπτά και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν σε αρκετές φάσεις ξεκάθαρο πως χρειαζόταν ανάσες. Έβγαλε πάθος στο παρκέ, πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση (και ας έχασε κάποια σουτ), έμπαινε δυναμικά στις φάσεις (10 πόντοι, 10 ριμπάουντ), δέχτηκε αρκετό "μπασκετικό ξύλο" καθώς τον αντιμετώπιζαν δύο και τρεις παίκτες, έβγαλε μπόλικη ενέργεια στην άμυνα και ήταν από τους πιο δραστήριους παίκτες του Ολυμπιακού στο ματς. Από ένα σημείο και μετά όμως... κλάταρε, καθώς δεν είχε ανάσες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει και ο ίδιος σύμφωνα με τα "θέλω" του. Είναι χαρακτηριστικό πως στο δεύτερο ημίχρονο ευστόχησε μόλις σε ένα σουτ.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης του Μπλατ στον Λεντέι και το ρίσκο με Σπανούλη

Ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν χρησιμοποίησε καθόλου στο παιχνίδι στην θέση του σέντερ τον Ζακ Λεντέι. Τον έβαλε μάλιστα στο παρκέ μόλις για 4 λεπτά, ως αλλαγή στον Γιώργο Πρίντεζη στο "4", με τον Σάσα Βεζένκοφ να μην περνάει ούτε στιγμή στο παιχνίδι. Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει πως ο Αμερικανός τεχνικός, πλέον, δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα τον παίκτη του στον ρόλο του σέντερ, καθώς ναι μεν έχει ταλέντο στην επίθεση, αλλά παρουσιάζει χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα.

Ο Βασίλης Σπανούλης έμεινε στα τελευταία 4 λεπτά του αγώνα στον πάγκο του Ολυμπιακού και το περιστατικό μας θύμισε το περίφημο GAME 4 στα playoffs του 2013 κόντρα στην Εφές, λίγο πριν το Final Four του Λονδίνου, όταν είχε μείνει και τότε εκτός στο τελευταίο πεντάλεπτο. Το θυμάστε; Είχε χάσει ο Ολυμπιακός από την Αναντολού στην εκπνοή του αγώνα, με εκείνο το φόλοου του Τζαμόν Γκόρντον, με τους Πειραιώτες να έχουν για προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Δεν ξέρουμε πως θα το έχει εκλάβει τώρα ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων", αλλά τότε είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα. Ο Ντέιβιντ Μπλατ εξήγησε το γεγονός πως έτσι όπως έβλεπε τις άμυνες με τα ματς-απ, εκτίμησε πως θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει με συγκεκριμένη πεντάδα (Γκος, Τουπάν, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Μιλουτίνοφ), αλλά το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε. Βέβαια, όταν έχεις στο ρόστερ σου έναν ηγέτη της εμβέλειας του 36χρονου γκαρντ, που έχει... βούτυρο στο ψωμί του το να παίρνει πάνω του τα καθοριστικά σουτ, ρισκάρεις με το να τον αφήνεις εκτός. Βλέπετε, όμως, ο Αμερικανός κόουτς φέτος θέλει να μάθει τους Πειραιώτες να κερδίζουν και δίχως τον Red-Bill.

Μη... σταυρώσουμε τον Γκος, το βήμα μπροστά ο Παπανικολάου

Πάντως, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δεν φοβάται να παίρνει πάνω του τα κρίσιμα σουτ. Το έχει δείξει και άλλες φορές φέτος. Άλλες φορές του έχουν μπει, άλλες όχι, αλλά διαθέτει προσωπικότητα και προσπαθεί να χτίσει τον χαρακτήρα του φέτος στον Ολυμπιακό, στην πρώτη του σεζόν στην EuroLeague. Μπορεί να έχασε το σουτ, αλλά να μην τον... σταυρώσουμε. Σε γενικές γραμμές έκανε ένα αρκετά καλό παιχνίδι. Έτρεξε την ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο, πήρες πρωτοβουλίες στην επίθεση, έβαλε σουτ και συνείσφερε στην δημιουργία. Ειδικά στην 4η περίοδο έκανε το βήμα μπροστά, τόσο με εκείνο το δύσκολο τρίποντο που σημείωσε μετά από ντρίμπλα, όσο και με τις πάρε-βάλε τελικές πάσες του προς τον Μιλουτίνοφ. Πάντως, φαινόταν πως δεν θα του έμπαινε το σουτ στο τέλος. Επειδή ήμασταν μπροστά στην φάση, δεν ντρίμπλαρε όπως θα ήθελε, κάπως του έφυγε η μπάλα από τα χέρια και δεν σηκώθηκε όπως θα ήθελε για να πάρει το σουτ.

Την χρειαζόταν αυτή την καλή εμφάνιση ο Κώστας Παπανικολάου. Στα προηγούμενα τρία ματς στην EuroLeague είχε σημειώσει συνολικά 17 πόντους, αλλά κόντρα στη Φενέρμπαχτσε έβαλε 18 μαζεμένους. Έπαιξε με αυτοπεποίθηση, έκανε το βήμα μπροστά, πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση, με μπασίματα, με ντράιβ,αλλά και με σουτ από την περιφέρεια. Αυτόν τον "Παπ" έχει ανάγκη φέτος ο Ολυμπιακός, όπως και ο Ντέιβιντ Μπλατ, καθώς περιμένει από εκείνον να πλαισιώσει τους Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη. Οι Αγγελόπουλοι τον βλέπουν ως τον επόμενο ηγέτη της ομάδας τους, έχει την στήριξη όλων και καλείται να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις (και) αυτού του ρόλου.

Η εξέλιξη του Σλούκα και ο πανηγυρισμός του...

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η βελτίωση, η εξέλιξη, η ωριμότητα, αλλά και η αγωνιστική πρόοδο που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Σλούκας. Δεν μας ξαφνιάζει βέβαια, καθώς άπαντες στον Ολυμπιακό ήξεραν την ποιότητα, την κλάση, αλλά και την προοπτική του, έχοντάς τον βαφτίσει από νωρίς ως τον επόμενο... Σπανούλη. Μεγάλη κουβέντα για τους λόγους που έφυγε και την άποψη μας την έχουμε καταγράψει. Μπράβο στον κόσμο που βρέθηκε ΣΕΦ, ο οποίος σύσσωμος τον καταχειροκρότησε πριν την έναρξη του αγώνα, δίχως να ακουστεί η παραμικρή γιούχα, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολυετή προσφορά του Έλληνα γκαρντ σε αυτή την ομάδα, στέλνοντάς του παράλληλα μήνυμα πως εδώ είναι το "σπίτι" του. Άλλωστε, αποτελεί μέρος της ιστορίας των "ερυθρολεύκων" και αυτό δεν αλλάζει.

Καμία αντίρρηση πως στα τελευταία λεπτά ήταν κάπως προκλητικοί οι πανηγυρισμοί του ύστερα από τα σημαντικά καλάθια που σημείωσε, με αποτέλεσμα ο κόσμος να τον αποδοκιμάσει. Πάνω στην ένταση της στιγμής, όμως, ο καθένας μπορεί να ξεφύγει, ειδικά σε ένα ματς που κρίνεται στις λεπτομέρειες και εσύ είσαι αυτός που κάνει την διαφορά.

Προς τιμήν του, πάντως, μετά το τέλος του αγώνα, παραδέχτηκε το λάθος του, σχολιάζοντας πως παραφέρθηκε: "Σίγουρα ήταν κάπως τραβηγμένη η αντίδραση μου. Το παράκανα λίγο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν σέβομαι τον κόσμο του Ολυμπιακού, όπως και τα χρόνια που πέρασα εδώ, γιατί έκανα πολύ μεγάλες επιτυχίες με τον Ολυμπιακό. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά ο κόσμος είναι πως για 40 λεπτά, δυστυχώς, είμαι αντίπαλος μέσα στο παρκέ με τον Ολυμπιακό. Όποτε έρχομαι στο ΣΕΦ, είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμένα".

Τwitter: Notis Psilopoulos