Ολυμπιακός: Δεν πρέπει να είναι αρκετό...

Οι τρεις σερί συμμετοχές σε φάιναλ φορ από τον Ολυμπιακό είναι δείγμα διάρκειας, συνέπειας και καλής δουλειάς, αλλά δεν μπορεί να λογιστεί επιτυχία όταν επιστρέφεις από αυτά σταθερά χωρίς το τρόπαιο.

Ολυμπιακός: Δεν πρέπει να είναι αρκετό...

To γεγονός πως ο Ολυμπιακός συμμετείχε για τρίτη σερί σεζόν σε φάιναλ φορ, κάτι που κατάφερε για πρώτη φορά στην Ιστορία του, αναμφίβολα δείχνει ποιότητα, διάρκεια, χαρακτηριστικό βάθους, συνέπειας και ουσιαστικής δουλειάς από όσους δουλεύουν στο μεγάλο λιμάνι στις τελευταίες σεζόν. Και όλα αυτά ύστερα από μία τετραετία (2018, 2019, 2020, 2021) από την οποία οι «ερυθρόλευκοι» απείχαν από το κορυφαίο τουρνουά (μένοντας ακόμη και εκτός οκτάδας), αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα και περιπέτειες.

Η επιστροφή α λα «μέχρι τέλους» ήταν εντυπωσιακή, εκκωφαντική, θριαμβευτική, με τους «ερυθρόλευκους» την τελευταία τριετία να έχουν φτιάξει ένα σπουδαίο σύνολο που σφύζει από υγεία, κατακτώντας τίτλους και διακρίσεις, χτίζοντας και ένα επιβλητικό σερί νικών απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην ελίτ της Ευρώπης, είναι γεγονός και αυτό πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στους προέδρους Αγγελόπουλους και στον προπονητή Γιώργο Μπαρτζώκα (όπως φυσικά και στους παίκτες που είναι οι πρωταγωνιστές) και στο όραμά τους. Έχτισαν ένα αξιοζήλευτο και μαχητικό σύνολο, με βασικό κορμό, το οποίο έπαιξε ουσιαστικό και θεαματικό μπάσκετ, κερδίζοντας τη συμπάθεια, τον σεβασμό και την εκτίμηση από φίλους και εχθρούς. Όλα αυτά κανείς δεν τα έχει ξεχάσει.

Όμως, τρεις σερί συμμετοχές σε φάιναλ φορ χωρίς την κατάκτηση του τροπαίου (μένοντας εκτός τελικού μάλιστα δύο φορές) δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία. Δεν είναι κάτι που λες «δεν πειράζει». Πειράζει. Ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι ικανοποιημένος που φτάνει στην τελική φάση της διοργάνωσης, αλλά δεν μπορεί να αποχωρεί ευχαριστημένος μην έχοντας το τρόπαιο στα χέρια του.

Προφανώς και είναι πολύτιμο το να συνεχίζεις να είσαι στην ελίτ της Ευρώπης, εννοείται πως είναι σημαντικό το να δίνεις το «παρών» σε συνεχόμενα φάιναλ φορ, αλλά χρειάζεται και το βήμα παραπάνω, οι τίτλοι, τα τρόπαια. Δεν υπάρχει «βασιλιάς» δίχως στέμμα και ο Ολυμπιακός ήταν αφέντης της Ευρώπης το 2012 και το 2013. Kαι όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, και ο αρχηγός της ομάδας Κώστας Παπανικολάου: «Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε σε τρία διαδοχικά φάιναλ φορ, αλλά κάποια στιγμή δεν πρέπει να είναι αρκετό αυτό».

Δεν είναι τόσο η ήττα από τη σαφώς ανώτερη Ρεάλ όσο ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός μπήκε στον ημιτελικό απέναντι στους Ισπανούς. Μουδιασμένος, πνευματικά ανέτοιμος, διστακτικός στην επίθεση, με ξεκάθαρη έλλειψη σκληράδας στην άμυνα. Μία ομάδα γεμάτη άγχος, πίεση, αλλά και φόβο. Αγνώριστη. Οι Φαλ, Μιλουτίνοβ και Ράιτ, μία πανίσχυρη τριάδα στη θέση «5», ολοκλήρωσαν το ματς όλοι μαζί έχοντας σκοράρει μόλις 2 πόντους και δοκιμάσει μόλις 1 (!) σουτ. Ασύλληπτο. Δείγμα ανετοιμότητας, αλλά και αδυναμίας από τον Ολυμπιακό, ώστε να αξιοποιήσει τους ψηλούς μέσα στη ρακέτα του.

Κατώτερος των περιστάσεων ο Ολυμπιακός. Απογοητευτικός και... λίγος σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν, για το οποίο πάλευε ολόκληρη τη χρονιά. Καμία αντίρρηση πως οι Μαδριλένοι έκαναν σχεδόν το τέλειο παιχνίδι. Προηγήθηκαν με 28-10, έχοντας 6/8 τρίποντα, 5/8 δίποντα, 10 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Τα ίδια και στη δεύτερη περίοδο, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να αλλάζει τρόπους αντιμετώπισης στην άμυνα, έκανε προσθαφαιρέσεις στις πεντάδες του, αλλά η Ρεάλ στο 19' είχε φτάσει στο εφιαλτικό +25 (54-29). Η καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας είχε ήδη δεχτεί +50 πόντους στο ημίχρονο. Η προσπάθεια ανατροπής στο δεύτερο ημίχρονο αλλά και η αυταπάρνηση που έδειξαν οι Πειραιώτες ήταν συγκινητικές, αλλά μέχρι εκεί. Η Ρεάλ έδειχνε πως όσο και να πίεζε ο Ολυμπιακός, εκείνη θα συνέχιζε να έχει το προβάδισμα.

Ο Ολυμπιακός, πλέον, καλείται να σηκωθεί, να συνέλθει από το χτύπημα της Ρεάλ και να αναθαρρήσει. Η σεζόν δεν τελείωσε καθώς υπάρχει και το πρωτάθλημα και καλείται να κατακτήσει το τρίτο σερί νταμπλ της Ιστορίας του. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος. Το καλοκαίρι, όμως, όταν έρθει η ώρα, επιβάλλεται να κάνει και την αυτοκριτική του, χωρίς εγωισμούς. Είτε χάσει είτε κερδίσει το πρωτάθλημα. Πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη, να αναγνωρίσει τα λάθη, αλλά και τις αστοχίες του. Για να γίνει καλύτερος, αλλά και διεκδικητής του ευρωπαϊκού τίτλου. Έτσι κάνουν οι ομάδες που έχουν στόχο και φιλοδοξία να κάνουν το κάτι παραπάνω στη νέα σεζόν.