Ολυμπιακός: Τα υπέρ και τα κατά από τη Βαρκελώνη
Τα υπέρ και τα κατά που κράτησε ο Ολυμπιακός από τη Βαρκελώνη και τα ματς κόντρα στη Μπαρτσελόνα, για να εξασφαλίσει την πρόκριση στο Final Four μέσω ΣΕΦ.
Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του αυτό που ήθελε. Πήρε τουλάχιστον ένα «διπλό» στη Βαρκελώνη, η σειρά είναι στο 1-1 και οι Πειραιώτες κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Με δύο σερί νίκες τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Πέμπτη, αξιοποιώντας τη δυναμική του ΣΕΦ, οι «ερυθρόλευκοι» θα πάρουν την πρόκριση στην τελική τετράδα του Βερολίνου. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο θα γράψουν ιστορία. Ο λόγος; Για πρώτη φορά στα χρονικά της ομάδας, θα καταφέρουν να περάσουν σε τρίτο συνεχόμενο φάιναλ φορ, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Υπάρχει τεράστιο κίνητρο, μεγάλη «δίψα», ενώ και στην ομάδα υπάρχει μεγάλη αυτοπεποίθηση πως θα πετύχει τον στόχο της. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας τις τελευταίες ώρες είδαν σε βίντεο και τους δύο αγώνες. Είδαν τα θετικά και τα αρνητικά τους, τα οποία και σημείωσαν, ώστε να παρουσιαστούν περισσότερο έτοιμοι στο ΣΕΦ.
1) Η ταχύτητα στην πάσα στο πικ εν ρολ
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Ένας από τους λόγους που ο Ολυμπιακός νίκησε στο πρώτο ματς της σειράς, είχε να κάνει με το γεγονός πως πάσαρε τη μπάλα γρήγορα στις φάσεις πικ εν ρολ. Έδινε τη μπάλα στο ποστ στους ψηλούς, με αρχή στον Φαλ και μετά στη συνέχεια στους υπόλοιπους που έπαιζαν κυρίως στο «5», αλλά και στο «4». Το έκανε υποδειγματικά, κυριαρχώντας μέσα στη ρακέτα. Αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει και στο ΣΕΦ, όπως έκανε υποδειγματικά στο πρώτο ματς της σειράς. Γιατί στο δεύτερο, ανέβασε την ένταση στην άμυνα, βάζοντας τον Βέσελι και τον εκάστοτε παίκτη που έπαιζε στο «5», να αντιμετωπίζει τον Φαλ από μπροστά. Παράλληλα, ανάγκαζε τους περιφερειακούς των «ερυθρολεύκων» να κινούνται προς το κέντρο, μη μπορώντας να πασάρουν στον ψηλό τους. Οι Πειραιώτες θα χρειαστεί να βρουν τρόπους ώστε να κάνουν και πάλι σημείο αναφορά μέσα στη ρακέτα τους. Τόσο τον Μουσταφά Φαλ, όσο και τον Νίκολα Μιλουτίνοβ, ο οποίος αναμένεται αυτή τη φορά να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής.
2) Περιορισμός των λαθών
Ο Ολυμπιακός τόσο στο πρώτο ματς που νίκησε, όσο και στο δεύτερο ματς που έχασε, είχε κάτι κοινό. Ποιο ήταν αυτό; Έκανε πάρα πολλά λάθη! Μέτρησε 19 και στα δύο ματς και τα 38 λάθη σε δύο σερί αγώνες πλέι οφς είναι πάρα πολλά. Είναι δείγμα έλλειψης συγκέντρωσης, αλλά και βιασύνης. Οι Πειραιώτες πούλησαν αρκετές φορές τη μπάλα στον αντίπαλο, δίνοντάς του την ευκαιρία να σκοράρει στο ανοιχτό γήπεδο. Οι Καταλανοί πέτυχαν 13 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και 25 συνολικά από τα λάθη των «ερυθρολεύκων».
3) Η μπάλα στον Γκος και ο Κάνααν
Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος φαίνεται πως είναι αυτή τη στιγμή ο ίσως πιο φορμαρισμένος παίκτης στα γκαρντ του Ολυμπιακού. Ο Αμερικανός επέστρεψε από τη Βαρκελώνη έχοντας 12,5 πόντους, με 55,6% στα δίποντα και 66,7% (4/6) στα τρίποντα, συν 2,5 ασίστ. Έδωσε πόντους, έτρεξε την ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο, διάβασε σωστά το παιχνίδι. Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και οι Πειραιώτες θα επιχειρήσουν να τον αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερο. Όσον αφορά τον Αϊζάια Κάνααν, έχει τα γνωστά σκαμπανεβάσματά του. Ήταν καταπληκτικός στο πρώτο ματς (14 πόντοι, 3/7 τρίποντα), ήταν αρνητικός (2 πόντοι, 0/4 τρίποντα) στο δεύτερο. Αν βρει ρυθμό, αυτόματα ανεβάζει το επίπεδο δυναμικής της ομάδας στο κομμάτι του σκορ.
4) Η μάχη στο «5»
Στο πρώτο ματς στη Βαρκελώνη, ο Ολυμπιακός νίκησε (75-77) επειδή κατά κύριο λόγο κυριάρχησε μέσα στη ρακέτα. Ο Μουσταφά Φαλ ήταν ισοπεδωτικός κοντά στο καλάθι (11 πόντοι, 5/6 δίποντα) και... εξαφάνισε τον Γιαν Βέσελι, ο οποίος έδειχνε «ζαλισμένος» στο παρκέ (3 πόντοι, 0/3 δίποντα). Στο δεύτερο ματς, όμως, ο Τσέχος πήρε εκδίκηση. Μέτρησε 10 πόντους και πήρε 7 ριμπάουντ, καταφέρνοντας παράλληλα να περιορίσει τον Γάλλο σέντερ (3 πόντοι, 1/1 δίποντα). Είναι μία κομβική μάχη στην εξέλιξη του ματς.
5) O παράγοντας τρίποντο
Το περιφερειακό σουτ είναι ένα πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός στην κανονική περίοδο σούταρε σε ικανοποιητικό βαθμό, διαθέτοντας την πέμπτη καλύτερη ομάδα από την περιφέρεια, με ποσοστό 37,3%. Κόντρα στη Μπαρτσελόνα, όμως, ήταν αρκετά άστοχος. Στο πρώτο ματς είχε 31,8% (7/22) και στο δεύτερο 8/27 (29,6%). Ο Τόμας Ουόκαπ είχε συνολικά 1/8 (12,5%), με τον Τεξανό γκαρντ να ψάχνει να βρει ρυθμό από την περιφέρεια.