Πασκουάλ: «Κάποιοι παίκτες έκαναν το βήμα μπροστά»

Ο Τσάβι Πασκουάλ έμεινε ικανοποιημένος από την αντίδραση της ομάδας του στο δεύτερο ημίχρονο και εξήγησε τον λόγο που ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στο πρώτο μέρος. 

Πασκουάλ: «Κάποιοι παίκτες έκαναν το βήμα μπροστά»

Ο Τσάβι Πασκουάλ ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας τα εξής: "Πρώτα απ’ όλα ευχαριστούμε τον κόσμο για την ατμόσφαιρα που είχαμε στο ΟΑΚΑ. Μας βοήθησαν στις δύσκολες και τις καλές στιγμές μας. Ήταν φανταστική η υποστήριξη τους και η αρμονία της ομάδας με τον κόσμο. Ήταν ένα πολύ όμορφο παιχνίδι. Πιθανόν το πιο όμορφο παιχνίδι μεταξύ Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Παίχτηκε καλό μπάσκετ, καλές τακτικές αμυντικά κι επιθετικά και από τις δύο ομάδες.

Στο πρώτο ημίχρονο δεν παίξαμε καλή άμυνα για δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα επειδή ο Ολυμπιακός σκόραρε είκοσι πόντους μετά από επιθετικά ριμπάουντ. Και δεύτερον γιατί δεν ελέγξαμε καταστάσεις εναντίον ενός. Στο δεύτερο ημίχρονο ελέγξαμε καλύτερα το ρυθμό και το αμυντικό ριμπάουντ.

Κάναμε λιγότερα λάθη στην άμυνα. Στην επίθεση συνεχίσαμε να είμαστε σωστοί. Τελειώσαμε το παιχνίδι με μόλις οκτώ λάθη που είναι εξαιρετικό νούμερο για ένα παιχνίδι όπως αυτό. Ήταν πολύ καλή η αντίδρασή μας μετά τα πρώτα είκοσι λεπτά, θέλω να συγχαρώ τους παίκτες μου γιατί έκαναν εξαιρετική δουλειά».

Για το κομμάτι της ανατροπής: «Νομίζω ότι κάποιοι παίκτες έκαναν ένα βήμα μπροστά σήμερα. Οι σεζόν είναι πολύ μεγάλες. Κάποια στιγμή παίκτες βρίσκονται αμέσως σε καλή φόρμα, ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφασίζουμε με ποιους παίκτες θα παίζουμε και ποια χαρακτηριστικά του καθενός θα αξιοποιήσουμε. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι όλοι όσοι έπαιξαν στο δεύτερο μέρος συνεισέφεραν πολλά πράγματα και θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Για το αν βελτιώσει η ομάδα τα ποσοστά της θα πάει καλύτερα: «Δεν είμαι πολύ σίγουρος τι δεν έχουμε καταφέρει έως τώρα. Δουλεύουμε κάθε μέρα για να παίζουμε καλά. Μπορώ να πω ότι με Μπουντούτσνοστ και με Προμηθέα Πάτρας παίξαμε πολύ καλύτερα από το σκορ που πετύχαμε.

Σε τελική ανάλυση, στο μπάσκετ συχνά γίνονται σφάλματα. Αν σκοράρεις 70 πόντους έχεις παίξει άσχημα, αν σκοράρεις 90 έχεις παίξει καλά. Αυτή είναι μία λάθος προσέγγιση να κρίνεσαι από το πόσους πόντους βάζεις. Αποτελεί μία επιφανειακή αξιολόγηση των πραγμάτων.

Στα τελευταία δύο παιχνίδια χάσαμε διαφορές και δώσαμε ελεύθερα σουτ, ενώ αστοχήσαμε κάτω από το καλάθι. Υπό αυτήν την έννοια είμαστε ικανοποιημένοι γιατί βελτιωνόμαστε. Πολλές φορές η αποτελεσματικότητα έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη των παικτών. Αν βρισκόμαστε σε καλή κατεύθυνση τα κάνουμε όλα καλύτερα».

Για το αν η ομάδα προσπαθεί να κερδίζει πλέον τα παιχνίδια από την επίθεση και όχι από την άμυνα: «Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό που το λέω πάντα. Αν έχεις τον Μπολτ δεν μπορείς να τρέξεις Μαραθώνιο, αλλά να νικήσεις στα εκατό μέτρα. Αν έχεις μαραθωνοδρόμους ισχύει το ανάποδο. Οι προπονητές πρέπει να βρούμε τον τρόπο για τη νίκη, αλλά δεν έχει σημασία πως. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιούμε τα χαρακτηριστικά των παικτών για να σκοράρουμε έναν παραπάνω πόντο από τον αντίπαλο. Υπάρχουν αριθμοί για όλα, αλλά το μπάσκετ είναι περίπλοκο».