Ψυχραιμία και restart με την Φενέρ

Ο Νίκος Καλαμπάκας γράφει για τα δύο πρόσωπα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους της ήττας από τον Παναθηναϊκό. 

Ψυχραιμία και restart με την Φενέρ

Κατ' αρχήν πριν μιλήσουμε για τον αγώνα να θυμηθούμε ότι μέχρι τον Ιούνιο οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά κατηγορούσαν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο για το μπάσκετ που έπαιζε ο Ολυμπιακός.

Και τι δεν είχε ακούσει ο πρώην κόουτς των «ερυθρόλευκων» για το γεγονός ότι έδινε αρκετή έμφαση στην άμυνα και τα επιθετικά plays περνούσαν σχεδόν όλα από τα χέρια του Σπανούλη. Τελικά ο Ολυμπιακός εμπιστεύθηκε την ομάδα στον Μπλατ και πλέον παρατηρούμε στα social media γκρίνια για την άμυνα!

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι Πειραιώτες προσπαθούν ακόμα να προσαρμοστούν στο μπάσκετ που αρέσει στον κόουτς Μπλατ και μέχρι να αφομοιώσουν 100% τη φιλοσοφία του, η ομάδα θα κάνει και ήττες.

Κι εδώ που τα λέμε, ένα χαμένος ματς στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό δεν είναι και κάτι πρωτόγνωρο για τους «ερυθρόλευκους». Σε γενικές γραμμές δεν ήρθε και η καταστροφή, όμως η αλήθεια είναι ότι πάντα μια ήττα από τους «πράσινους» πονάει πολύ περισσότερο από άλλες ομάδες.

Πάμε τώρα στα όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο έδειχνε ικανός να φύγει από το Μαρούσι με το «διπλό». Έπαιξε έξυπνα, κυκλοφόρησε με εξυπνάδα και ταχύτητα την μπάλα, περιόρισε τα ατού του αντιπάλου του και είχε έναν Τίμα on Fire που ότι έκανε του έβγαινε. Ο Λετονός δείχνει να έχει βρει τα πατήματά του και αυτό είναι το καλό νέο της βραδιάς για την ομάδα του Μπλατ.

Όμως, όπως λέει και ο σοφός λαός «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Ο Τίμα μπορεί να τα έβαζε όλα, όμως πέραν του Πρίντεζη κανείς άλλος παίκτης του Ολυμπιακού δεν έδειχνε ικανός να κουβαλήσει επιθετικά την ομάδα. Μοιραία λοιπόν, όταν δεν σκοράρεις και τα τρως, δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να φεύγεις νικητής από τέτοιες έδρες.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία δικαιολογούν την κυριαρχία των «πράσινων» στο παρκέ:

Δεν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο Λάνγκφορντ έφυγε νωρίς...

Το μεγαλύτερο επιθετικό όπλο του Τσάβι Πασκουάλ ακούει στο όνομα Κιθ Λάνγκφορντ. Ο Αμερικάνος έκανε το τέταρτό του φάουλ στη 2η περίοδο και έκτοτε δεν πάτησε παρκέ. Θα περίμενε κανείς ότι αυτό θα «μπλόκαρε» τον Παναθηναϊκό επιθετικά, όμως συνέβη το αντίθετο. Οι Θανάσης Αντετοκούνμπο και Λεκαβίτσιους πήραν τον ρόλο του και έκαναν σπουδαίο παιχνίδι, «σκοτώνοντας» ουσιαστικά μόνοι τους τον Ολυμπιακό.

Ο Θανάσης την είδε... Giannis

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο βρίσκεται στον Παναθηναϊκό ένα χρόνο και κάτι μήνες και σήμερα (9/11) κόντρα στον Ολυμπιακό έκανε το καλύτερό του παιχνίδι σε ντέρμπι «αιωνίων». Μπορούμε να πούμε άνετα ότι... έπαθε Giannis, αφού στην τρίτη περίοδο ήταν ο κύριος λόγος που οι «πράσινοι» γύρισαν το ματς τούμπα.

Οι παίκτες του Μπλατ δεν βρήκαν τον τρόπο να τον σταματήσουν και το πλήρωσαν ακριβά αφού το πάθος του Αντετοκούνμπο παρέσυρε και τους συμπαίκτες του με αποτέλεσμα η ομάδα του Πασκουάλ να γίνει από κομπάρσος πρωταγωνιστής στον αγώνα.

Η κακή άμυνα του Ολυμπιακού

Για την άμυνα του Ολυμπιακού είπαμε και στην αρχή ότι ήταν ο κύριος λόγος που οι οπαδοί κατηγορούσαν τον Σφαιρόπουλο. Ε, στο ΟΑΚΑ αυτή πήγε... βόλτα στο δεύτερο ημίχρονο και ο Παναθηναϊκός έκανε περίπατο.

Οι παίκτες του Μπλατ δεν μπόρεσαν να περιορίσουν δύο παίκτες (Αντετοκούνμπο και Λεκαβίτσιους) και βρέθηκαν να κυνηγούν τους αντιπάλους τους. Σε αυτό προσθέστε και το γεγονός ότι στο δεύτερο ημίχρονο σκόραραν σχεδόν αποκλειστικά οι Πρίντεζης και Μιλουτίνοφ και έχετε μια καλή εξήγηση για την ήττα των «ερυθρόλευκων».

Ο αρχηγός δεν μπήκε στον αγώνα ποτέ

Είτε μας αρέσει είτε όχι, το παιχνίδι του Ολυμπιακού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του Βασίλη Σπανούλη. Κόντρα στον Παναθηναϊκό έκανε κακό ματς, δεν είχε καθαρό μυαλό και δεν βοήθησε καθόλου τους συμπαίκτες του ούτε ουσιαστικά (με τους πόντους του), ούτε ψυχολογικά, αφού όποτε είναι πεσμένος αυτός, συνήθως πέφτει όλη η ομάδα. Ο Βασίλης δικαιούται να έχει και κακές νύχτες, ειδικά σε τέτοια ματς, που δεν κρίνουν και κάποιο τίτλο.

Η ηρεμία του Πασκουάλ και το ψηλό σχήμα του Μπλατ

Ο Παναθηναϊκός σε όλο το πρώτο ημίχρονο ήταν πίσω στο σκορ και κυνηγούσε αυτός τον αντίπαλό του. Ο Τσάβι Πασκουάλ παρέμεινε ψύχραιμος και βρήκε τις λύσεις να «χτυπήσει» τους Πειραιώτες.

Αντίθετα, ο Ντέιβιντ Μπλατ στο δεύτερο ημίχρονο είχε για αρκετή ώρα πολύ ψηλό σχήμα και αυτό δεν βοήθησε την ομάδα του, αφού το παιχνίδι αυτό δεν βγήκε στον Ολυμπιακό.

Τα χαμένα ριμπάουντ και η αστοχία

Ο Ολυμπιακός ήταν τραγικά άστοχος στο δεύτερο ημίχρονο και ο μόνος που απειλούσε όπως γράψαμε και παραπάνω ήταν ο Πρίντεζης και λίγο ο Μιλουτίνοφ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι «πράσινοι» μάζευαν τα επιθετικά ριμπάουντ παίρνοντας δεύτερες επιθέσεις, ήταν και αυτό ένα σημείο - κλειδί του αγώνα.

Ψυχραιμία και restart από το ματς με την Φενέρμπαχτσε

Ο Ολυμπιακός πλέον έχει δύο μαζεμένες ήττες στην Euroleague, από την ΤΣΣΚΑ και τον Παναθηναϊκό. Την επόμενη εβδομάδα υποδέχεται την Φενέρ στο ΣΕΦ, σε ένα παιχνίδι που πρέπει να κερδίσει πρώτα για να ανεβάσει την ψυχολογία του και δεύτερον επειδή οι Τούρκοι είναι ομάδα που θα παλέψει για τη συμμετοχή της στο Final Four. Αυτά τα παιχνίδια, με τέτοιους αντιπάλους ο Ολυμπιακός πρέπει να τα παίρνει στην έδρα του αν θέλει να έχει τύχη στη διοργάνωση.

Οι παίκτες του Μπλατ λοιπόν πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να επιστρέψουν στις νίκες κόντρα σε έναν αντίπαλο που διαθέτει εξαιρετική ομάδα. Για να συμβεί αυτό, πρέπει στην εξίσωση να μπει και ο κόσμος. Ένα γεμάτο ΣΕΦ, με φωνή και πάθος είναι ότι καλύτερο για μια δυναμική επανεκκίνηση.