Γιατράς: «Ο Ολυμπιακός μπορεί να «αλώσει» το ΟΑΚΑ»

Ο προπονητής του Προμηθέα μίλησε στο «ΦΩΣ» σε μια συνέντευξη με θέμα το ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα.

Γιατράς: «Ο Ολυμπιακός μπορεί να «αλώσει» το ΟΑΚΑ»

Ο «αρχιτέκτονας» του Προμηθέα Πατρών Μάκης Γιατράς είναι ένα από τα πρόσωπα της επικαιρότητας στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Η εξαιρετική δουλειά που κάνει στην ομάδα του καθώς και οι τέσσερις νίκες σε πέντε αγωνιστικές του Φίμπα Τσάμπιονς Λιγκ, έχουν τραβήξει επάνω του τα βλέμματα του φίλαθλου κοινού στην Ελλάδα.

Ο 47χρονος προπονητής, μίλησε στο «ΦΩΣ» σε μια συνέντευξη με θέμα το ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα.

Ο Μάκης Γιατράς ξεκίνησε να μιλάει για το «αιώνιο» ντέρμπι τονίζοντας: «Είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο πολύ μεγάλες ομάδες. Σε αυτά τα ντέρμπι δεν παίζουν ρόλο μόνο οι ικανότητες των ομάδων, αλλά και η θέληση. Όποιος θέλει παραπάνω τη νίκη και προσπαθεί για να την κατακτήσει συνήθως τα καταφέρνει».

Πως σας φαίνονται μέχρι στιγμής οι δύο ομάδες;

«Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι δύο καινούργιες ομάδες οι οποίες «χτίζονται» τώρα και οι παίκτες τους προσπαθούν να βρουν χημεία μεταξύ τους. Οι «πράσινοι» για ακόμη μία χρονιά έχουν στον πάγκο τους τον ίδιο προπονητή (Τσάβι Πασκουάλ) κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ στους «ερυθρόλευκους» υπήρξε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία με τον Ντέιβιντ Μπλατ να αναλαμβάνει. Ο Ολυμπιακός παίζει διαφορετικό μπάσκετ σε σχέση με αυτό που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι δύο ομάδες με πολλές δυνατότητες και αρετές οι οποίες μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά στη διοργάνωση».

Μπορεί ο Ολυμπιακός να πάρει τη νίκη στο ΟΑΚΑ;

«Σίγουρα ο Ολυμπιακός μπορεί να φύγει με τη νίκη από το ΟΑΚΑ όπως ακριβώς έκανε και στο παιχνίδι της περυσινής Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική του κατάσταση και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια σουτάρει με πολύ χαμηλά ποσοστά. Βέβαια στην έδρα του «μεταμορφώνεται» και την Παρασκευή όλα μπορεί να είναι διαφορετικά».

Ποιο είναι το στατιστικό που μπορεί να κρίνει το παιχνίδι;

«Το σουτ! Όποια ομάδα είναι πιο εύστοχη από μακριά θα έχει τον πρώτο λόγο για να νικήσει την αναμέτρηση».

Παίζει ρόλο ο παράγοντας έδρα;

«Δεν πιστεύω ότι πλέον έχει μεγάλη σημασία σε ποιανού την έδρα παίζεται το «αιώνιο» ντέρμπι. Όσο «καυτή» και αν είναι η ατμόσφαιρα του γηπέδου και οι δύο ομάδες έχουν αποδείξει πως μπορούν να πάρουν το ροζ φύλλο του αγώνα στο «σπίτι» του αντιπάλου τους. Εύχομαι να γίνει ένα ωραίο παιχνίδι μέσα σε καλά αθλητικά πλαίσια, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το ντέρμπι δεν είναι διαφήμιση μόνο για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και για το ευρωπαϊκό».

Ποιοι είναι οι παίκτες-«κλειδιά» των δύο ομάδων σε αυτήν τη μάχη;

«Παίκτες «κλειδιά» από τον Παναθηναϊκό είναι οι Νίκ Καλάθης, Τζέιμς Γκιστ και Στεφάν Λάσμε. Έχουν μεγάλη εμπειρία από αυτά τα παιχνίδια και ξέρουν να παίρνουν την ομάδα στις «πλάτες» τους όταν χρειάζεται. Από τον Ολυμπιακό θεωρώ ότι η απόδοση του Βασίλη Σπανούλη και του Νίκολα Μιλουτίνοφ μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εννοείται ότι δεν ξεχνάω και δεν υποτιμώ τους υπόλοιπους παίκτες, αλλά πιστεύω ότι οι δύο προαναφερθέντες με την εμφάνιση που θα πραγματοποιήσουν μπορούν να κρίνουν ανάλογα το αποτέλεσμα».

Ποιες ομάδες έχετε ξεχωρίσει μέχρι στιγμής στη διοργάνωση;

«Είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά για άλλη μία χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Φενέρμπαχτσε δείχνουν πως έχουν όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρωλίγκα. Η Ζαλγκίρις μπορεί να ξεκίνησε με δύο εντός έδρας ήττες από τις Μπασκόνια και Φενέρ, αλλά οι εκτός έδρας νίκες της με Εφές και Παναθηναϊκό έδειξαν ότι είναι «σκληρό καρύδι». Η Αρμάνι έχει ένα ρόστερ γεμάτο με πολλούς καλούς παίκτες ενώ και η Εφές δεν περνάει απαρατήρητη».