Ολυμπιακός: Οι πέντε καμικάζι και η άνοιξη του Παπανικολάου

Το σχήμα με τους πέντε καμικάζι που έφερε την ανατροπή στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτιζάν, αλλά και η αγωνιστική άνοιξη του Κώστα Παπανικολάου.

Ολυμπιακός: Οι πέντε καμικάζι και η άνοιξη του Παπανικολάου

Είναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη πως θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή στην τελευταία περίοδο. Είχε χάσει τη μάχη των ριμπάουντ, αναλωνόταν σε λάθη, έχανε σουτ, αδυνατούσε να βγάζει ασίστ, να κάνει το παιχνίδι του. Το σκορ στο 30' ήταν 59-46, με τους Σέρβους να έχουν επικρατήσει στα τρία πρώτα δεκάλεπτα. Τι άλλαξε, όμως, στην τελευταία περίοδο; Πίστη στο πλάνο της ομάδας, γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά και ένα σχήμα με πέντε... καμικάζι, οι οποίοι έφεραν τα πάνω-κάτω, όντας ισοπεδωτικοί στο παρκέ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεξε ένα χαμηλό σχήμα, με τρία γκαρντ, τοποθετώντας στον αγωνιστικό χώρο τους Ουόκαπ, Γκος και Λαρεντζάκη. Ανέβασε στο «4» τον Παπανικολάου (με τον Πίτερς να είναι φανερά εκτός ρυθμού) και για κολώνα μέσα στη ρακέτα έριξε τον Φαλ. Ένα γρήγορο και ευέλικτο σχήμα, μία σκληροτράχηλη πεντάδα, ειδικών συνθηκών. Έβγαλαν μόνοι τους όλο το δεκάλεπτο καθώς δεν έγινε αλλαγή. Αποτέλεσμα; Οι Πειραιώτες να βγάλουν «δαγκάνες» στην άμυνα, κράτησαν χωρίς σκορ στα πρώτα 6 λεπτά τους Σέρβους και είπαν... καλησπέρα με ένα γρήγορο 12-0 σερί. Τέλειωσαν την περίοδο με επί μέρους σκορ 10-28, φτάνοντας στην επικράτηση με σκορ 69-74. Η ομάδα έκλεψε μπάλες, είχε χέρια παντού στην άμυνα και έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο. Έβαλε μεγάλα σουτ, κίνηση μακριά από τη μπάλα, λειτούργησε ομαδικά.

Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός είχε ξεκάθαρη αμυντική στόχευση: Μίκρυνε το γήπεδο στον Πάντερ, αφού έστελνε διαρκώς βοήθεια πάνω του. Και μπόρεσε να το κάνει αυτό γιατί την ίδια στιγμή ο Πάντερ στο πλευρό του είχε μέτριους προς κακούς σουτέρ (Ντοζίερ, Πονίτκα), τους οποίους ο Ολυμπιακός δεν φοβόταν. Τους άφηνε δηλαδή ελεύθερους στην περιφέρεια και έδινε βοήθειες. Για την ιστορία, οι Νοτίζερ και Πονιτκα είχαν μαζί 1/9 τρίποντα.

Το πέρασμα του Παπανικολάου σε θέση πάουερ φόργουορντ, η προσαρμοσμένη άμυνα στον Πάντερ για να πάρει δύσκολα την μπάλα, οι βοήθειες που έδιναν μονίμως οι παίκτες που μάρκαραν κακούς σουτέρ της Παρτίζαν, όλα αυτά ήρθαν βάσει πλάνου και τα εύσημα, πέρα από τους παίκτες, τα παίρνει και το προπονητικό-τιμ.

Η... άνοιξη του Παπανικολάου

Ο Κώστας Παπανικολάου έχει ανεβάσει την απόδοσή του το τελευταίο διάστημα. Έχει βρει ρυθμό, κάνει σχεδόν τα πάντα στο παρκέ και παρουσιάζεται εξαιρετικά συνεπής και ουσιαστικός. Η απόδοσή του ήταν κομβική κόντρα στην Παρτιζάν. Είχε 13 πόντους, με 5/5 δίποντα, τελειώνοντας με υποδειγματικό τρόπο κάθε κατοχή που ερχόταν στα χέρια του. Δύο δικοί του αιφνιδιασμοί στην τέταρτη περίοδο έδωσαν την... σπίθα να πάρει φωτιά η ομάδα, να χτίσει σερί και να φτάσει στην ανατροπή.

Ήταν και είναι παίκτης-βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό. Έπαιξε στο «3», έκανε σημαντική δουλειά και στο «4» σε ένα ματς που ο Άλεκ Πίτερς ήταν εκτός ρυθμού και ο Φιλίπ Πετρούσεφ ανάρρωνε στον Πειραιά. Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξέρει να ανθίζει, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, κάθε σεζόν. Στα τελευταία 5 ματς των «ερυθρολεύκων», ο αρχηγός της ομάδας αριθμεί 11,2 πόντους με τρομερά ποσοστά (81.2%δ, 50%τρ), μαζεύει 5.2 ριμπάουντ και δίνει 2.4 ασίστ. Ρεσιτάλ.