Με τέσσερις σκόρερ ο Ολυμπιακός ρίχνει κάθε κάστρο στην Euroleague

Όποτε ο Ολυμπιακός είχε μακριά από το ΣΕΦ τέσσερις παίκτες του με διψήφιο αριθμό πόντων, πήρε και την εκτός έδρας νίκη.

Με τέσσερις σκόρερ ο Ολυμπιακός ρίχνει κάθε κάστρο στην Euroleague

Στην περσινή σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Ολυμπιακός του Γιάννη Σφαιρόπουλου κατάφερε να... αποδράσει με το "διπλό" από το ΟΑΚΑ. Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, το οποίο είχε κριθεί στην παράταση (71-71), με τους Πειραιώτες να επικρατούν με σκορ 85-87, έχοντας για πρωταγωνιστές τόσο τον Μπράιαν Ρόμερτς (18 πόντοι) με τα μεγάλα σουτ που σημείωσε (4/4 τρίποντα), όσο και τους δύο αρχηγούς του, Βασίλη Σπανούλη (15 πόντοι) και Γιώργο Πρίντεζη (15 πόντοι), ενώ είχε δώσει λύσεις και ο Ιωάννης Παπαπέτρου (11 πόντοι), ο οποίος, πλέον, θα βρίσκεται στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Για να τα καταφέρει, λοιπόν, να φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ και στη φετινή σεζόν, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να έχει πλουραλισμό στην επίθεση, όπως περίφημα το έχει πράξει σε όλα τα φετινά του εκτός έδρας παιχνίδια στην Ευρώπη. Αν παρουσιαστούν έχοντας μόλις έναν ή δύο παίκτες με διψήφιο αριθμό, δύσκολα θα τα καταφέρουν. Θα χρειαστεί, λοιπόν, ομαδική δουλειά και συνεισφορά από όλους στον τομέα του σκορ. Φέτος, βέβαια, δεν μπορεί να έχει κανείς παράπονο από τους «ερυθρόλευκους» σε αυτόν τον τομέα. Η αλήθεια είναι πως οι Πειραιώτες παρουσιάζονται εξαιρετικοί σε αυτό το κομμάτι, καθώς υπάρχει ενεργή συμμετοχή στο κομμάτι του σκορ από αρκετούς παίκτες. Αυτή τη συνέπεια, όμως, θα χρειαστεί να την παρουσιάσουν και μέσα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Το έπραξε περίφημα κόντρα σε Χίμκι και Μπασκόνια

Ρίχνοντας μία ματιά στα περασμένα παιχνίδια στην EuroLeague, κόντρα στην Χίμκι στην Μόσχα (66-87), ο Ντέιβιντ Μπλατ είδε με ικανοποίηση τέσσερις παίκτες του να έχουν διψήφιο αριθμό σε πόντους (Στρέλνιεκς 11, Βεζένκοφ 13, Πρίντεζης 11, ΛεΝτέι 14 πόντοι), ενώ απέναντι στην Μπασκόνια (80-85)... έτριβε τα χέρια του από το γεγονός πως στο κομμάτι του σκορ είχαν ενεργή συμμετοχή πέντε αθλητές του (Γκος 11, Τουπάν 11, Σπανούλης 11, Μιλουτίνοβ 23, Στρέλνιεκς 10 πόντοι).

Παρά την "βαριά" ήττα (75-99), κάτι παρόμοιο συνέβη και εναντίον της Αρμάνι Μιλάνο (Μιλουτίνοβ 15, Βεζένκοφ 12, Πρίντεζης 13, Μάντζαρης 12), ενώ και κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΣΕΦ (88-80) και πάλι πέντε μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού είχαν διψήφιο αριθμό σε πόντους (Γκος 14, Τουπάν 15, Σπανούλης 16, Πρίντεζης 13, ΛεΝτέι 12 πόντοι). Ο αριθμός στον συγκεκριμένο τομέα έπεσε στους τρεις (Γκος 13, Σπανούλης 16, Πρίντεζης 14) στην ήττα από την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να σημειώσουν την χαμηλότερη τους συγκομιδή στην επίθεση, σκοράροντας μόλις 65 πόντους.

Όποτε οι Πειραιώτες ξεπέρασαν τους 80 πόντους, έφτασαν στη νίκη

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα, πλέον, που αρέσκεται να πηγαίνει τα παιχνίδια της σε γρήγορο ρυθμό, σε περισσότερες κατοχές, αλλά και σε υψηλότερο σκορ, που θα υπερβαίνει τους 80 πόντους. Κάτι παρόμοιο, βέβαια, θα επιδιώξει και ο Παναθηναϊκός, αλλά αίσθηση μας πως αν το παιχνίδι κυλήσει σε αυτόν τον ρυθμό, οι Πειραιώτες θα έχουν περισσότερες πιθανότητες στο να φτάσουν στην εκτός έδρας νίκη. Όποτε οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν τους 80 πόντους, έφτασαν στη νίκη. Όποτε κινήθηκαν χαμηλότερα, ηττήθηκαν!

Θα είναι πάντως «κλειδί» για το παιχνίδι ο περιορισμός των λαθών από τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες έχουν καλή κυκλοφορία της μπάλας, λειτουργούν ομαδικά και βγάζουν συνεργασίες στο παρκέ, κάτι που αποτυπώνεται με ικανοποίηση στο γεγονός πως βρίσκονται στην 3η θέση της λίστας με τις ασίστ, έχοντας μέσο όρο 19.2 ανά παιχνίδι. Όμως, κάνουν και αρκετά λάθη, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην 4η θέση σε αυτόν τον τομέα, μετρώντας 13.4. Χρειάζεται προσοχή εδώ, καθώς ο Παναθηναϊκός (μαζί με την Χίμκι) είναι στην 1η θέση όσον αφορά στα κλεψίματα, καθώς αριθμεί 8.4 ανά παιχνίδι.

Οι «πράσινοι», φέτος, αν και έχουν τις αδυναμίες τους, είναι ομάδα που ξέρει να τιμωρεί στον αιφνιδιασμό τα λάθη του αντιπάλου και έτσι καταφέρνει να βρίσκει ρυθμό και να αποκτά ψυχολογία. Θα πρέπει, λοιπόν, οι Πειραιώτες να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αποφάσεις τους, έχοντας υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα δώσουν αρκετά εύκολα καλάθια στο «τριφύλλι». Ενδεχομένως και ο Ντέιβιντ Μπλατ να θελήσει και να… δώσει το τρίποντο στους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ, καθώς φέτος παρουσιάζονται απελπιστικά άστοχοι, όντας στην 14η θέση με ποσοστό 31.6%.