Ολυμπιακός: Εφιάλτης στην Πόλη

Η Εφές τον ανάγκασε να ακολουθεί στο σκορ για 40 λεπτά, βρίσκοντας τρομερό ρυθμό από την περιφέρεια - Όλα ανοιχτά για το αβαντάζ έδρας - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Εφιάλτης στην Πόλη

Kαμία αντίρρηση πως ο Ολυμπιακός δεν γνώρισε συντριβή στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ήταν εφιάλτης το γεγονός πως ηττήθηκε σε ένα ματς που ήταν από την αρχή έως και το τέλος της αναμέτρησης πίσω στο σκορ. Δεν μπόρεσε να προηγηθεί ποτέ στο ματς. Η Εφές έδειξε πως έχει πάρει σοβαρά την προσπάθεια της να σώσει τη σεζόν και να μπει στα πλέι-ιν, λειτούργησε με συγκέντρωση και επιχείρησε να πάρει το ματς από την ευχέρειά της στο τρίποντο. Είναι σπάνιο να συναντάς ομάδα να μετρά στο πρώτο μέρος 10/14 τρίποντα (71,4%), με την Εφές να ελέγχει τον ρυθμό στο πρώτο μέρος (48-37). Έχει το ταλέντο όμως να το κάνει πράξη και δεν θα πρέπει να την υποτιμάει κανείς για το γεγονός πως έχει χάσει έδαφος στην κατάταξη. Έχει μονάδες με ποιότητα και ταλέντο στο σκορ. Η περίφημη σκληράδα της ερυθρόλευκης άμυνας είχε πάει περίπατο.

Ο Ολυμπιακός μοίρασε 20 ασίστ στο παιχνίδι, αλλά οι 16 από αυτές ανήκαν στους Ουόκαπ-Παπανικολάου, μη μπορώντας να βρει άλλες διόδους δημιουργίας. Η Εφές είχε πλειάδα παικτών στο να δώσουν πόντους στην επίθεση, τη στιγμή που οι Πειραιώτες είχαν ενεργούς μόνο τους Άλεκ Πίτερς (19π), Μουσταφά Φαλ (14π) και Κώστα Παπανικολάου (12π). Ο Αϊζάια Κάνααν ήταν στο μηδέν για 25 λεπτά, ο Σακίλ ΜακΚίσικ αναλώθηκε σε λάθη και κακές αποφάσεις, ο Ίγκνας Μπραζντέικις δεν μπήκε ποτέ στον ρυθμό του ματς, ενώ και οι Ουίλιαμς-Γκος και Φιλίπ Πετρούσεφ κινήθηκαν σε... ρηχά νερά. Οι βοήθειες από τον πάγκο δεν ήρθαν ποτέ.

Οι Πειραιώτες ναι μεν μείωσαν στον πόντο (62-61) στο 29', αλλά οι Τούρκοι στο τέλος βρήκαν τρόπο να βάζουν τη μπάλα στο καλάθι με κάθε τρόπο. Με τρίποντα, με διεισδύσεις, με καλάθια στον αιφνιδιασμό, με φάσεις «ένας με έναν», με σουτ στην εκπνοή. Ο Ολυμπιακός δεν είχε τις δυνάμεις που επιθυμούσε στην άμυνα, ούτε και τη σβελτάδα που ξέρει να κυκλοφορεί τη μπάλα στην επίθεση. Η Εφές είχε τον τρόπο να απαντά σε κάθε «κόκκινο» ξέσπασμα.

Οι Πειραιώτες συνεχίζουν να κρατούν την τύχη στα χέρια τους για την πρώτη εξάδα που δίνει απευθείας θέση στα playoffs, αλλά το πλεονέκτημα έδρας ζορίζει. Θα χρειαστούν μόνο νίκες από εδώ και πέρα (ενδεχομένως τουλάχιστον 3/4 στα ματς που απομένουν) και συνδυασμό αποτελεσμάτων, παλεύοντας για την 4η θέση μαζί με Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε. Την τελευταία την υποδέχεται στην αυλαία της κανονικής περιόδου στο ΣΕΦ.

Την Παρασκευή η Φενέρ υποδέχεται τη Μπαρτσελόνα, ενώ το «τριφύλλι» παίζει στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Αν χάσουν και οι δύο, ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει σε τροχιά τετράδας. Βέβαια, οι Πειραιώτες στη συνέχεια δεν έχουν και εύκολο έργο. Την Πέμπτη ναι μεν θα υποδεχτούν στο ΣΕΦ την (αδιάφορη) Βιλερμπάν, αλλά ακολούθως έχουν να παίξουν στο Βελιγράδι με Παρτιζάν και Ερυθρό Αστέρα που «καίγονται» για παρουσία στα πλέι-ιν. Η μάχη κορυφώνεται.