Ολυμπιακός: Πήρε φόρα για το Βερολίνο

Ο Ολυμπιακός μοιάζει αναγεννημένος, έχει μάθει να κερδίζει τα κρίσιμα ματς και με αυτούς τους ρυθμούς, θα έχει και πάλι θέση στο φάιναλ φορ.

Ολυμπιακός: Πήρε φόρα για το Βερολίνο

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έφτασε τις πέντε σερί νίκες στην Ευρωλίγκα, μπήκε στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης και εφόσον κερδίσει και τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι τέταρτος. Θέση που προσφέρει φυσικά το πολύτιμο πλεονέκτημα έδρας ενόψει πλέι οφς. Βέβαια, έτσι όπως παίζει πλέον μπάσκετ η ομάδα του Πειραιά, σε συνδυασμό και με την επιστροφή των τραυματιών (ο Μιλουτίνοβ αναμένεται να γυρίσει αρχές Απρίλη), οι «ερυθρόλευκοι» ακόμη και με μειονέκτημα στα προημιτελικά, δείχνουν πως θα είναι και πάλι σε θέση να διεκδικήσουν πρόκριση στο φάιναλ φορ.

Να πούμε και κάτι ιστορικά που έχει σημασία, αλλά και ενδιαφέρον. Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να προκριθεί στην τελική τετράδα, θα κατορθώσει για πρώτη φορά στην ιστορία του να φτάσει εκεί τρεις σερί σεζόν. Τη δεκαετία του 90' (1994, 1995, 1997) και του 2010 (2009, 2010, 2012, 2013, 2015, 2017) δεν το κατάφερε, ενδεχομένως να μπορέσει φέτος (2022, 2023). Είναι μία πρόκληση και αυτή τόσο για τον προπονητή Γιώργο Μπαρτζώκα, όσο φυσικά και για την ομάδα του Ολυμπιακού.

Οι Πειραιώτες έχουν μάθει να κερδίζουν τα κρίσιμα ματς. Τον τελευταίο μήνα έχουν πάρει τρεις «τελικούς». Ήταν κομβικό το ματς στη Βαλένθια. Όχι μόνο επικράτησε (65-78), αλλά κάλυψε και τη διαφορά. Ήταν πραγματικός τελικός στο Κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό, τον οποίο και νίκησε (69-58) στην Κρήτη και κατέκτησε το τρόπαιο. Ήταν κρίσιμος αγώνας αυτός με τη Βίρτους, τον οποίο και ήθελε για να κάνει μπάσιμο τετράδας και τα κατάφερε (74-69). Αποτελέσματα τα οποία δίνουν αυτοπεποίθηση, τονώνουν το ηθικό, αλλά και που ισχυροποιούν τον βαθμό χημείας και ομοιογένειας μέσα στο σύνολο.

Όταν.. εξαφάνισε το φάντασμα

Ο Τόμας Ουόκαπ έχει χάσει ελάχιστα ματς με τον Ολυμπιακό τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Τεξανός θυμίζει... ρομπότ, δείχνοντας τρομερή συνέπεια και διάρκεια στην απόδοσή του. Ένα διάστρεμμα τον κράτησε νοκ-άουτ από το ματς με τη Βίρτους. Θα λέγαμε πως το «φάντασμά» του στο πρώτο ημίχρονο επηρέασε την ομάδα του Πειραιά, η οποία έχει μάθει να λειτουργεί με εκείνον στο παρκέ, ειδικά όταν ξεκινούν τα παιχνίδια. Δεν είναι τυχαίο πως τόσο ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όσο και οι συμπαίκτες του, στάθηκαν στην απουσία του, στην εξήγηση για το κακό πρώτο ημίχρονο της ομάδας. Οι γηπεδούχοι είχαν 9 λάθη και 46 πόντους παθητικό, εμφανίζοντας αδυναμίες στην άμυνα. Ο Μπελινέλι χτυπούσε με τα ελεύθερα σουτ, ο Ντόμπριτς δημιουργούσε προβλήματα, ο Σενγκέλια διάβαζε έξοχα το παιχνίδι και ο Χάκετ έκανε βόλτες μέσα στη ρακέτα του Ολυμπιακού. Όλοι μαζί είχαν 9/13 σουτ και 8 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο.

Τι άλλαξε στο δεύτερο μέρος, όμως, και ο Ολυμπιακός έφερε τα πάνω-κάτω; Το τρομερό τρίτου του δεκάλεπτο (20-5 επί μέρους σκορ) ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά, δίνοντας στους Πειραιώτες το προβάδισμα με 57-51 στο 30'. Οι ερυθρόλευκοι άρχισαν να πιέζουν περισσότερο πάνω στη μπάλα, πήγαν το ματς στις επαφές, ασφάλισαν τα ριμπάουντ, έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο, κυκλοφόρησαν καλύτερα τη μπάλα και έγιναν περισσότερο θρασείς στην επίθεση.

Οι ατομικές προσπάθειες του ΜακΚίσικ, το οργανωτικό μυαλό του Γκος που μοίραζε απλόχερα ασίστ, τα τρίποντα του Παπανικολάου, η κυριαρχία του Φαλ στον αέρα, επανέφεραν την τάξη. Από την στιγμή, που βρέθηκαν με 12 πόντους πίσω, έκαναν ένα επί μέρους σκορ 21-2, αφήνοντας... άκαπνη την Μπολόνια για δέκα λεπτά. Ο Ολυμπιακός στην τρίτη περίοδο είχε 7/14 σουτ (50%), μοίρασε 6 και έλεγξε στο απόλυτο τον ρυθμό. Η Βίρτους είχε... καταπιεί τη γλώσσα της και οι Πειραιώτες έμαθαν να παίζουν καλά και χωρίς τον Τόμας Ουόκαπ.

Τα μεγάλα σουτ

Ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα της σεζόν είχε το κακό συνήθειο να χάνει ορισμένα παιχνίδια που κρίνονταν στην κόψη του ξυραφιού. Δεν μπήκε στη Μπολόνια το σουτ στην εκπνοή του Γιαννούλη Λαρεντζάκη και έχασε, ήταν άστοχος ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος στην Πόλη κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, δέχτηκε καλάθι στη λήξη στο ΣΕΦ από τη Μπασκόνια και ηττήθηκε.

Πλέον, όμως, οι Πειραιώτες έχουν μάθει να κερδίζουν τα ματς που υπάρχει το «πρέπει», έχουν βρει τον τρόπο να καθαρίζουν τα παιχνίδια υπέρ τους και να έχουν πρωταγωνιστές που θα φωνάξουν «παρών» όταν η μπάλα θα... καίει. Ήταν μεγάλο το σουτ από μέση απόσταση του Γκος (71-64) στα 45'' πριν το τέλος, με τη μπάλα να... καίει στα χέρια του. Και ζύγιζε... τόνους το μεγάλο τρίποντο του Πίτερς (74-67) στα 16'' πριν τη λήξη, με τον Φιλίπ Πετρούσεφ να δίνει έξοχη ασίστ λες και ήταν γκαρντ. Νοοτροπία νικητή, αλλά και αυτοπεποίθηση πρωταθλητισμού, με τη σεζόν να έχει μπει στην τελική της ευθεία.