Ολυμπιακός: Shaq is back και η ομάδα που αγρίεψε

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ που βρήκε ξανά τον καλό του εαυτό, ο «στρατηγός» Τόμας Ουόκαπ, η νίκη που γίνεται συνήθειο και η ομάδα που έχει αγριέψει - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Shaq is back και η ομάδα που αγρίεψε

Ο Ολυμπιακός στο Κάουνας έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ. Σε ένα ματς μάλιστα που είχε νοκ-άουτ τρεις περιφερειακούς παίκτες (Μήτρου-Λονγκ, Γκος, Λαρεντζάκη), συν τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Και όμως, όχι απλά επικράτησε, αλλά διέλυσε και τη Ζαλγκίρις με το επιβλητικό σκορ 76-95. Δεν είναι μικρό πράγμα. Οι Λιθουανοί είχαν τρεις σερί νίκες (με Παναθηναϊκό, Εφές, Ερ. Αστέρα), έχοντας μέσον όρο στην επίθεση τους 90 πόντους. Και όμως, οι Πειραιώτες έλεγξαν τον ρυθμό, κυριάρχησαν στην αναμέτρηση από το δεύτερο μέρος και μετά, τους κράτησαν σε χαμηλό σκορ και έστειλαν μήνυμα στην Ευρωλίγκα, πως η αρμάδα με τα κόκκινα έχει και πάλι αγριέψει!

Είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό να του γίνεται η νίκη συνήθεια. Διανύει καλό αγωνιστικό φεγγάρι. Τέταρτο σερί θετικό αποτέλεσμα, όντας μάλιστα το τρίτο συνεχόμενο εκτός έδρας (Βαλένθια, Μόναχο, Κάουνας) στην EuroLeague. Σε συνδυασμό και με την κατάκτηση του Κυπέλλου, οι Πειραιώτες δείχνουν πως έχουν βρει και πάλι το αγωνιστικό τους προφίλ, τη νοοτροπία νικητή που τους χαρακτήριζε, αλλά και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση στη ψυχολογία τους. Έχουν απομείνει πλέον 7 αγώνες μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου και όπως δήλωσε ο Σακίλ ΜακΚίσικ «μπορούμε σίγουρα να κερδίσουμε όλα τα ματς που απομένουν». Και είναι γεγονός. Οι «ερυθρόλευκοι» κρατούν την τύχη στα χέρια τους για να καπαρώσουν (και) το πλεονέκτημα έδρας. Έρχονται δύο σερί κρίσιμα ματς στο ΣΕΦ, με Βίρτους και Παναθηναϊκό και με νίκες σε αυτούς τους αγώνες, το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα κάνει άλμα τετράδας.

«Shaq is back» δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα με χαμόγελο ο Τόμας Ουόκαπ και είναι γεγονός πως ο τρομερός Σακίλ ΜακΚίσικ επέστρεψε στις επάλξεις. Δύσκολη σεζόν για εκείνον. Με σερί τραυματισμούς στην αρχή της σεζόν, ενώ από ένα σημείο και μετά έχασε τον ρυθμό, αλλά και τον ρόλο του στο ροτέισον. Πλέον, όμως, ξεκουράστηκε, συνήλθε, είναι 100% υγιής και πλέον δίνει στο παρκέ αυτά που όλοι ξέρουμε. Την πολύτιμη ικανότητα στο «ένας με έναν», τις χαρακτηριστικές του διεισδύσεις, τις εντυπωσιακές του επελάσεις σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, τα αθλητικά του προσόντα. Το γεγονός πως ξέρει να αλλάζει τον ρυθμό ερχόμενος από τον πάγκο. Πέτυχε 20 πόντους, με 5/5 δίποντα, συν 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, δείχνοντας σε όλους πως ο... αέρινος Σακίλ επέστρεψε για τα καλά. Τεράστιο κέρδος ενόψει της συνέχειας για τους Πειραιώτες.

Ρεσιτάλ από τον «στρατηγό» Τόμας Ουόκαπ στο Κάουνας. Ελλείψει τριών περιφερειακών, ήταν δεδομένο πως θα χρειαζόταν να κουβαλήσει την ομάδα. Ρεκόρ καριέρας στην επίθεση με 22 πόντους (5/5 δίποντα, 4/8 τρίποντα), παίρνοντας πρωτοβουλίες και βάζοντας μεγάλα σουτ στο ματς. Δείχνοντας ηγετικά στοιχεία στο παρκέ. Ρεσιτάλ στη δημιουργία με 7 ασίστ, ενώ προσθέστε 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα, σε μία πληθωρική εμφάνιση. Είχε και εκείνος βγάλει κόπωση, αλλά αυτές οι μέρες έχουν γεμίσει και πάλι με ενέργεια το κορμί του. Μόνο χαμόγελα για την τρομερή προσαρμογή του Μόουζες Ράιτ στην ομάδα. Ο Αμερικανός σέντερ είχε 11 πόντους σε 13 λεπτά, με 5/5 δίποντα, φωνάζοντας «παρών» σε κάθε κατοχή μέσα στη ρακέτα. Από τις σπάνιες περιπτώσεις παικτών που έχουν ενταχθεί ομαλά και αποτελεσματικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Γενικότερα, οι Πειραιώτες στο Κάουνας είχαν τρομερή ευστοχία μέσα στη ρακέτα (25/32-78,1%), λειτουργώντας εξαιρετικά και στη δημιουργία. Μοίρασαν 23 ασίστ. Καλή κυκλοφορία της μπάλας, η οποία έφερε ελεύθερα σουτ. Παίκτες με γρήγορη σκέψη στην πάσα, αυτοματισμοί. Συνεργασίες πικ-εν-ρολ, κίνηση μακριά από τη μπάλα που έφερνε το εύκολο καλάθι. Πράγματα και καταστάσεις καλά δουλεμένες στην προπόνηση. Ο Ολυμπιακός έχει βρει και πάλι το αγωνιστικό του dna, δείχνει πως έχει πατήσει... γκάζι και τα καλύτερα έρχονται!