Ολυμπιακός: Η απάντηση του Ουόκαπ

Όταν παίζει καλά ο Τόμας Ουόκαπ, αυτόματα ανεβαίνει και το αγωνιστικό επίπεδο του Ολυμπιακού * Το ρεσιτάλ που έδωσε στο Μόναχο

Ολυμπιακός: Η απάντηση του Ουόκαπ

Ο Τόμας Ουόκαπ είναι ένας από τους καλύτερους πλέι μέικερ στην Ευρωλίγκα την τελευταία τριετία και αποτελεί κομβικό παίκτη στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Πέρσι πραγματοποίησε μία εκπληκτική αγωνιστική σεζόν, μη χάνοντας κανένα παιχνίδι των «ερυθρολεύκων». Στην Ευρωλίγκα έπαιξε και στα 41 παιχνίδια της ομάδας, έχοντας μέσον όρο 7,3 πόντους, με 54,1% στα δίποντα, 33,3% στα τρίποντα, 85,4% στις βολές, συν 5,6 ασίστ, 2,8 ριμπάουντ και 1,8 κλεψίματα. Η κανονική περίοδος ήταν ακόμη καλύτερη: 7,9 πόντοι (57,9% δίποντα, 37,8% τρίποντα, 91,9% βολές), 5,9 ασίστ, 2,8 ριμπάουντ και 1,9 κλεψίματα. Εξέλιξε το παιχνίδι του στην επίθεση, έγινε εντυπωσιακά αποτελεσματικός στο να τελειώνει τις φάσεις στον αιφνιδιασμό, βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό το δημιουργικό του ταλέντο και έγινε εξπέρ στις συνεργασίες πικ εν ρολ. Ξεκουράστηκε ελάχιστα το καλοκαίρι, έλαβε μέρος και στο Μουντομπάσκετ, άρχισε τη σεζόν και πάλι παίζοντας στα... κόκκινα και στην πορεία ήταν αναμενόμενη η αγωνιστική του πτώση. Βγήκε κούραση, κόπωση, με αποτέλεσμα και η απόδοσή του να μην είναι και η ίδια με πέρσι.

Αν και σκοράρει ελαφρώς περισσότερο φέτος (8,9 πόντοι), έχει χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας (46,1% δίποντα, 33,6% τρίποντα, 72,2% βολές), συν 3,2 ριμπάουντ, 4,6 ασίστ και 1,2 κλεψίματα. Λόγω αλλαγών στο ρόστερ, φέτος έχει κληθεί να γίνει περισσότερο επιθετικός και να παίρνει έξτρα κατοχές πάνω του. Να μην έχει το μυαλό του μόνο στην πάσα αλλά και στο σουτ. Δεν ήταν συνηθισμένος σε αυτόν τον ρόλο και σε συνδυασμό και με τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας η εικόνα του δεν ήταν η επιθυμητή. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, η απόδοσή του ήταν πεσμένη.

Έχανε σουτ, αναλωνόταν σε λάθη. Κόντρα στην Άλμπα έμεινε στους μηδέν πόντους. Ο Τεξανός γκαρντ είχε ανάγκη από μία μεγάλη εμφάνιση και στο Μόναχο έδειξε τον ηγετικό του χαρακτήρα. Ανέλαβε πρωτοβουλίες, έπαιξε με αυτοπεποίθηση, πήρε φάσεις πάνω του στην επίθεση και καθοδήγησε την ομάδα του στην οργάνωση, δίνοντας ρεσιτάλ και στη δημιουργία. Πέτυχε 16 πόντους και 8 ασίστ, που έδωσαν άλλους 18 πόντους, δηλαδή στο σύνολο 34 πόντους στον Ολυμπιακό. Αξιοσημείωτο και το γεγονός πως σε 28 λεπτά συμμετοχής δεν έκανε ούτε ένα λάθος. Λειτούργησε σε ρυθμούς κομπιούτερ.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Τόμας Ουόκαπ έκανε θραύση. Από το 24' και μετά ανέλαβε δράση και στα επόμενα 10 λεπτά (μέχρι να πάει στον πάγκο για ανάσες) ήταν υπεύθυνος έμμεσα ή άμεσα για τους επόμενους 23 (!) πόντους του Ολυμπιακού, με τους «ερυθρόλευκους» να περνούν μπροστά με 59-62. Συγκεκριμένα, σε αυτό το διάστημα ο Τόμας Ουόκαπ σημείωσε 13 πόντους και μοίρασε 5 ασίστ (που έδωσαν άλλους 10 πόντους), δίνοντας άλλον αέρα στους «ερυθρόλευκους». Είναι κομβικός παίκτης για τον Ολυμπιακό και όταν παίζει καλά, αυτόματα ανεβάζει και το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας του.