Ολυμπιακός: Η απάντηση του Παπανικολάου και ο Θρύλος που τους τρόμαξε

O Oλυμπιακός που ξόδεψε ένα χαμένο ημίχρονο, η αυταπάρνηση που άγγιξε την ανατροπή και η συγκλονιστική εικόνα του Παπανικολάου. 

Ολυμπιακός: Η απάντηση του Παπανικολάου και ο Θρύλος που τους τρόμαξε

Ο Ολυμπιακός φάνηκε να μην πιστεύει στη νίκη στο πρώτο μέρος, λες και πήγε στη Μαδρίτη για να χάσει, έτοιμος να παραδοθεί. Η Ρεάλ, βέβαια, έκανε ένα τρομερό εικοσάλεπτο. Σχεδόν δεν έχανε σουτ, είχε τον απόλυτο έλεγχο στο ματς (8/11 τρίποντα-72,7%, 21 ριμπάουντ, 12 ασίστ) και το σκορ στο 52-30 τα έλεγε όλα. Οι Πειραιώτες είχαν μόλις 2/15 τρίποντα (13,3%), είχαν μείνει στις μηδέν ασίστ στο πρώτο δεκάλεπτο (και τέλειωσαν το παιχνίδι με 20), παρουσιάζοντας έλλειψη σκληράδας στην άμυνα.

Το παιχνίδι στο 24' έδειχνε πως ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος να δεχτεί βαριά συντριβή. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με +24 (60-36), αλλά κάπου εκεί οι Πειραιώτες έβγαλαν στο παρκέ την περίφημη αυταπάρνησή τους. Ο Άλεκ Πίτερς άρχισε να βάζει σουτ και κυρίως ανέλαβε δράση ο Κώστας Παπανικολάου. Έβγαζε τεράστια ενέργεια σε άμυνα και ριμπάουντ, πήρε... φωτιά στην επίθεση, έβαλε μεγάλα σουτ στο τέλος και με δικές του προσπάθειες, τρόμαξε... ολόκληρη τη Μαδρίτη. Το 86-83 στο τελευταίο λεπτό έβαλε «φωτιά» στο ματς. Οι Πειραιώτες έκαναν ένα εξαιρετικό δεύτερο μέρος (μέτρησαν επί μέρους σκορ 55-38) και αν ήταν λίγο πιο προσεκτικοί στο τέλος, παίρνοντας ορισμένα κρίσιμα ριμπάουντ στην άμυνα, θα μπορούσαν ακόμη και να είχαν διεκδικήσει το ματς.

Είναι αξιέπαινη η τεράστια προσπάθεια που έκανε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο μέρος. Ας μη ξεχνάμε πως αγωνίστηκε χωρίς τους Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοβ στο «5», αλλά και χωρίς τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, ο οποίος είχε πρόβλημα τελευταίας στιγμής. Βάλτε και την απώλεια του Γιαννούλη Λαρεντζάκη που χτύπησε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Λειψός, αλλά μάχιμος ο Ολυμπιακός, ο οποίος έκανε κατάθεση ψυχής στο παρκέ. Xαμόγελα για τον Λουκ Σίκμα (10 πόντοι, 10 ριμπάουντ) και ευχή όλων στο μεγάλο λιμάνι, αυτή η εμφάνιση να τον... αφυπνίσει ενόψει της συνέχειας. Ο εντυπωσιασμένος προπονητής της Ρεάλ, Τσους Ματέο, δήλωσε μετά το ματς: «Ήμουν σίγουρος πως θα επιστρέψουν, αυτή η ομάδα έχει πάντα νοοτροπία μαχητή και καρδιά πρωταθλητή».

Ο Κώστας Παπανικολάου αποτελεί μέρος της ιστορίας του Ολυμπιακού. Η αφοσίωσή του στον σύλλογο, η πίστη του στην ομάδα, η ανιδιοτέλειά του μέσα στο παρκέ, αλλά και η προσφορά του με την ερυθρόλευκη φανέλα, είναι στοιχεία αδιαπραγμάτευτα. Ο σεβασμός είναι το ελάχιστο που αξίζει. Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα δεν πατούσε καλά στο παρκέ. Είναι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού του. Το ξέρει και ο ίδιος. Προφανώς, όμως, δεν ξέχασε το μπάσκετ.

Είναι παίκτης-βαρόμετρο για τους Πειραιώτες και το έδειξε για ακόμη μία φορά στο παρκέ. Συγκλονιστική απόδοση απέναντι στη Ρεάλ, ηγετική εμφάνιση, συγκινητική προσπάθεια, με τον βρυχηθμό του να συνεπαίρνει και τους συμπαίκτες του. Κράτησε σχεδόν μόνος του όρθιο τον Ολυμπιακό στο δεύτερο μέρος, βάζοντας πολλά μεγάλα και κρίσιμα σουτ όταν η μπάλα έκαιγε. Ατομικό ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα οι 25 πόντοι που πέτυχε, έχοντας 6/8 τρίποντα, παλεύοντας με νύχια και με δόντια για την ανατροπή. Η δική του απάντηση. Καλοπροαίρετη η κριτική, αλλά λέμε όχι στην απαξίωση.

Ένας παίκτης που παίζει στα όρια της εξάντλησης από την περσινή σεζόν, δίνοντας σχεδόν 80 ματς, αποφασίζοντας και το καλοκαίρι να μην κάνει διακοπές, αλλά να δώσει το «παρών» στο Μουντομπάσκετ. Και να επιστρέφει πίσω στον Ολυμπιακό, με τον Σακίλ ΜακΚίσικ νοκ-άουτ, με αποτέλεσμα αντί για συντήρηση, να παίζει 30 και 35 λεπτά. Προφανώς δεν είναι ρομπότ. Είναι όμως ο Κώστας Παπανικολάου.