Ολυμπιακός: Οι λόγοι της μυθικής εμφάνισης του Μιλουτίνοφ

Το παρασκήνιο ύστερα από την εκκωφαντική απόδοση του Νίκολα Μιλουτίνοφ με τον Ολυμπιακό κόντρα στη Μακάμπι όπου μέτρησε 20 ριμπάουντ και 20 πόντους

Ολυμπιακός: Οι λόγοι της μυθικής εμφάνισης του Μιλουτίνοφ

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση κόντρα στη Μακάμπι, επικρατώντας στο ΣΕΦ με 89-72. Οι Πειραιώτες έδειξαν χαρακτήρα σε ένα ματς που ήταν «τελικός» για εκείνους, νοοτροπία νικητή και κυρίως έπιασαν υψηλή απόδοση. Επέστρεψαν μετά από καιρό στις σπουδαίες εμφανίσεις και κυρίως κατάφεραν ύστερα από πολλά παιχνίδια να επικρατήσουν με άνεση και με διαφορά στο σκορ στο τέλος. Το είχαν ανάγκη. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης βέβαια ο Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Ο Σέρβος σέντερ πραγματοποίησε εκκωφαντική εμφάνιση. Έπιασε υψηλή απόδοση, κυριάρχησε μέσα στα καλάθια και σημείωσε μία εντυπωσιακή απόδοση, ένα εκπληκτικό νταμπλ νταμπλ, το οποίο δύσκολα θα επαναληφθεί. Σε 31,3 λεπτά συμμετοχής ο 28χρονος Σέρβος σέντερ σημείωσε 20 πόντους (με 8/13 δίποντα-61,5%) και 20 ριμπάουντ, με τα 9 από αυτά μάλιστα να είναι επιθετικά. Σε όλα αυτά προσθέστε 1 κλέψιμο, 1 ασίστ, αλλά και αρκετές φάσεις στις οποίες αλλοίωσε μπάλες, έκλεισε διαδρόμους, ανάγκασε τους αντιπάλους να κάνουν λάθη αλλά και να πάρουν πάνω τους άσχημα σουτ. Λεπτομέρειες δηλαδή που δεν καταγράφει η στατιστική.

Ο «Νίκο» την είχε ανάγκη αυτήν τη σπουδαία εμφάνιση και είναι γεγονός πως και στο μεγάλο λιμάνι ανέμεναν εδώ και καιρό μία απόδοση υψηλού επιπέδου. Είναι αλήθεια πως υπήρχε ένας προβληματισμός με την απόδοση του Σέρβου σέντερ το τελευταίο διάστημα. Το έβλεπαν προπονητές, συμπαίκτες, το έλεγε και το παραδεχόταν ακόμη και ο ίδιος. Μετά και τον τραυματισμό του στο πόδι, από τη στιγμή που επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, δεν ήταν ο εαυτός του. Υποτονικές εμφανίσεις, διστακτικότητα στο τελείωμα των φάσεων, έχανε μάχες, διεκδικούμενες μπάλες, έκανε λάθη. Για παράδειγμα, απέναντι στην Άλμπα είχε μόλις 4 πόντους με 1/1 δίποντο σε 20 λεπτά, στη Μονακό σημείωσε επίσης 1/1 δίποντο και μόλις 2 πόντους. Σε... ρηχά νερά και στη Βαρκελώνη (4 πόντοι, 2/4 δίποντα). Αποτελεί τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της ομάδας και υπάρχουν απαιτήσεις. Και κυρίως πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες στην Ευρωλίγκα, έναν από τους καλύτερους σέντερ, έναν ψηλό με τεράστια ποιότητα και εμπειρία και στον Ολυμπιακό αναμένουν πράγματα από εκείνον. Να γίνει πρωταγωνιστής.

Η τετ α τετ συνάντηση

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό πως ο Μουσταφά Φαλ τέθηκε νοκ άουτ για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Απώλεια μεγάλη. Ο Γάλλος σέντερ είναι από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, από τους πιο συνεπείς και αναμφίβολα το τελευταίο διάστημα έπαιζε ξεκάθαρα καλύτερα από τον Σέρβο σέντερ. Ύστερα και από την ενημέρωση για το μέγεθος του προβλήματος του παίκτη, το προπονητικό τιμ είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ σε καλό κλίμα. Άπαντες εξέφρασαν στον παίκτη την τεράστια εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, του επισήμαναν πως περιμένουν πλέον από εκείνον να κάνει το βήμα μπροστά. Να γίνει πρωταγωνιστής, κυριαρχικός μέσα στη ρακέτα. Να δείξει τα ηγετικά στοιχεία, αλλά και να αποδείξει γιατί είναι ένας από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη. Του τόνισαν πως η ομάδα τον έχει ανάγκη, αλλά και πως ο ίδιος έχει αδικήσει τον εαυτό του το τελευταίο διάστημα, γιατί η αξία του είναι τεράστια και μέχρι στιγμής δεν το έχει δείξει. Οι «ερυθρόλευκοι» γενικότερα τον εμψύχωσαν, του ανέβασαν το ηθικό, την αυτοπεποίθηση και τον ενημέρωσαν πως στον αγώνα κόντρα στη Μακάμπι θα επιχειρήσουν να τον αξιοποιήσουν περισσότερο.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε την αυτοκριτική του, ήξερε και ο ίδιος πως δεν έπαιζε σύμφωνα με τις δυνατότητές του και προετοίμασε τον εαυτό του αγωνιστικά, σωματικά και πνευματικά για την αναμέτρηση. Πρώτος στόχος του ήταν φυσικά να νικήσει ο Ολυμπιακός και δεύτερον να κάνει τη διαφορά με την απόδοσή του. Φάνηκε από τα πρώτα λεπτά πως μπήκε στο παρκέ έχοντας το... μαχαίρι στα δόντια. Έμπαινε δυνατά στις φάσεις για κάθε διεκδικούμενη μπάλα. Μαχόταν για κάθε ριμπάουντ, ορμούσε σαν αγρίμι για τα επιθετικά ριμπάουντ, τέλειωνε τις φάσεις με επιβλητικό τρόπο στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε ήδη σημειώσει νταμπλ νταμπλ από το πρώτο ημίχρονο. Είχε 10 πόντους και 12 ριμπάουντ.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, συμπαίκτες και προπονητές τον αποθέωσαν και αυτό που του τόνισαν ήταν «αυτός είσαι, αυτός είναι ο πραγματικός Μιλουτίνοφ, μη σταματάς ποτέ να πιστεύεις στον εαυτό σου». Μία κορυφαία εμφάνιση, η οποία αναμφίβολα τόνωσε το ηθικό του Σέρβου σέντερ. Με την εκπληκτική του εικόνα όχι μόνο κάλυψε επάξια την απουσία του Μουσταφά Φαλ αλλά έδειξε πως βρίσκεται και σε ιδανική κατάσταση ενόψει του σημαντικού ντέρμπι της Δευτέρας κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.