Ολυμπιακός: Πισωγύρισμα

Ο Ολυμπιακός χάνει έδαφος στην κατάταξη και δείχνει να παίζει με τρομερή πίεση, σε μία σεζόν που άπαντες πιστεύουν και στηρίζουν την ομάδα - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος.

Ολυμπιακός: Πισωγύρισμα

O Oλυμπιακός έζησε μία δύσκολη εβδομάδα στην Ισπανία, χάνοντας τόσο από τη Μπαρτσελόνα, όσο και από τη Μπασκόνια. Και στα δύο ματς δέχτηκε πόντους που είναι πάνω από τον μέσον όρο του στην άμυνα, δείχνοντας και πάλι σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Έκανε ένα καλό πρώτο μέρος στη Βιτόρια, ήταν εκτός εαυτού στο δεύτερο. Η σταθερότητα σε απόδοση αγνοείται. Πλειάδα παικτών ήταν εκτός κλίματος, εκτός πλάνου, ειδικά στην επίθεση. Τα 17 λάθη είναι πολλά.

Οι Βάσκοι «εξαφάνισαν» τον Άλεκ Πίτερς, ο Αϊζάια Κάνααν βρήκε ρυθμό στην επίθεση, ο Φιλίπ Πετρούσεφ πήρε τον χρόνο που του αξίζει και έδειξε την ποιότητά του, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε νταμπλ-νταμπλ, ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος είχε ορισμένες καλές στιγμές, αλλά οι υπόλοιποι ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Ο Ολυμπιακός πλέον έχασε έδαφος στην κατάταξη και θα κινδυνέψει να μείνει και εκτός δεκάδας αν χάσει την επόμενη εβδομάδα και από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το πρόβλημα φέτος στην ομάδα είναι πως παίζει με τρομερή πίεση. Υπάρχει άγχος, νευρικότητα και ορισμένες φορές δείχνει να έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Σε μία σεζόν, μάλιστα, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στηρίζει την ομάδα και γεμίζει το γήπεδο. Για ποιον λόγο τέτοια πίεση;

Ο Ολυμπιακός ζορίζεται σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια του. Ακόμη και όταν κερδίζει, νικάει δύσκολα. Σπάνια κατατροπώνει τον αντίπαλο, όπως έπραττε πέρσι. Και όταν χάνει, όταν τα ματς του φεύγουν με διαφορά στο σκορ, σπάνια καταφέρνει να τα γυρνάει με ανατροπές. Και όταν τα παιχνίδια φτάνουν στην... κόψη του ξυραφιού, συνήθως τα χάνει. Μία γενική εικόνα από την αρχή της σεζόν. Η ομάδα ορισμένες φορές δείχνει να περνάει κρίση ταυτότητας. Πέρσι είχε την 2η καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση και φέτος έχει τη χειρότερη. Δεν είναι μικρό πράγμα. Κάτι πάει λάθος.

Οι περισσότεροι παίκτες παλεύουν να βρουν τα πατήματά τους, να αποκτήσουν διάρκεια σε απόδοση. Δυσκολεύονται να βρουν ρυθμό, με αρκετούς παίκτες, σε πολλά ματς, να αδυνατούν να παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Να κάνουν τα βασικά. Είναι ένα θέμα στο οποίο καλείται να βρει λύση ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τους συνεργάτες του. Είναι η κόπωση; Είναι η κούραση; Είναι η όχι εύστοχη στελέχωση του ρόστερ; Είναι απλά το γεγονός πως η μαγιά φέτος δεν έχει πετύχει; Και είμαστε σε μία περίοδο που η ομάδα είναι πλήρης, γεμάτη, ενισχυμένη, χωρίς τραυματισμούς και απουσίες. Δεν υπάρχει δικαιολογία.

Ο Ολυμπιακός έκανε πισωγύρισμα. Έβαλε γερά στο παιχνίδι της πρόκρισης τη Μπασκόνια, η οποία θα τον έχει καβάλα σε περίπτωση ισοβαθμίας. Το ίδιο ισχύει και για τη Μονακό. Την επόμενη εβδομάδα έρχεται ματς-φωτιά κόντρα στη Μακάμπι στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός είναι στο 11-10 και η Μακάμπι στο 12-9, μία θέση πιο πάνω. Αντιλαμβάνεσται πως η νίκη είναι μονόδρομος καθώς σε αντίθετη περίπτωση, οι Πειραιώτες θα κινδυνέψουν να βρεθούν σε δύσκολη θέση για την υπόθεση πρόκριση. Οι ερυθρόλευκοι είναι στο 11-10, μαζί με Μονακό, Παρτιζάν και Μπασκόνια και κινούνται μεταξύ 7ης και 10ης θέσης, με τη Βαλένθια να ακολουθεί με ρεκόρ 10-11.