Oλυμπιακός: Τον πρόδωσε η άμυνα, δεν βρήκε το μεγάλο σουτ στο τέλος

Η άμυνα του Ολυμπιακού τον πρόδωσε στη Βαρκελώνη και τα μεγάλα σουτ που έψαχνε δεν ήρθαν στο τέλος - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Oλυμπιακός: Τον πρόδωσε η άμυνα, δεν βρήκε το μεγάλο σουτ στο τέλος

Ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιμετωπίζει μία από τις πιο ισχυρές, αλλά και πιο σταθερές σε απόδοση ομάδες στην Ευρωλίγκα. Η Μπαρτσελόνα έχει δώσει 10 ματς στη Βαρκελώνη και έχει χάσει μόλις 1 φορά. Από την Αρμάνι Μιλάνο. Είναι από τις λεγόμενες... εντός προγράμματος ήττες, αλλά οι Πειραιώτες έχασαν την ευκαιρία να κάνουν κάτι καλό μέσα στην ισπανική πόλη. Δεν τα κατάφεραν όμως, κυρίως επειδή προδόθηκαν από την άμυνά τους. Συνολικά δέχθηκαν σχεδόν 10 πόντους πάνω από τον μέσον όρο τους στην άμυνα.

Είχαν δεχθεί ήδη 75 (όσο και το παθητικό τους μέσα στη σεζόν) στο 30', βρέθηκαν στο -15 και στο τέλος αναγκάστηκαν να κυνηγούν στο σκορ. Ήταν θέμα όμως και τα ριμπάουντ σε όλο το ματς. Οι Καταλανοί πήραν +10 (33-23), μαζεύοντας 11 επιθετικά, με αποτέλεσμα να τιμωρούν κάθε φορά με δεύτερη κατοχή που έφερνε πόντους. Ήταν «πληγή» η άμυνα στους ψηλούς, καθώς πρώτα ο Τζαμπάρι Πάρκερ (21 πόντοι) από το «4» και ύστερα ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ (16 πόντοι) από το «5», έκαναν τη... ζημιά στον Ολυμπιακό. Οι 31 πόντοι παθητικό στο τρίτο δεκάλεπτο κόστισαν στους νταμπλούχους Ελλάδας.

Παρά το γεγονός αυτό, όμως, ο Ολυμπιακός έδειξε αυταπάρνηση, μαχητικότητα και πήγε να γυρίσει το ματς στο τέλος. Έψαχνε με μανία ένα μεγάλο τρίποντο για να φέρει το σκορ στα ίσα, αλλά ισάριθμες φορές η μπάλα δεν βρήκε στόχο. Ήταν μοιραίο το άστοχο τρίποντο στο 1'04'' πριν από το τέλος του Άλεκ Πίτερς, με τους Νίκολα Κάλινιτς και Τόμας Σατοράνσκι να βάζουν σερί μεγάλα σουτ και να «καθαρίζουν» το ματς.

Ο Ολυμπιακός στην επίθεση δεν είχε την επιθυμητή κυκλοφορία της μπάλας, ούτε και λειτούργησε ομαδικά όπως άλλες φορές. Φαίνεται από το 14/12 που είχε στον συσχετισμό ασίστ/λάθη. Ο Αϊζάια Κάνααν είχε 0/4 σουτ από την περιφέρεια, μη καταφέρνοντας να βρει ρυθμό από την περιφέρεια, με τον Άλεκ Πίτερς να παραμένει η σταθερά της ομάδας στο σκορ (22 πόντοι, 4/7 τρίποντα, 3/5 δίποντα). Χρειάζεται όμως και συμπαραστάτες.

Βράδυ που θα θέλει να ξεχάσει ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος δείχνει κουρασμένος, με τον Σακίλ ΜακΚίσικ να παίζει καλύτερα στο «3», αλλά και εκείνος δεν βρήκε τα σουτ που θα ήθελε. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ δεν μπορεί να γίνει ακόμη κυριαρχικός μέσα στη ρακέτα, κάτι που το έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός, με τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος να σημειώνει 12 πόντους με 6/8 δίποντα και 5 ασίστ, δείχνοντας καλά δείγματα γραφής. Πήρε πρωτοβουλίες, ανέλαβε δράση και έγινε ενεργός στην επίθεση.

Πλέον, ο Ολυμπιακός στρέφει την προσοχή του για το ματς της Παρασκευής (21.30) κόντρα στη Μπασκόνια στη Βιτόρια. Εδώ υπάρχει ένα «πρέπει» για «διπλό», ώστε οι Πειραιώτες με αυτόν τον τρόπο να καλύψουν την ήττα από τους Βάσκους στο ΣΕΦ.