Ολυμπιακός: Επιστροφή στις βασικές του αξίες

O Oλυμπιακός δείχνει να επιστρέφει στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις, αλλά και στις βασικές του αξίες - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Επιστροφή στις βασικές του αξίες

Ύστερα από την εντός έδρας ήττα στο ΣΕΦ από τη Βαλένθια (56-63), παίζοντας κακό μπάσκετ, στο μεγάλο λιμάνι επικράτησε εσωστρέφεια. Οι Πειραιώτες έκαναν την αυτοκριτική τους, είδαν και τους παίκτες τους να επιστρέφουν από τους τραυματισμούς και σιγά-σιγά η ομάδα άρχισε να ανεβάζει την απόδοσή της. Ήταν εξαιρετική στη Μπολόνια, αλλά έναν κακό πεντάλεπτο στο τέλος, της κόστισε τη νίκη. Έχασε με 69-67, σε ένα ματς που το έλεγχε για τουλάχιστον τρία δεκάλεπτα. Ακολούθως όμως, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξαν σοβαρό πρόσωπο και νίκησαν τόσο τη Βιλερμπάν στη Γαλλία (73-85), όσο και την Άλμπα στο Βερολίνο (67-94). Λίγο πιο προσεκτικός να ήταν στην Ιταλία ο Ολυμπιακός, θα είχε πάρει ένα δικό του ματς, θα είχε κάνει το «3 στα 3» εκτός έδρας και θα είχε κάνει μπάσιμο μέσα στην πρώτη εξάδα. Βγήκε 8ος όμως στην κατάταξη στον πρώτο γύρο, έχοντας θετικό πρόσημο σε νίκες και στον δεύτερο γύρο υπάρχει η πεποίθηση πως η ομάδα θα δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες.

Ο Ολυμπιακός στο Βερολίνο ζορίστηκε στο πρώτο μέρος (43-40), κυρίως επειδή ήταν χαλαρός στην άμυνα, αλλά και επειδή οι «κίτρινοι» είχαν βάλει 9 τρίποντα στο εικοσάλεπτο. Το επί μέρους σκορ 8-27 στην τρίτη περίοδο άλλαξε τα δεδομένα, με τους Πειραιώτες να παίζουν το μπάσκετ που ξέρουν. Πίεση πάνω στη μπάλα, σκληράδα στην άμυνα. Καλή κυκλοφορία της μπάλας, κίνηση από τους παίκτες μακριά από τη μπάλα, στόχευση για την έξτρα πάσα, τρίποντα, παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Η ομάδα έχει αρχίσει να επιστρέφει στις βασικές της αξίες, αλλά και στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Ο αριθμός των 30 ασίστ αλλά και το γεγονός πως σκόραραν και οι 10 παίκτες που αγωνίστηκαν, τα λέει όλα.

Ο Μουσταφά Φαλ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Έπαιξε όσο χρειάστηκε στα πρώτα τρία δεκάλεπτα και με το που έγινε κυριαρχικός μέσα στη ρακέτα, η Άλμπα αδυνατούσε να τον σταματήσει. Έκανε σχεδόν τα πάντα στο παρκέ, μετρώντας 12 πόντους (4/4 δίποντα), 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 μπλοκ και καταλυτική παρουσία του στο παρκέ, έφερε και την ανατροπή στο τρίτο δεκάλεπτο, σε συνδυασμό και με τα κέφια του Άλεκ Πίτερς. Ο Γάλλος έχει βρει αυτοπεποίθηση και έχει γίνει σέντερ-φόβητρο για τον κάθε αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα ποντάρει πάνω του, καθώς ο Νίκολα Μιλουτίνοβ προσπαθεί να βρει τον καλό του εαυτό. Το τελευταίο διάστημα έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.

Ο Άλεκ Πίτερς είναι χαρισματικός φέτος, έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του και στο μεγάλο λιμάνι δικαίως θέλουν να τον επιβραβεύσουν με ένα νέο συμβόλαιο. Δεν είναι Σάσα Βεζένκοφ, αλλά οι αριθμοί του όλο και ανεβαίνουν και πολλές φορές αγγίζουν εκείνους του Βούλγαρου φόργουορντ. Ο «μουσάτος» με το που βρήκε ρυθμό στην επίθεση ήταν ασταμάτητος. Μέτρησε 23 πόντους, με 7/7 δίποντα, τελειώνοντας τις φάσεις με σουτ, με ντράιβ, με κίνηση μακριά από τη μπάλα. Ήταν σχεδόν άψογος. Σε όλα αυτά προσθέστε και 7 ριμπάουντ. Χαμόγελα και για τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, ο οποίος παίρνει πρωτοβουλίες, τελειώνει φάσεις, τρέχει στον αιφνιδιασμό και το βάρος δεν πέφτει πλέον πάνω στον Τόμας Ουόκαπ.

Ο Ολυμπιακός δεν τέλειωσε τον πρώτο γύρο όπως επιθυμούσε. Έχασε έδαφος, έκανε ορισμένες απρόσμενες ήττες, ειδικά στο ΣΕΦ. Στον δεύτερο γύρο, όμως, ο οποίος ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ, θα προσπαθήσει να κάνει μία νέα και καλύτερη αρχή. Δείχνοντας τις πραγματικές του δυνατότητες. Πλέον, είναι υγιής, δεν έχει τραυματισμούς, ενώ θα παρουσιαστεί και περισσότερο πλήρης και με βάθος στον πάγκο. Πέρα από την πρόσφατη έλευση του Φιλίπ Πετρούσεφ, ας μη ξεχνάμε πως θα έχει πλέον δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα και ο Καναδός γκαρντ με ελληνική καταγωγή, Ναζ Μήτρου-Λονγκ. Παράλληλα, οι Πειραιώτες θα αναμένουν και την αγωνιστική... αφύπνιση του Ίγκνας Μπραζντέικις, ο οποίος δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσφέρει τα αναμενόμενα.