Γκέλα ολκής πριν από τη «διαβολοβδομάδα»

Αγνώριστος ο Ολυμπιακός χθες βράδυ απέναντι στη Βαλένθια πήρε αυτό που άξιζε. Μια ακόμη ήττα στο ΣΕΦ από Ισπανούς (είχαν προηγηθεί αυτές από Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια και Ρεάλ) για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που δεν είχε στη διάθεσή του τον Άλεκ Πίτερς, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα.

Γκέλα ολκής πριν από τη «διαβολοβδομάδα»

Οι «ερυθρόλευκοι» με εξαίρεση τα πρώτα λεπτά ήταν αγνώριστοι και επέτρεψαν στη Βαλένθια από ένα σημείο και μετά να είναι συνεχώς μπροστά στο σκορ και να ελέγχει απόλυτα την αναμέτρηση μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Χοντρή γκέλα για τον Ολυμπιακό που δεν έχει μπει καλά στην Ευρωλίγκα, αλλά αυτά τα παιχνίδια όπως το χθεσινό απέναντι στη Βαλένθια πρέπει να τα κερδίζει ακόμη κι αν δεν είναι η ομάδα έτοιμη. Άστοχος, χωρίς μυαλό, χωρίς εμπνεύσεις στην επίθεση, δεν είχε καμία τύχη σημειώνοντας 56 πόντους μέσα στην έδρα του, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να δοκιμάζει τα πάντα, αλλά να μην του βγαίνει τίποτα. Χαμήλωσε κάποια στιγμή σωστά το σχήμα, παίζοντας με τον Παπανικολάου στο «τέσσερα», αλλά και πάλι οι Πειραιώτες δεν είχαν το καθαρό μυαλό όταν πλησίασαν στο σκορ να γυρίσουν τούμπα τον αγώνα και να… κλέψουν τη νίκη.

Μικρή σημασία θα είχε φυσικά αυτό, διότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση οι νίκες είναι αυτές που μετράνε και ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του… διαβολοβδομάδα μακριά από τον Πειραιά, με Βίρτους και Βιλερμπάν.

Στο ποδόσφαιρο μετά τα αποτελέσματα της Πέμπτης και τους αποκλεισμούς των ΑΕΚ, Παναθηναϊκού όλοι συνειδητοποίησαν πως στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Βιάστηκαν σε «πράσινα» και «κίτρινα» στρατόπεδα να πανηγυρίσουν και να κάνουν λόγο για πορείες στην Ευρώπη, τη στιγμή που δεν είχαμε φτάσει ούτε στα μισά της διαδρομής. Το ίδιο ισχύει και για το ελληνικό πρωτάθλημα, όπου αρκετοί μετά και την ισοπαλία του Ολυμπιακού στον Βόλο και την οπισθοχώρησή του στην τέταρτη θέση στο φινάλε του πρώτου γύρου βιάστηκαν να… τελειώσουν την ομάδα του Πειραιά. Εδώ πέρσι ο Ολυμπιακός των πολλών προβλημάτων με τις διαδοχικές αλλαγές στον πάγκο και κατάφερε μέχρι και το τέλος να είναι μέσα στο κόλπο. Χάθηκε φυσικά το πρωτάθλημα, αλλά σε μια σεζόν (την περσινή) όπου τα περισσότερα δεν λειτούργησαν καλά και οι «ερυθρόλευκοι» κυνηγούσαν να καλύψουν μεγάλες διαφορές, κατάφεραν να επιστρέψουν και να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα.

Επιθετικά ο Ολυμπιακός όπως φάνηκε και προχθές έχει ταλέντο, ποιότητα και ικανότητα να δημιουργεί φάσεις και να σκοράρει. Το πρόβλημα για την ώρα είναι ο τρόπος που αμύνεται η ομάδα του Πειραιά, τα εύκολα λάθη από τη μεσαία γραμμή και κάτω που δίνουν τη δυνατότητα στον αντίπαλο να βγει μπροστά από το πουθενά και να απειλήσει, να σκοράρει και να προβληματίσει. Στέκεται ο περισσότερος κόσμος στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο -όποιο κι αν είναι αυτό- στις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού, αλλά εκτός από τα ατομικά λάθη είναι εμφανές πως υπάρχει συνολικό θέμα στον τρόπο που η ομάδα αμύνεται και στέκεται πίσω από την μπάλα. Μπορεί κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα αυτό να μην το «πλήρωσε», αλλά σε πιο δύσκολες αναμετρήσεις, όπου και το γκολ μπορεί να μην έρχεται με την ίδια ευκολία, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να μείνει μέσα στο ματς από την άμυνά του. Για παράδειγμα ακόμη και σε έναν αγώνα όπου το σκορ είναι 3-0, 4-0, όπως προχθές απέναντι στην Μπάτσκα Τόπολα, είναι απαράδεκτο για το επίπεδο του Ολυμπιακού ένας παίκτης να φεύγει στην κόντρα, να μην έχει πάσα, γιατί όλοι οι συμπαίκτες του είναι πίσω από τη σέντρα, και να καταφέρνει στο φινάλε να σκοράρει απέναντι στη μισή ομάδα του Πειραιά.