Η ολική επαναφορά του Ολυμπιακού

Η αντίδραση των «ερυθρόλευκων» κόντρα στην Μακάμπι, η καθιέρωση του πλουραλισμού στην επίθεση, η κραυγή του Πρίντεζη, η ετοιμότητα του Τουπάν και ο προβληματισμός με Τίμα. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Η ολική επαναφορά του Ολυμπιακού

Ύστερα από την "βαριά" ήττα και την κακή εμφάνιση κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο, ο Ολυμπιακός επιζητούμε μία δυναμική αντίδραση κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο επιτακτικός στόχος ήταν η νίκη, ακόμη και αν δεν έπαιζε καλά η ομάδα. Άλλωστε, το πρόγραμμα που ακολουθεί για τους "ερυθρόλευκους" είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο, έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός ΤΣΣΚΑ και Παναθηναϊκό και ακολούθως εντός την Φενέρμπαχτσε. Ενδεχόμενη νέα... γκέλα στο ΣΕΦ, θα ανάγκαζε τους Πειραιώτες να χάσουν έδαφος στην κατάταξη, θα έφερνε γκρίνια στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κλονίζοντας παράλληλα και την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Με την επικράτηση τους κόντρα στους Ισραηλινούς, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ αναθάρρησαν, απέκτησαν ψυχολογία και κέρδισαν την ηρεμία τους. Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ, λοιπόν, αντέδρασαν, επέστρεψαν στις καλές εμφανίσεις και η ομάδα έδειξε στο παρκέ (στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα) το καλό αγωνιστικό της πρόσωπο. Ολική επαναφορά!

Το παιχνίδι της ερχόμενης εβδομάδας στην Μόσχα μοιάζει σαν μία "εντός προγράμματος ήττα", αλλά ο φετινός Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως στην καλή του μέρα μπορεί να κερδίσει τον κάθε αντίπαλο, σε οποιαδήποτε έδρα και παράλληλα να χάσει από... όλους, αν παρουσιαστεί κατώτερος των περιστάσεων. Για αυτόν τον λόγο επιβάλλεται να μην υπάρχει υπέρμετρος ενθουσιασμός ύστερα από κάθε νίκη, ούτε πλήρης απογοήτευση μετά από ήττες. Οι Πειραιώτες είναι μία νέα ομάδα, με καινούριο κόουτς και διαφορετική φιλοσοφία και κάθε παιχνίδι που θα βιώνουν θα τους θρέφει με εμπειρία και παραστάσεις, ώστε οι παίκτες να έρθουν ακόμη πιο κοντά σαν σύνολο.

Ναι, η Μακάμπι αγωνίστηκε στο ματς χωρίς τον καλύτερο της παίκτη, τον Σκότι Γουίλμπεκιν (20 πόντοι και 6 ασίστ μέσο όρο), αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβαθμίσει όχι μόνο τη νίκη, αλλά και την εξαιρετική εμφάνιση που έκαναν οι Πειραιώτες στο παιχνίδι. Ζορίστηκαν για περίπου 15 λεπτά στο παιχνίδι, εμφανίζοντας αδυναμίες στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, έχοντας έλλειψη σκληράδας, δίνοντας παράλληλα και αρκετά ελεύθερα σουτ στους φιλοξενούμενους. Στη συνέχεια όμως, με την είσοδο στο παρκέ του πολύτιμου Αξέλ Τουπάν που έβγαλε ενέργεια στην άμυνα και ακολούθως με το αγωνιστικό ξέσπασμα των Βασίλη Σπανούλη και Γιώργου Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του αγώνα, εκτόξευσε την διαφορά σε διψήφιο αριθμό και έφτασε σχετικά εύκολα στη νίκη.

Είδαμε, μας άρεσαν και μας προβλημάτισαν

Ο Ντέιβιντ Μπλατ μπορεί να χαμογελά από ικανοποίηση για το γεγονός πως έχει καθιερωθεί ο πλουραλισμός στην επίθεση της ομάδας του. Για ακόμη μία φορά, ο Ολυμπιακός είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Γκος 14, Τουπάν 15, Σπανούλης 16, Πρίντεζης 13), έχοντας και θετικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (18/13). Δείγμα του ομαδικού παιχνιδιού, της καλής κυκλοφορίας της μπάλας, αλλά και των αρκετών επιλογών που έχουν οι "ερυθρόλευκοι" στην επίθεση, δίχως να εξαρτώνται πλέον από τα κέφια ενός παίκτη. Παράλληλα, οι Πειραιώτες έχουν καταφέρει να ανεβάσουν τον μέσο όρο τους στο σκοράρισμα στους 83.7 πόντους μέχρι στιγμής στην EuroLeague (πέρσι είχαν 77.7), δείγμα πως πηγαίνουν πλέον τα παιχνίδια τους σε υψηλότερο τέμπο, αλλά και σε περισσότερες κατοχές.

Οι γηπεδούχοι αυτή την φορά ήταν και περισσότερο εύστοχοι στην επίθεση, έχοντας καλύτερα ποσοστά. Μέτρησαν 22/35 δίποντα (62.9%) και 9/21 τρίποντα (42.9%) όντας σαφώς βελτιωμένοι από τα μόλις 2/13 που σημείωσαν κόντρα στην Αρμάνι, ματς στο οποίο ο Βασίλης Σπανούλης είχε μείνει μόλις στους 3 πόντους, μη καταφέρνοντας να αποδώσει σύμφωνα με την αξία του. Αυτή την φορά όμως, ο αρχηγός έδωσε την απάντηση του κόντρα στην Μακάμπι, δείχνοντας ιδανική αντίδραση. Πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση, έβαλε μεγάλα σουτ, έκανε το βήμα μπροστά και τέλειωσε το ματς όντας τόσο ο πρώτος σκόρερ (16 πόντοι), όσο και ο πρώτος πασέρ της ομάδας του (5 ασίστ). Είναι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού του, ήταν αναμενόμενη η... απάντηση του και για ακόμη μία φορά απέδειξε πως παραμένει ο μεγάλος ηγέτης του Ολυμπιακού, όπως και επιβεβαιώθηκε πως όταν παίζει εκείνος καλά, η ομάδα του δεν χάνει!

Μας άρεσε το αγωνιστικό πείσμα, αλλά και το πάθος του Γιώργου Πρίντεζη στο παρκέ. Έβγαλε ενέργεια, πήρε πρωτοβουλίες, έμπαινε δυναμικά στις φάσεις και είχε μία μεγάλη αποφασιστικότητα στις κινήσεις του στο τελείωμα των φάσεων. Έχασε ορισμένα εύκολα σουτ, αλλά ήταν εύστοχος στα περισσότερα (13 πόντοι, 6/9 δίποντα), όντας κομβικός μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη στο επιθετικό ξέσπασμα των Πειραιωτών που έδωσε στους γηπεδούχους ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στο σκορ. Ήταν μάλιστα χαρακτηριστική η κραυγή που έβγαλε όταν έκανε το σκορ 61-52 στο 27' με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, με την οποία... αφύπνισε τον κάθε συμπαίκτη του, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: απόψε ο Ολυμπιακός πρέπει να νικήσει! Να δώσουμε και έναν "έξτρα πόντο" στην απόδοση της ομάδας, γιατί τα κατάφερε αν και είχε τον μέχρι πρότινος κορυφαίο της παίκτη μόλις στους 2 πόντους στο ματς, τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Το γεγονός δεν επηρέασε την απόδοση της, καθώς βρήκε εναλλακτικές λύσεις και άλλα σημεία αναφοράς στην επίθεση.

Είναι σημαντικό να έχεις παίκτες που να έρχονται από τον πάγκο και να παρουσιάζονται απόλυτα έτοιμοι. Δεν είναι εύκολο, αλλά μέχρι στιγμής ο Αξέλ Τουπάν το πράττει περίφημα, όπως έκανε πράξη και ο Κώστας Σλούκας στην τελευταία τριετία του (2012-2015) πριν φύγει από το μεγάλο λιμάνι. Ο Γάλλος μπήκε στο παρκέ, έβγαλε αστείρευτη ενέργεια στην άμυνα και ήταν εντυπωσιακά εύστοχος από την περιφέρεια, τελειώνοντας το ματς έχοντας 15 πόντους με 4/5 τρίποντα. Δεν είναι από τους καλύτερους σουτέρ στην Ευρώπη, αλλά η βελτίωση του τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Μέχρι στιγμής έχει 70% (7/10) πίσω από τα 6.75 μέτρα, δείχνοντας αξιοζήλευτη συνέπεια και όλα αυτά σε αντίθεση με τον Γιάνις Τίμα. Ο Λετονός φόργουορντ έχει ποιότητα, διαθέτει ορισμένα καλά στοιχεία (μακρινό σουτ, αθλητικότητα, τρέχει καλά στο ανοιχτό γήπεδο), αλλά μέχρι στιγμής παραμένει ο μόνος από τους νεοαποκτηθέντες παίκτες των "ερυθρολεύκων" ο οποίος ακόμη δεν έχει προσφέρει το κάτι παραπάνω, ειδικά στην επίθεση που είναι και το δυνατό του στοιχείο. Δεν παίρνει πρωτοβουλίες, είναι συνήθως άστοχος, υπάρχουν στιγμές που χάνεται-κρύβεται στο παρκέ και η αγωνιστική του απόδοση μέχρι στιγμής προβληματίζει.

YΓ: Eξαιρετική δουλειά από τους ανθρώπους της bwin και της ΚΑΕ Ολυμπιακός, για το υπέροχο διαφημιστικό video που έφτιαξαν . Η ιστορία, η ομάδα, οι τίτλοι, η περηφάνια της, οι παίκτες-θρύλοι του συλλόγου, ο Πειραιάς, αλλά και το "ΦΩΣ".

Τwitter: Notis Psilopoulos