Ολυμπιακός: Τα δεδομένα με Πετρούσεφ

Οι λόγοι που ο Ολυμπιακός κατέληξε να ψάξει λύσεις για ενίσχυση και τα δεδομένα με την περίπτωση του Σέρβου φόργουορντ/σέντερ, Φιλίπ Πετρούσεφ. 

Ολυμπιακός: Τα δεδομένα με Πετρούσεφ

Ο Ολυμπιακός έβγαλε την… εβδομάδα της επιβίωσης (δεδομένων των απουσιών και των προβλημάτων) με δύο σερί νίκες. Επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Βελιγράδι και νίκησε τον Ερυθρό Αστέρα στο ΣΕΦ. Οι Πειραιώτες πήραν σημαντικές ανάσες στην κατάταξη, μπαίνοντας ξανά σε τροχιά οκτάδας. Έχουμε τονίσει εδώ και καιρό στο «ΦΩΣ» πως η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση. Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, καθώς παρουσιάζονται κενά και ελλείψεις. Πέρα από τις απουσίες, τα προβλήματα, τις ιώσεις και τους τραυματισμούς, από την αρχή της σεζόν σάς είχαμε επισημάνει πως οι Πειραιώτες πήραν ένα ρίσκο. Επέλεξαν να πάνε στη σεζόν δίχως έξτρα ψηλό, δίχως δηλαδή ένα «4-5άρι» που να μπορεί να λειτουργήσει και στις δύο θέσεις. Όπως για παράδειγμα είχε η ομάδα πρόπερσι τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ, όπως είχε την περασμένη σεζόν τον Τζόελ Μπολομπόι. Ποσοτικά ναι μεν ήρθε ο Γιώργος Τανούλης, αλλά ο παίκτης είναι άπειρος και κυρίως άγουρος. Δεν μπορεί να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο. Εδώ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα ματς της Α1. Σωστή η επένδυση σε εκείνον, αλλά θέλει χρόνο ακόμη και ο χρόνος στην Ευρωλίγκα είναι αμείλικτος.

To ρίσκο που πάρθηκε στη γραμμή των ψηλών

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας ναι μεν διαθέτουν ένα ονειρικό δίδυμο στη θέση του σέντερ, δηλαδή τους Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοβ, αλλά πίσω τους δεν υπάρχει κανείς! Όπως επίσης, δεν υπάρχει ένα έξτρα «4άρι», στην περίπτωση που παρουσιαζόταν πρόβλημα και εκεί. Η σεζόν ξεκίνησε και η μοίρα έφερε τραυματισμούς στη φροντλάιν. Και οι «ερυθρόλευκοι» μέχρι στιγμής πληρώνουν το ρίσκο που πήραν. Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραδέχτηκε όχι μόνο πως η ομάδα του κινείται στην αγορά για παίκτη, αλλά και πως ποσοτικά η ομάδα υστερεί σε αθλητές. Βλέπετε, είναι τόσο μεγάλη η σεζόν σε διάρκεια, με πάρα πολλά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, και η ανάγκη είναι επιτακτική για περισσότερους παίκτες σε σχέση με άλλες σεζόν. Βέβαια, έχει σε έναν βαθμό δίκιο ο Έλληνας κόουτς. Δεν επιθυμεί μεγάλα ρόστερ των 15 παικτών, προτιμά εκείνα των 13 αθλητών, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι και να έχουν ενεργό ρόλο. Καμία αντίρρηση πάνω σε αυτό. Τα παιχνίδια όμως έχουν αυξηθεί, οι τραυματισμοί είναι μέρος του παιχνιδιού, η κόπωση στους αθλητές όλο και αυξάνεται, τυχαίνει και κάποιες μεταγραφές να μη σου βγουν, οπότε η ανάγκη για μεγαλύτερα ρόστερ σε ποσότητα είναι μονόδρομος.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έχει βγει στην αγορά και κοιτάζει περιπτώσεις παικτών. Όχι μόνο στη φροντλάιν, αλλά και στην περιφέρεια. Στη γραμμή των ψηλών γιατί το κενό... βγάζει μάτι για την απόκτηση ενός «4-5αριού», αλλά και στην περιφέρεια. Γιατί ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος δείχνει πως βγάζει μία ευπάθεια σε τραυματισμούς, ενώ παραμένει άγνωστο σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ο Σακίλ Μακ Κίσικ με το γόνατό του. Προτεραιότητα, όμως, έχει δοθεί ορθώς στην ενίσχυση της φροντλάιν. Για την απόκτηση δηλαδή ενός παίκτη, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργήσει τόσο στο «4» όσο και στο «5». Κυρίως να έχει ταλέντο να παίξει σαν πάουερ φόργουορντ και ακολούθως με το κορμί του να μπορεί να δώσει χρήσιμα λεπτά σαν σέντερ, όταν και εφόσον χρειαστεί.

«4άρι» που μπορεί να παίξει και στο «5»

Οι Πειραιώτες, λοιπόν, έχουν ξεχωρίσει την περίπτωση του Φιλίπ Πετρούσεφ. Ο λόγος για τον 23χρονο (15/4/2000) Σέρβο πάουερ φόργουορντ/σέντερ (2,11 ύψος), ο οποίος λόγω ύψους μπορεί να παίξει και στο «5». Ένας παίκτης, ο οποίος ήταν μέλος της Αναντολού Εφές όταν πήρε την Ευρωλίγκα το 2022 στο Βελιγράδι, ενώ πέρσι αγωνίστηκε στον Ερυθρό Αστέρα. Φέτος έκανε το μεγάλο βήμα στο ΝΒΑ και φοράει τη φανέλα των Κινγκς του Σάσα Βεζένκοφ.

Δεδομένο πως ο Βούλγαρος έχει δώσει έξτρα πληροφορίες στους Πειραιώτες για τον παίκτη. Να τονίσουμε πως ατζέντης του αθλητή είναι ο διάσημος μάνατζερ Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ο οποίος παραμένει και εκπρόσωπος του Βασίλη Σπανούλη. Ένας άνθρωπος που έχει καλές σχέσεις με τους Αγγελόπουλους. Πέρσι στην Ευρωλίγκα ο Πετρούσεφ έπαιξε σε 34 ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, έχοντας 10,7 πόντους (59,9% δίποντα) και 35,1% στα τρίποντα. Ένας ψηλός με καλό μακρινό σουτ, που μπορεί να παίξει τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι, κάτι που αρέσει στον Γιώργο Μπαρτζώκα να διαθέτουν τα «4άρια» του. Σε όλα αυτά προσθέστε και 5,2 ριμπάουντ. Ένας από τους καλύτερους παίκτες της γενιάς του στην Ευρώπη, με γρήγορα πόδια (για το μπόι του) και αθλητικά προσόντα, έχοντας κάνει σημαντικά βήματα προόδου και εξέλιξης τα τελευταία χρόνια.

Οι Κινγκς, ο Σάσα και ο Ολυμπιακός στη... γωνία για τον Σέρβο

Ο Φιλίπ Πετρούσεφ δεν είναι ελεύθερος. Ανήκει στους Σακραμέντο Κινγκς. Έχει συμβόλαιο για δύο χρόνια ακόμη εκεί, με το κασέ του να φτάνει το 1.100.000 δολάρια ετησίως. Μέχρι στιγμής, όμως, ο Σέρβος διεθνής φόργουορντ (ο οποίος έχει καλή σχέση και με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ) δεν υπολογίζεται από τον προπονητή Μάικ Μπράουν. Βρίσκεται στο περιθώριο, καθώς μπροστά του έχει τους Ντομάντας Σαμπόνις, Τζαβέιλ Μακ Γκι, Κίγκαν Μάρεϊ και Σάσα Βεζένκοφ. Είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο να αποδεσμευτεί από τους «βασιλιάδες» και σε αυτήν την περίπτωση ο Ολυμπιακός θα κινηθεί δυναμικά για την περίπτωσή του. O παίκτης δεν είναι ευχαριστημένος στο Σακραμέντο και, εφόσον αποχωρήσει, τον ενδιαφέρει «ζεστά» η επιστροφή στην Ευρωλίγκα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει η αίσθηση πως ενδεχομένως και μέσα στον Δεκέμβρη ο Φίλιπ Πετρούσεφ θα αποχωρήσει από το ΝΒΑ. Οι Πειραιώτες τον θέλουν. Θέλουν να κινηθούν για μεταγραφή ψηλού που βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο, αναζητούν ποιότητα πέρα από ποσότητα και για αυτό αναμένουν τις εξελίξεις με το θέμα του. Με το που πάρει την ελευθερία του, ο Ολυμπιακός θα... χιμήξει να τον κάνει δικό του. Ο Σέρβος δεν είναι για προσωρινή λύση. Είναι μεγάλο ταλέντο και θα πρόκειται για μία επένδυση όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το μέλλον της ομάδας.