Από φωτιά κι αμόνι...

Από φωτιά και αμόνι… πέρασε ο Ολυμπιακός για να πάρει μια σημαντική νίκη ουσίας και ψυχολογίας απέναντι στη Μακάμπι και να «σβήσει» την «κακή» ήττα από την Μπασκόνια στο ΣΕΦ.

Από φωτιά κι αμόνι...

Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να περιορίσουν τους δαιμόνιους Αμερικανούς της αντίπαλης ομάδας και να δείξουν χαρακτήρα, όταν στο τέλος πήγαν να γκρεμίσουν ό,τι έχτιζαν για 38 λεπτά.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με πλάνο να πάει σε σετ παιχνίδι 5 εναντίον 5, αλλά να τρέξει όταν του δοθεί η ευκαιρία. Και βρήκε πολλές από δαύτες... Από το 0-3 του Κάναν δεν έχασε το προβάδισμα μέχρι το ημίχρονο, στο οποίο έδειξε στοιχεία του Ολυμπιακού που όλοι θαύμαζαν στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Κατάφερε να σιγήσει το βαρύ πυροβολικό της Μακάμπι, Μπράουν και Κόλσον, και κράτησε στους 36 πόντους την καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας, πηγαίνοντας με +15 στα αποδυτήρια (36-51). Με τον Μπόλντγουιν παροπλισμένο και… εξαφανισμένο από το γήπεδο -λόγω της δήλωσης της συντρόφου του υπέρ των Παλαιστινίων- και με τον Γουέμπ να τραυματίζεται στη δεύτερη περίοδο, οι οιωνοί ήταν καλοί. Σαν τη συνολική εικόνα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, που έπαιρνε λύσεις επιθετικά και αμυντικά από όλους. Ακόμα και από τους Σίκμα, Λούντζη…

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε με τον τραυματισμό του Γκος, ο οποίος έδωσε λύσεις όσο πρόλαβε να αγωνιστεί. Η αποβολή του Άλεκ Πίτερς με φάουλ και τεχνική ποινή στο 26’ ήταν ο… συναγερμός για το ήδη περιορισμένο ροτέισον του Ολυμπιακού. Παρότι περιορίστηκε ο δείκτης παραγωγικότητας της ελληνικής ομάδας, κατάφερε να πάει στο τελευταίο κρίσιμο δεκάλεπτο με μαξιλαράκι ασφαλείας και έχοντας περιορίσει τη Μακάμπι στους 55 πόντους (55-64).

Η πίεση αυξανόταν, τα κουκιά ήταν μετρημένα και το παιχνίδι πήγαινε να μετατραπεί και μετετράπη σε θρίλερ, όταν ο Σόρκιν με τρίποντο έφερε τους Ισραηλινούς σε απόσταση αναπνοής. Σε εκείνο το σημείο όσοι είχαν απομείνει στο παρκέ μετατράπηκαν σε αγρίμια… Με τον Ουόκαπ να έχει 33 λεπτά στην πλάτη, τον Φαλ 35’ και τον Παπανικολάου χωρίς ανάσες να παίρνει το κρίσιμο επιθετικό ριμπάουντ από το οποίο προήλθε το 72-76, ο Ολυμπιακός του… Σίκμα των 10 λεπτών, 8 πόντων, τεσσάρων ριμπάουντ, μίας ασίστ και ενός κλεψίματος πήρε ένα τεράστιο διπλό, που προσθέτει κι άλλο μέταλλο στον χαρακτήρα του.

Όσον αφορά το θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από την οριστική ρήξη στις σχέσεις της ΕΠΟ με τον Γκουστάβο Πογέτ, φαίνεται πως έχει πολύ «ζουμί» και παρασκήνιο, αν και ο Ουρουγουανός φρόντισε να τα βγάλει όλα στη φόρα. Το τάιμινγκ που επέλεξε όμως να εξαπολύσει δημοσίως την επίθεσή του στην Ομοσπονδία δεν ήταν τυχαίο. Παραμονές του αδιάφορου βαθμολογικά, όμως άκρως εμπορικού αγώνα με τη Γαλλία... θυμήθηκε ότι ο βοηθός του είναι απλήρωτος οκτώ μήνες, ενώ δεν δίστασε να τους «χτυπήσει» για ακόμη μία φορά την έλλειψη ενός προπονητικού κέντρου για την ομάδα. Και μην εκπλαγείτε αν αύριο μεθαύριο βγει ότι και ο... Κώστας Φορτούνης ήταν ένας από τους λόγους που έσπασε οριστικά το γυαλί. Άλλωστε, η διοίκηση της Ομοσπονδίας για το συγκεκριμένο θέμα δεν παρείχε πλήρη κάλυψη στον Πογέτ. Αντίθετα, τον είχε αφήσει εκτεθειμένο με τη δήλωση του προέδρου της ότι «δεν συμφωνώ με κάποιες επιλογές, αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά». Η ουσία είναι ότι πλέον δεν υπάρχει καμία επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ούτε διάθεση υπάρχει να γίνει επαναπροσέγγιση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα πρώτα ονόματα υποψηφίων αντικαταστατών του Πογέτ βγήκαν μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά τις δηλώσεις του. Και δεν τα διέρρευσε ο ίδιος…