Oλυμπιακός σε φάση αναζήτησης

Ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα στην επίθεση, το ρόστερ παρουσιάζει κενά και οι Πειραιώτες επιβάλλεται να βρουν άμεσα λύσεις, καθώς ο χρόνος περνάει και δεν συγχωρεί…

Oλυμπιακός σε φάση αναζήτησης

Δεν είναι εικόνα Ολυμπιακού αυτή τις τελευταίες εβδομάδες. Σχεδόν από την αρχή της σεζόν θα λέγαμε. Η ομάδα του Πειραιά προχωράει ασθμαίνοντας. Μη στέκεστε στο νικητήριο καλάθι που μπήκε στην εκπνοή από τον Μίλερ-ΜακΙντάιρ. Ακόμη και αν η μπάλα έβρισκε σίδερο και οι «ερυθρόλευκοι» έπαιρναν τη νίκη και πάλι θα υπήρχε προβληματισμός. Γιατί το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας μέχρι στιγμής διαφέρει αρκετά με εκείνο του συνόλου που διέπρεψε σε Ελλάδα και Ευρώπη την τελευταία τριετία.

Oι νταμπλούχοι Ελλάδας ναι μεν έκαναν μία συγκινητική προσπάθεια αντεπίθεσης στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στην Μπασκόνια, αλλά είναι σοβαρό θέμα το γεγονός πως οι Βάσκοι μέσα σε μία περίοδο βρέθηκαν να μετρούν επιμέρους σκορ 9-30, φτάνοντας στο +18 (32-50). Ο Ολυμπιακός σε 7 αγωνιστικές αριθμεί 4 ήττες. Στα 3 ματς που κέρδισε, επικράτησε στα 2 στην παράταση με την ψυχή στο στόμα (κόντρα σε Παρτιζάν και Παναθηναϊκό) και νίκησε άνετα μόνο την Εφές. Ακόμη και στο ελληνικό πρωτάθλημα ζορίστηκε κόντρα στην ΑΕΚ και στον Άρη, ενώ έχασε και στο ΣΕΦ από το «τριφύλλι». Πέρσι νίκησε εντός και εκτός έδρας όλες τις ισπανικές ομάδες και φέτος έχει χάσει στο Φάληρο τόσο από την Μπαρτσελόνα όσο και από την Μπασκόνια, η οποία δύσκολα θα μπει φέτος στην πρώτη δεκάδα. Αποτέλεσμα που θα το κουβαλάει μέσα στη σεζόν. Ήταν από τα θεωρητικά βατά ματς που «έπρεπε» να τα κερδίσει. Οι «ερυθρόλευκοι» χάνουν έδαφος στην κατάταξη.

Σκοράρει 8 πόντους λιγότερο από πέρσι

Ο Ολυμπιακός δεν παίζει καλά, δεν αποδίδει εξαιρετικά, δεν έχει την αύρα της τελευταίας διετίας, δεν θυμίζει το σύνολο που συνδύαζε την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι του. Υπάρχει πρόβλημα στο σετ παιχνίδι και στο «πέντε εναντίον πέντε» δεν βλέπουμε συχνά την καλή κυκλοφορία της μπάλας και την κίνηση των παικτών μακριά από αυτήν που έφερνε το εύκολο καλάθι. Ακόμη και στο πικ-εν-ρολ ο κάθε αντίπαλος έχει βρει τρόπο να σταματάει τον Ολυμπιακό. Παράλληλα και οι αριθμοί «φωνάζουν» πως κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι μόνο οι ήττες, αλλά και τα νούμερα στην στατιστική. Οι Πειραιώτες έχουν πρόβλημα στην επίθεση. Στα 4 ματς που έχουν ηττηθεί στην Ευρώπη, σε όλα αυτά έχασαν με τον αντίπαλο να σκοράρει λιγότερους από 80 πόντους. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μέχρι στιγμής έχει μέσον όρο στην επίθεση τους 76,1 πόντους, με 54,2% στα δίποντα και 34,9% στα τρίποντα, τη στιγμή που πέρσι (στην κανονική περίοδο) είχε 84.0 πόντους μέσον όρο, με 60.9% στα δίποντα και 37,6% στα τρίποντα. Λιγότερες και οι ασίστ (18,4 - 21,8). Πορεία πτωτική.

Ψάχνει πόλο για σκορ από την περιφέρεια

Κάτι πάει στραβά φέτος λοιπόν. Καμία αντίρρηση πως υπάρχουν συνεχόμενοι τραυματισμοί. Είναι σημαντική απώλεια ο Σακίλ Μακ Κίσικ, καθώς ήταν ο παίκτης που ερχόταν από τον πάγκο και άλλαζε τον ρυθμό. Διαθέτει τρομερό κάθετο παιχνίδι, έχει το «ένας με έναν», τη διείσδυση μέσα στο καλάθι, αλλά και την ευχέρεια να τρέξει την ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο. Κάτι πρέπει να γίνει όμως με το θέμα του. Έχει πρόβλημα στο γόνατο, αλλά θα επιστρέψει 100% υγιής στα τέλη του μήνα; Ευχή όλων πως ναι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα και η ομάδα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις. Η επιλογή του Λουκ Σίκμα, ύστερα από το «ναυάγιο» προσπάθειας απόκτησης του Νίκολα Μίροτιτς, ελαφρώς ξένισε το κοινό. Έδειξε καλά στοιχεία στην Άλμπα, είναι ίσως ο καλύτερος ψηλός πασέρ στην Ευρωλίγκα, αλλά πέρα από το γεγονός πως βγάζει θέματα με τραυματισμούς, στο λίγο που έχει παίξει έχει φανεί πως είναι... έξω από τα νερά του. Θα προσαρμοστεί; Έφεση στο σκορ πάντως δεν έχει και οι Πειραιώτες ψάχνουν από κάπου να πιαστούν για να πάρουν ώθηση στο σκορ. Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι κοίταξε την περίπτωση του Κέντρικ Ναν, πήγε να κάνει το κόλπο με τον Μάικ Τζέιμς, αλλά τελικά κατέληξε να δώσει 500 χιλιάρικα στη Ζαλγκίρις για το «πολυεργαλείο» Ίγκνας Μπραζντέικις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Πόντους που λείπουν από πέρσι, δεν δείχνει πως μπορεί να τους προσφέρει. Ο έξτρα πόλος για σκορ από την περιφέρεια ακόμη αναζητείται στην ομάδα του Ολυμπιακού.

Το κενό στη γραμμή των ψηλών

Κενό υπάρχει ξεκάθαρα στη φροντλάιν και το έχουμε επισημάνει από τον Σεπτέμβρη. Οι Πειραιώτες διαθέτουν ένα ονειρικό ντουέτο στο «5» με τους Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοβ. Η ομάδα είναι πανίσχυρη σε αυτή τη θέση, αλλά οι παίκτες δεν είναι ρομπότ. Μέσα στο παιχνίδι είναι (όπως σας είχαμε αναφέρει) οι τραυματισμοί, η κούραση, ματς στα οποία θα χρεωθούν με φάουλ. Ποιος θα τους καλύψει; Και ξαφνικά αρχίζει η σεζόν, ο Γάλλος έχει πρόβλημα και ο Σέρβος παίζει σερί 30 λεπτά. Αναρρώνει ο Φαλ, χτυπάει ο Μιλουτίνοβ και ο Μουσταφά άρχισε να παίζει 35 λεπτά (Πυλαία με ΠΑΟΚ) και 37 λεπτά κόντρα στη Μπασκόνια. Στο τέλος έκανε δύο ανόητα λάθη απέναντι στους Βάσκους καθαρά λόγο κούρασης. Δεν υπάρχει τρίτος ψηλός τύπου Ταρίκ Μπλακ ή Τζόελ Μπολομπόι. Ένα ρίσκο που πάρθηκε και η ομάδα μέχρι στιγμής το πληρώνει. Σωστή η επένδυση στον Γιώργο Τανούλη (σε μία εποχή που ψάχνεις ταλαντούχο γηγενή με το... τουφέκι), αλλά ο παίκτης είναι ακόμη άγουρος για το κορυφαίο επίπεδο.

«Διψάει» για ενίσχυση

Ωραία και σημαντική η στήριξη και η εμπιστοσύνη. Και όλα αυτά τα έχουν κερδίσει με το σπαθί τους. Τόσο οι παίκτες, όσο και ο προπονητής (ο οποίος φημίζεται για την ευστοχία του σε μεταγραφικές κινήσεις) με τη διοίκηση. Μέσα στο παιχνίδι, όμως, είναι ορισμένες μεταγραφές να μη σου βγουν, να σε πονέσουν κάποιοι τραυματισμοί, όπως και κάποιοι παίκτες που ήρθαν να αντικαταστήσουν όσους έφυγαν, ναι μεν να είναι καλοί, αλλά όχι ικανότεροι από αυτούς που έφυγαν. Συμβαίνει η στελέχωση του ρόστερ να μην εξελιχθεί όπως έχεις ονειρευτεί και η ομάδα να μην τσουλήσει όπως θέλεις, είτε λόγω τραυματισμών είτε εξαιτίας κόπωσης λόγω Μουντομπάσκετ. Τι κάνεις όμως μετά; Λες στηρίζω την ομάδα, προχωράει ως έχει, έρχεται η μία ήττα μετά την άλλη και αφήνεις τα τρένα να περνούν; Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από διορθωτικές κινήσεις. Το ρόστερ δείχνει πως έχει ανάγκη από δύο παίκτες με ποιότητα! Έναν ψηλό που να παίζει στο «4» και στο «5», αλλά και έναν περιφερειακό με έφεση στο σκορ. Καμία αντίρρηση πως ποσοτικά είναι η ομάδα γεμάτη. Δεν αξιοποιούνται όμως όλοι οι παίκτες, κυρίως επειδή υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης σε κάποιους και αν θέλετε και λόγω έλλειψης και ποιότητας-χρησιμότητας. Αποτέλεσμα; Μήνα Νοέμβρη και να γίνεται ροτέισον με 7-8 παίκτες.