Μοτεγιούνας: «Η επιστολή της Παρτιζάν άνοιξε τις πόρτες για τη… μετακόμιση της Μακάμπι στη Σερβία»

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα δώσει τα εντός έδρας ευρωπαϊκά της παιχνίδια στο Βελιγράδι, με τον CEO της Euroleague, Παούλιους Μοτεγιούνας, να μιλά στο τουρκικό S Sport για την απόφαση που πάρθηκε στη συνάντηση των μετόχων στην Κωνσταντινούπολη.

Μοτεγιούνας: «Η επιστολή της Παρτιζάν άνοιξε τις πόρτες για τη… μετακόμιση της Μακάμπι στη Σερβία»

Αναλυτικά: «Το σημείο κλειδί είναι ότι όλα τα κλαμπ βρίσκονται στο ίδιο μήκος αναφορικά με τη συνέχεια της διοργάνωσης. Αυτό θέλει προφανώς και το μάνατζμεντ της διοργάνωσης. Εν τέλει βρήκαμε έναν τρόπο ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται η Μακάμπι, οπότε αξιολογώ τη συνάντηση ως ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Η διαδικασία λήψης μιας απόφασης είναι εύκολη, γιατί όλοι πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Όμως το εν λόγω ζήτημα είναι πολύ δύσκολο, γιατί σε κάθε μέρος της Ευρώπης υπάρχει μία διαφορετική πραγματικότητα, επικρατούν διαφορετικές συνθήκες. Στο τέλος όμως όλοι ενώθηκαν.

Η Μακάμπι ήρθε προτείνοντας να χρησιμοποιήσει μία ουδέτερη έδρα στην Σερβία και όλοι την ενέκριναν. Εμείς ως Λίγκα θα την κοιτάξουμε για να δούμε τι θα γίνει με τις μεταφορές, τη διαμονή, την φύλαξη, όλα αυτά τα ζητήματα ώστε να είναι ασφαλής, να πάνε όλα βάσει σχεδίου και να βρίσκονται υπό έλεγχο. Το πιο θετικό σημείο είναι ότι τα παιχνίδια θα συνεχίσουν να γίνονται και η Μακάμπι θα εξακολουθήσει να παίζει.

Ξέρω ότι οι δημοτικές αρχές του Βελιγραδίου έχουν εμπλοκή. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι η επιστολή της Παρτίζαν βοήθησε και άνοιξε τις πόρτες (σσ. για τη μετακόμιση της Μακάμπι στη Σερβία). Προφανώς υπήρχαν και άλλες επιλογές. Διάφορες χώρες ήταν πρόθυμες να βοηθήσουν. Η Μακάμπι βρισκόταν σε συζητήσεις, αλλά θεώρησε ότι αυτή ήταν η πλέον κατάλληλη επιλογή. Είμαι ευγνώμων στα κλαμπ και ιδίως στη χώρα της Σερβίας που έδειξε ενδιαφέρον για να φιλοξενήσει προσωρινά την Μακάμπι. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να μιλήσουμε για όλη τη σεζόν, τουλάχιστον για τα επόμενα παιχνίδια πάντως η Μακάμπι έχει μία έδρα στην οποία μπορεί να παίξει. Οπότε είμαι πραγματικά ευγνώμων στην κυβέρνηση της Σερβίας και ιδίως στο Βελιγράδι.

Μακάρι να μπορούσα να πω ότι έτσι θα είναι η κατάσταση μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά λόγω της ασταθούς αυτής κατάστασης πηγαίνουμε βήμα-βήμα και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Προφανώς ευχόμαστε να επέλθει ειρήνη και αν είναι ασφαλές να επιστρέψει η ομάδα στο Τελ Αβίβ, αυτό θα συμβεί. Αν όμως συμβεί το αντίθετο, θα καθίσουμε κάτω και θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση. Δεν υπάρχει τρόπος να λύσουμε το θέμα για όλη τη σεζόν, λόγω της αβεβαιότητας. Θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και την ελέγχουμε ως Λίγκα, για να βοηθήσουμε την ομάδα και ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να τελειώσουμε τη σεζόν.

Η Μακάμπι θα χάσει έσοδα, αφού δεν θα πουλάει εισιτήρια, ενώ όλοι οι κάτοχοι διαρκείας είναι απογοητευμένοι. Ο έλεγχος της ασφάλειας και η χρήση του γηπέδου υπάγονται κατά βάση στον έλεγχο της Μακάμπι, γιατί αυτή θα είναι έδρα της τώρα. Φυσικά είναι μία ατυχής κατάσταση, αλλά είπαν ότι θα αναλάβουν το κόστος και θα το κάνουν».