Η ώρα του Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε καμία σχέση με το «συνονθύλευμα» της Ρόδου θα πρέπει να αρχίσει να διαμορφώνει τη φιλοσοφία του και κυρίως να μείνει συγκροτημένος πνευματικά

Η ώρα του Αταμάν

«Για εμένα ήταν κουραστικό να χάνουμε τόσες φορές από την ίδια ομάδα, οπότε για εμένα η ήττα πονάει λίγο παραπάνω, νομίζω». Τα λόγια του Μάριους Γκριγκόνις λίγο μετά το τέλος του αγώνα στο ΟΑΚΑ αντικατοπτρίζουν ανάγλυφα την ψυχολογία που έχουν πλέον στον Παναθηναϊκό.

Κουράστηκαν να βλέπουν τον Ολυμπιακό να κερδίζει με όλους τους τρόπους παρά τις απουσίες, τα προβλήματα, τις ατυχίες.

Αυτή τη φορά οι «πράσινοι» πάλεψαν, πήγαν το ματς μέχρι εκεί που δεν πάει, αλλά ο Ολυμπιακός ήξερε πως έχει ακόμα περισσότερο και ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί.

Προφανώς και η εμφάνιση δεν είχε καμία σχέση με εκείνη στη Ρόδο, όπου ο Παναθηναϊκός ήταν με κάτω τα χέρια. Ωστόσο και πάλι στο κρίσιμο σημείο «έσπασε», δεν βρήκε τρόπο να αντιδράσει στα κρίσιμα σημεία του αγώνα και να κάνει δικές του τις λεπτομέρειες για να κερδίσει το ματς.

Η αβλεψία του Λεσόρ που κάνει λάθος πάσα στον Γκριγκόνις στα 20’’ πριν το τέλος του αγώνα είναι χαρακτηριστική της απόστασης που υπάρχει για να φτάσει ο Παναθηναϊκός να κερδίσει τον «αιώνιο» αντίπαλό του.

Όσο για τον Κώστα Σλούκα βγήκε μπροστά, πάλεψε, πήρε τις ευθύνες, αλλά ειδικά στην παράταση χωρίς πλάνο. Κυριεύτηκε το μυαλό του από την άκρατη επιθυμία να κερδίσει τον Ολυμπιακό μέσα στην έδρα του και έπεσε στην «παγίδα».

Ο Αταμάν δεν του πήρε τη μπάλα από τα χέρια βάζοντας τον Γκραντ και ο διεθνής άσος ήταν «εύκολη λεία» από την καλά στημένη άμυνα του Ολυμπιακού.

Ο μεγάλος κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό είναι να… συνηθίσει την αίσθηση της ήττας. Να δει τα υπόλοιπα σαράντα λεπτά και να πάρει τα μάτια του από την οικτρή εικόνα της παράτασης.

Ο Αταμάν έχει ακόμα πάρα πολλή δουλειά για να κάνει την ομάδα του να παίζει όπως πρέπει για να κερδίσει. Πάνω από όλα όμως θα χρειαστεί πνευματική αντοχή, επιμονή και μεγάλο στομάχι για να δουλέψει με τους παίκτες του, να κλείσει τα αυτιά τους και να τους πείσει για το πρότζεκτ.

Είναι η ώρα του Τούρκου τεχνικού πλέον να αποδείξει γιατί είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη και γιατί τον επέλεξε ο Παναθηναϊκός ως τον άνθρωπο που θα τον οδηγήσει ξανά στην κορυφή.

Η χρονιά είναι μεγάλη και ο δρόμος μπροστά του ανοικτός για να ανοίξει τα χαρτιά του…

ΥΓ Ίσως είναι ρεκόρ για τις μεταξύ των δύο ομάδων αναμετρήσεις. Το φύλλο αγώνα είναι λευκό, αφού οι διαιτητές δεν ανέφεραν το παραμικρό. Τηρουμένων των αναλογιών και με βάση όσα έχουν συμβεί είναι μια πρόοδος. Το θέμα είναι να συνεχιστεί και στο ελληνικό πρωτάθλημα.