Smells like team spirit

O Oλυμπιακός που "εξαφάνισε" τις αδυναμίες του στη Μόσχα, τα "θέλω" του Μπλατ που γίνονται πράξη, ο πλουραλισμός στην επίθεση, αλλά και το ομαδικό του πνεύμα. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Smells like team spirit

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν περίμενε στην Μόσχα μία τόσο καταπληκτική εμφάνιση από τον Ολυμπιακό. Όχι από πλευράς πως δεν υπάρχει πίστη για την δυναμική αυτής της ομάδας, αλλά ύστερα από την ανανέωση που έχει κάνει (σε ρόστερ και προπονητικό-τιμ) σε συνδυασμό με τα σκαμπανεβάσματα που παρουσίασε στα τελευταία παιχνίδια της, εμφανίζοντας ξεκάθαρες αδυναμίες σε άμυνα και ριμπάουντ, μια ήττα στην Μόσχα δεν θα ξάφνιαζε. Οι Πειραιώτες δεν έμοιαζαν έτοιμοι για την πρεμιέρα τους στην EuroLeague ή αν θέλετε έδειχναν πως ακόμη είναι νωρίς ώστε να φανερώσουν στο παρκέ τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Ο Ολυμπιακός στην Μόσχα "εξαφάνισε" τις αδυναμίες του

Οι "ερυθρόλευκοι", όμως, όχι μόνο παρουσιάστηκαν πανέτοιμοι αγωνιστικά και πνευματικά παίρνοντας ένα σπουδαίο και πολύτιμο "διπλό" ενόψει της συνέχειας (λίγες ομάδες θα περάσουν από την έδρα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα), αλλά το σημείωσαν και με επιβλητικό τρόπο. Ο Ολυμπιακός νίκησε την Χίμκι με 21 πόντους διαφορά, έχοντας κυριαρχήσει στο παρκέ από την δεύτερη περίοδο και μετά, παίζοντας ένα γρήγορο μπάσκετ που κινήθηκε σε υψηλό τέμπο, όπως ακριβώς επιθυμεί ο προπονητής του.

Παράλληλα, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ "εξαφάνισαν" τις αδυναμίες τους, εκείνες που εμφάνιζαν στα προηγούμενα παιχνίδια τους. Αυτή την φορά έπαιξαν πιεστική άμυνα (ειδικά από τη δεύτερη περίοδο και μετά), "δάγκωναν" στα ανασταλτικά τους καθήκοντά, έκοψαν τον ρυθμό των Ρώσων και τους ανάγκασαν στο γήπεδο τους να πετύχουν μόλις 66 πόντους, μένοντας στους 12 τόσο στην δεύτερη όσο και στην τέταρτη περίοδο. Και τι έγινε που ο Σβεντ πέτυχε 34 πόντους; ο Αμερικανός κόουτς ήξερε πως μόνο από εκείνον δεν μπορεί να χάσει το ματς.

Στα ριμπάουντ; Εκεί είναι που οι φιλοξενούμενοι έκαναν αναπάντεχα θραύση! Πήραν 18 (!) παραπάνω (38-20), μαζεύοντας οι ίδιοι 11 επιθετικά. Ένας σημαντικός τομέας, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό έκρινε το παιχνίδι, καθώς η ασφάλεια που προσέφεραν στα αμυντικά ριμπάουντ, τους έδωσε την δυνατότητα να τρέξουν, να σκοράρουν στον αιφνιδιασμό, να βρουν ρυθμό και να ελέγξουν το παιχνίδι.

Πλουραλισμός στην επίθεση και μοίρασμα των κατοχών

Ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη επί της Χίμκι λειτουργώντας ως σύνολο, σαν ομάδα, έχοντας συνεισφορά και οι έντεκα παίκτες που αγωνίστηκαν. Δεν είχαν εξάρτηση από τρεις-τέσσερις παίκτες και οι υπόλοιποι να... παρακολουθούν. Δεν είναι μόνο ο εντυπωσιακός αριθμός των 26 ασίστ, με τους Πειραιώτες να έχουν εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, βγάζοντας αρκετές συνεργασίες στο παρκέ. Είναι και ο πλουραλισμός στην επίθεση, αλλά και το μοίρασμα των κατοχών. Σκόραραν οι εννέα από τους έντεκα, με τους τέσσερις να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων (ΛεΝτέι 14, Βεζένκοφ 13, Πρίντεζης 11, Στρέλνιεκς 11).

Και αν ρίξετε μία ματιά στα σουτ εντός παιδιάς, υπάρχει ισορροπία. Ο Σπανούλης πήρε πάνω του 6 σουτ, ο Πρίντεζης 7, ο Στρέλνιεκς 8, ο ΛεΝτέι 6, ο Βεζένκοφ 7, ο Μιλουτίνοβ 5, ο Τίμα 6, ο Γκος 4. Ένα στοιχείο που δείχνει πως ο Ντέιβιντ Μπλατ θέλει στο κομμάτι του σκοραρίσματος να έχουν ενεργή συμμετοχή (αν όχι όλοι) τουλάχιστον οι περισσότεροι αθλητές του. Παράλληλα, είδαμε από τον Αμερικανό τεχνικό και ένα διαφορετικό ροτέισον. Ο Σπανούλης πήρε 23 λεπτά συμμετοχής και ο Πρίντεζης 22. Δεν γίνεται από το ξεκίνημα της σεζόν οι δύο αρχηγοί να παίζουν 30+ λεπτά. Ο Ντέιβιντ Μπλατ ποντάρει στο ταλέντο, στην ποιότητα και στην εμπειρία τους και ξέρει πως για να τους διατηρήσει φρέσκους έως και το τέλος της σεζόν, δεν θα πρέπει να τους... σκάσει με το καλημέρα.

Το ώριμο παιχνίδι του Βεζένκοφ

Θυμόμαστε το περασμένο ματς πρωταθλήματος κόντρα στον Χολαργό, στο οποίο ο Σάσα Βεζένκοφ αγωνίστηκε μόλις 5 λεπτά. Είχε έλλειψη συγκέντρωσης, έχανε τις μάχες, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να τον κρατά στον πάγκο για ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο, με τον παίκτη μάλιστα να δυσανασχετεί την στιγμή που έγινε αλλαγή. Στην πρεμιέρα της EuroLeague, όμως, απάντησε με τον καλύτερο τρόπο, πραγματοποιώντας μία ώριμη και μεστή εμφάνιση. Πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση, ήταν αφοσιωμένος στο πλάνο της ομάδας, βγήκε νικητής στις περισσότερες μονομαχίες και βρήκε ρυθμό στο σκοράρισμα, ειδικά στην τέταρτη περίοδο, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στη νίκη. Έβαλε ορισμένα καθοριστικά καλάθια, ολοκληρώνοντας το ματς έχοντας 13 πόντους με 4/6 δίποντα.

Ο Ζακ ΛεΝτέι, ναι, έχει ορισμένα θέματα στα ανασταλτικά του καθήκοντα, αναμένεται να υπάρξουν ματς που θα ταλαιπωρηθεί στο κομμάτι της άμυνας, αλλά το επιθετικό του ένστικτο είναι αδιαμφισβήτητο. Έχει επαφή με το αντίπαλο καλάθι, έχει καλά τελειώματα ακόμη και όταν είναι υπό πίεση και για ακόμη μία φορά, σχεδόν... αθόρυβα, ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 14 πόντους (5/6 δίποντα). Από κοντά και ο Γιώργος Πρίντεζης (5/7 δίποντα), ενώ ο Βασίλης Σπανούλης ήταν απολαυστικός στο κομμάτι της δημιουργίας με 7 ασίστ, συν 8 πόντους και 4 ριμπάουντ και όλα αυτά στα 36 του. Το buzzer-beater τρίποντο που πέτυχε από τα 8 μέτρα στην εκπνοή του ημιχρόνου, "σπάζοντας" τους αστραγάλους των αντιπάλων του, δείχνει όχι μόνο την κλάση του, αλλά και την εξαιρετική σωματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Χαμηλοί τόνοι, όχι στον υπέρμετρο ενθουσιασμό

Ναι, ο Ολυμπιακός εντυπωσίασε με την εμφάνιση του στη Μόσχα. Ξάφνιασε ευχάριστα με την απόδοση του, βελτιώθηκε και αυτό πρέπει να καταγραφεί. Είναι ένα "διπλό" που δίνει αυτοπεποίθηση και ψυχολογία στους Πειραιώτες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να επικρατήσει ένας υπέρμετρος ενθουσιασμός. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ακόμη θέματα να διορθώσουν. Είναι μία ομάδα που έχει περάσει σε μία νέα εποχή και τα σκαμπανεβάσματα είναι λογικό να έρθουν. Χρειάζεται ψυχραιμία, όχι μόνο μετά τις ήττες (οι οποίες θα έρθουν και αυτές), αλλά και μετά τις νίκες. Σεμνά και ταπεινά.

Η ομάδα του Ολυμπιακού, πάντως, δείχνει στο παρκέ να ευχαριστιέται το μπάσκετ που θέλει να παίξει φέτος. Υπάρχει ενότητα, συσπείρωση, αλλά και ένα ομαδικό πνεύμα μεταξύ παλιών και νέων, λειτουργώντας όλοι για έναν και ένας για όλους. Smells like team spirit, λοιπόν, όπως παλιά, όπως πάντα, όπως πρέπει.