Ο νέος Ολυμπιακός με τα καλά και τα κακά του

To προφίλ της φετινής ομάδας του Ολυμπιακού - Πού υστερούν και πού πλεονεκτούν οι «ερυθρόλευκοι»

Ο νέος Ολυμπιακός με τα καλά και τα κακά του

Βαδίζοντας προς την έναρξη της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει σχεδόν συμπληρώσει το ρόστερ του. Λείπει όμως ένα κομμάτι του παζλ και μάλιστα σημαντικό, καθώς πρόκειται για τον αντικαταστάτη του Σλούκα. Ο Ναν είναι ο παίκτης που έχει «μαρκάρει» ο Ολυμπιακός, αλλά πλέον δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά για τίποτα.

Ο κόσμος της ομάδας θα πρέπει να περιμένει έναν νέο Ολυμπιακό φέτος, καθώς δύο βασικά γρανάζια της «ερυθρόλευκης μηχανής» δεν είναι πια στο ΣΕΦ. Σλούκας και Βεζένκοφ αναχώρησαν για άλλες πολιτείες, υποχρεώνοντας τον Μπαρτζώκα να βρει άλλους τρόπους για να ισοσταθμίσει τους πόντους και τις ασίστ που χάνει ο Ολυμπιακός με τη φυγή των δύο παικτών. Από το λιμάνι αποχώρησαν επίσης οι ψηλοί Μπλακ και Μπολομπόι. Από την άλλη στον Πειραιά ήρθαν οι Ουίλιαμς-Γκος, Σίκμα, Μιλουτίνοβ και Τανούλης. Ο Ολυμπιακός διατήρησε τον βασικό του κορμό, ήτοι τους Παπανικολάου, Ουόκαπ, Μακ Κίσικ, Λαρεντζάκη, Κάνααν, Λούντζη, Πάπας, Πίτερς και Φαλ.

Σκιαγραφώντας τον Ολυμπιακό ανά θέση, στο «1» δεσπόζει η μορφή του Ουόκαπ. Ο Έλληνας πλέον «Θωμάς» θα έχει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες μετά την αποχώρηση του Σλούκα. Θα είναι και φέτος ο «εγκέφαλος» της ομάδας. Δίπλα του θα είναι ο Ουίλιαμς-Γκος που επιστρέφει στο λιμάνι για να δώσει ακόμη περισσότερα πράγματα σε άμυνα και επίθεση.

Στο «2», απόντος του παίκτη που είναι να αποκτηθεί, υπάρχει ο Κάνααν. Ο «Ησαΐας» πήρε φόρα στο τελικό κομμάτι της περσινής σεζόν και είναι έτοιμος να ανεβάσει κι άλλο την παραγωγικότητά του. Θα τη χρειαστεί ο Ολυμπιακός. Μαζί του ο Λαρεντζάκης, όπως και οι Λούντζης, Μακ Κίσικ. Οι τρεις τους θα είναι μπαλαντέρ στις θέσεις τις περιφέρειας, καλώντας να δίνουν λύσεις όπου χρειαστεί. Μην ξεχνάμε εδώ και τον Πάπας.

Στο «3» έχουμε τον αρχηγό της ομάδας. Ο Παπανικολάου θα έχει αναμφισβήτητα ηγετικό ρόλο. Ανάσες θα του δίνουν οι Μακ Κίσικ και Πίτερς, ενίοτε και ο Λαρεντζάκης. Ο «Παπ» δεν μπορεί να βγάζει… σαραντάλεπτα και χρειάζεται σωστή διαχείριση.

Στο «4» θα λείπει η μεγαλοπρεπής παρουσία του Βεζένκοφ. Ο Ολυμπιακός καλείται να ζήσει χωρίς τον Σάσα. Ήρθε ο Σίκμα, που είναι άλλου τύπου παίκτης. Με καλύτερη δημιουργία, αλλά χωρίς τον επιθετικό οίστρο του προκατόχου του. Θα ήταν σίγουρα αλλιώς εάν είχε αποκτηθεί ο Μίροτιτς. Στη θέση θα είναι και ο Πίτερς.

Τέλος, στο «5» ο Ολυμπιακός θα είναι πανίσχυρος με τους Φαλ και Μιλουτίνοβ. Οι δίδυμοι πύργοι της ομάδας θα είναι φόβητρο για τους αντίπαλους ψηλούς. Στις δύο θέσεις των ψηλών υπάρχει και ο Τανούλης. Στους φόργουορντ θα βοηθήσουν και οι μικροί Τσάμης, Αμπόσι.

Είναι ικανό το ρόστερ αυτό να φέρει ξανά τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας; Με τις άλλες ομάδες να έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ (όπως η Παρτιζάν και ο Παναθηναϊκός), θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια. Η «χημεία» είναι όπλο του Ολυμπιακού, αλλά αρκεί; Η ομάδα χρειάζεται ασφαλώς παίκτη στην περιφέρεια. Και άποψή μας, όχι ένα καθαρό «δυάρι», αλλά ένα «δυαροτρίαρο», που να μπορεί να μαρκάρει και στο «3». Όπως ήταν δηλαδή ο Ντόρσεϊ. Ο Ναν έχει αυτό το στοιχείο. Ο Κλάιμπερν θα ήταν το τέλειο σενάριο, αλλά όπως γράψαμε και χθες θεωρείται απίθανο να φύγει από την Εφές. Ο Τζέιμς ήταν κλασικό «δυάρι», αλλά εκεί μιλάμε για μια… μηχανή πόντων. Και η αλήθεια είναι ότι από σκορ έχει ανάγκη ο νέος Ολυμπιακός. Θα λείψουν οι πόντοι του Βεζένκοφ.

Και επειδή πολλοί το συζητάνε, τι θα συμβεί αν μείνει ως έχει η ομάδα; Σίγουρα με την ομοιογένειά του θα είναι ξανά ανταγωνιστικός ο Ολυμπιακός, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης. Και φυσικά και στην Ελλάδα δεν θα είναι πλέον μόνος, με τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει δριμύτερος.

Θεωρούμε έτσι βέβαιο ότι θα αποκτηθεί ένα δυνατό όνομα στην περιφέρεια, ενώ και στους ψηλούς έχουμε την πληροφόρηση ότι θα γίνει κάτι (όχι με παίκτη πρώτης γραμμής, αλλά χρήσιμο).

Παρά την κλασική ελληνική γκρίνια, ο κόσμος του Ολυμπιακού θα είναι και πάλι δίπλα στην ομάδα. Το έδειξε έμπρακτα, κάνοντας ανάρπαστα τα διαρκείας της νέας σεζόν. Και ως ανταπόδοση, θέλει κι αυτός από την ομάδα το καλύτερο, ώστε να παραμείνει ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστής σε Ελλάδα και Ευρώπη.