Oλυμπιακός: Κάτι τρέχει με Τζέιμς

Ο Αμερικανός σκόρερ θέλει να φύγει από τη Μονακό και ο Ολυμπιακός θα κινηθεί για την απόκτησή του μοναχά αν πάρει την ελευθερία του από τους Μονεγάσκους - Κινήσεις στρατηγικής και από τις δύο πλευρές

Oλυμπιακός: Κάτι τρέχει με Τζέιμς

Όπως σας έχουμε τονίσει πολλάκις εδώ στο «ΦΩΣ», φέτος ζούμε ένα μεταγραφικό καλοκαίρι στον χώρο του μπάσκετ το οποίο δεν έχει πολλές διαθέσιμες επιλογές. Είναι λίγοι οι καλοί και αξιόλογοι μπασκετμπολίστες οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, ειδικά στις θέσεις των γκαρντ. Και για αυτόν τον λόγο αρκετές ομάδες έχουν στρέψει το βλέμμα τους και στο ΝΒΑ. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε οι Πειραιώτες κινήθηκαν άμεσα και γρήγορα για τη μεταγραφή του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, καθώς αν καθυστερούσαν λίγο ακόμη, θα τον είχαν χάσει. Οι ερυθρόλευκοι αυτήν τη στιγμή ψάχνουν έναν παίκτη για τη θέση «2», έναν μπασκετμπολίστα με καλό σουτ και έφεση στο σκορ, ο οποίος θα καθοδηγήσει την ομάδα στα δύσκολα.

Έναν αθλητή που θα πάρει τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις, έναν πρωταγωνιστή που θα κάνει το βήμα μπροστά στα ζόρια, ο οποίος θα είναι ικανότατος στο «ένας με έναν». Οι νταμπλούχοι Ελλάδας κοιτάζουν στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παράλληλα έχουν το βλέμμα τους και στην Ευρώπη. Είναι γεγονός πως ρώτησαν και επικοινώνησαν με τον Αλεξέι Σβεντ, ο οποίος αποχώρησε από την ΤΣΣΚΑ, έμεινε ελεύθερος, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε, κυρίως επειδή ο παίκτης ήθελε να βρει ένα μεγάλο συμβόλαιο στην Κίνα. Τον ξέρει καλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας, από τη συνεργασία τους στη Χίμκι, αλλά από τη στιγμή που το θέμα δεν είχε ευτυχή κατάληξη, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν διαθέσιμες και άλλες περιπτώσεις.

Το περιβάλλον του Τζέιμς

Αρκετές φορές, πέρα από τις ομάδες, υπάρχουν και οι ατζέντηδες οι οποίοι λειτουργούν προς όφελος των παικτών τους. Το περιβάλλον του Μάικ Τζέιμς, λοιπόν, βλέποντας πως ο Ολυμπιακός ψάχνει παίκτη στα γκαρντ, με τον τρόπο του άφησε να εννοηθεί πως ο πελάτης του ενδέχεται να αποχωρήσει από τη Μονακό, αλλά και πως θα τον ενδιέφερε να φορέσει τα ερυθρόλευκα.

Μην ξεχνάτε πως οι Πειραιώτες έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις… μετοχές τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τερμάτισαν στην πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, έφτασαν έως και τον τελικό της Ευρωλίγκας, έχασαν το τρόπαιο για ένα σουτ, πήραν το νταμπλ στην Ελλάδα, ενώ και η διοίκηση είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της. Σε συνδυασμό και με το πάντα θελκτικό περιβάλλον της Αθήνας, ο κάθε ξένος αθλητής βλέπει με ενδιαφέρον το να έρθει στο μεγάλο λιμάνι.

Κορυφαίος σκόρερ, αλλά θα ταιριάξει;

Οι «ερυθρόλευκοι» βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική να συνεργαστούν με τον Μάικ Τζέιμς. Είναι ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια, είναι ένας παίκτης με μεγάλη έφεση στο σκορ και διαθέτει χαρακτήρα ώστε να κάνει τη διαφορά στα δύσκολα. Είναι στην ίδια ηλικία (18/8/1990) με τον αποχωρήσαντα Κώστα Σλούκα, ενώ πρόκειται και για έναν παίκτη που ναι μεν έχει το μυαλό του πρώτα στο σκορ, αλλά διαθέτει ταλέντο και στη δημιουργία.

Στη σεζόν που μας πέρασε, τέλειωσε τη σεζόν έχοντας 15,9 πόντους, 4,4 ασίστ, 3,7 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι. Καμία αντίρρηση πως είναι ένας παίκτης που είναι μαθημένος να παίρνει πάνω του πολλά σουτ, ορισμένες φορές και σε υπερβολικό βαθμό, εμπιστεύεται πολύ το ένστικτό του και το ερώτημα είναι κατά πόσα μπορεί να ταιριάξει και να λειτουργήσει με πειθαρχία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, το οποίο έχει ρόλους, κανόνες και αρχές. Είμαστε σίγουροι πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα βρει τον τρόπο του.

Θέλει να φύγει από τη Μονακό

Το θέμα, όμως, είναι το κατά πόσο είναι εφικτό να έρθει ο Μάικ Τζέιμς στον Ολυμπιακό. Ο 33χρονος γκαρντ και μέλος της κορυφαίας πεντάδας της Ευρωλίγκας για το 2022, παρουσιάζεται προβληματισμένος τις τελευταίες μέρες στο Μονακό. Οι Μονεγάσκοι ναι μεν έκαναν μία τρομερή μεταγραφή με την απόκτηση του σπουδαίου γκαρντ από το ΝΒΑ, Κέμπα Ουόκερ, αλλά το γεγονός δεν ενθουσίασε κιόλας τον Μάικ Τζέιμς.

Η γαλλική ομάδα έχει ήδη στο ρόστερ της και τους Ελί Οκόμπο και Τζόρνταν Λόιντ, μία τρομερή τετράδα παικτών στα γκαρντ με έφεση στο σκορ και στη δημιουργία, αλλά η αλήθεια είναι πως ο καθένας θέλει μία… μπάλα μόνος του. Ο Τζέιμς αισθάνεται πως ο ρόλος του θα περιοριστεί και ο παίκτης φέρεται πως ψάχνει τρόπο να αποδεσμευτεί από το συμβόλαιο που έχει με τη Μονακό, το οποίο λήγει το καλοκαίρι του 2024. Ο παίκτης με τον τρόπο του πιέζει καταστάσεις για να τα καταφέρει και η προοπτική του Ολυμπιακού τον ενδιαφέρει. Θέλει να έρθει στον Πειραιά. Είναι γεγονός.

Στο μεγάλο λιμάνι κρατούν σιγή ιχθύος για το θέμα, είναι γεγονός πως δεν ασχολούνται με παίκτες που έχουν συμβόλαια, αλλά εφόσον ο Μάικ Τζέιμς πάρει την ελευθερία του από τη Μονακό, ο Ολυμπιακός είναι δεδομένο πως θα προχωρήσει για την απόκτησή του. Είναι λεπτό το ζήτημα, γίνονται κινήσεις τακτικής από όλες τις πλευρές, με τον παίκτη να κάνει παζάρι με τη γαλλική ομάδα για να «σπάσει» το συμβόλαιό του.