Ολυμπιακός: Τα «λαβράκια» του Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός ψάχνει σούτινγκ γκαρντ και το «fosonline.gr» θυμάται τους «κρυμμένους θησαυρούς» που έχει βρει στο παρελθόν ο Γιώργος Μπαρτζώκας - Από τον Μπράιαν Ντάνστον έως και τον Τόμας Ουόκαπ. 

Ολυμπιακός: Τα «λαβράκια» του Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται αυτό το διάστημα στην αναζήτηση ενός σουτέρ. Ενός καλού παίκτη που να αγωνίζεται στη θέση «2», διαθέτοντας έφεση στο σκορ και στο περιφερειακό σουτ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεψαχνίζει με προσοχή την αγορά και δεν θέλει να πάρει παίκτη απλά για να πάρει. Θέλει να κινηθεί με προσοχή και να βρει έναν αθλητή, ο οποίος θα διαθέτει ποιότητα αλλά και τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ώστε να ταιριάξει στο ρόστερ. Και στο μεγάλο λιμάνι υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις εμπνεύσεις του Έλληνα τεχνικού.

Διότι ανέκαθεν φημιζόταν για το καλό του μάτι, για το γεγονός πως μπορούσε να βρει... διαμάντια στη λάσπη. Ένας προπονητής με υψηλό βαθμό επιτυχίας στις μεταγραφές, έχοντας την ικανότητα να βρίσκει καλούς παίκτες με προοπτική (ακόμη και από τα χαμηλά στρώματα), οι οποίοι στην πορεία εκτόξευσαν την αγωνιστική τους καριέρα. Είναι πολλά τα παραδείγματα, όχι μόνο στον Ολυμπιακό αλλά και σε άλλες ομάδες με τις οποίες συνεργάστηκε. Υπάρχουν πολλοί παίκτες τους οποίους ανέδειξε. Το «ΦΩΣ» θυμάται τα επτά «λαβράκια» που ανακάλυψε και έφερε στον Πειραιά, τα οποία και εξελίχθηκαν σε μεταγραφές-χρυσάφι για τους «ερυθρόλευκους».

Μπράιαν Ντάνστον: Ο σέντερ που άφησε εποχή

Το καλοκαίρι του 2013 ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής Ευρώπης με εκείνον προπονητή. Ο Κάιλ Χάινς αποχώρησε από την ομάδα και ο Γιώργος Μπαρτζώκας κλήθηκε να βρει τον αντικαταστάτη του, κάτι που φάνταζε δύσκολο εκείνη την εποχή. Και ο Έλληνας τεχνικός αποφάσισε να ποντάρει στον Μπράιαν Ντάνστον, ο οποίος αγωνιζόταν στην άσημη ιταλική Βαρέζε εκείνη την εποχή. Η επιλογή του απόλυτα εύστοχη. Από την πρώτη του σεζόν άρχισαν οι συγκρίσεις, με αρκετούς να θεωρούν πως είναι ικανότερος και από τον προκάτοχό του! Στην πρώτη του σεζόν στην Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό μέτρησε 10,3 πόντους, με 67% στα δίποντα (έχοντας εξαιρετικά τελειώματα μέσα στη ρακέτα), συν 5,3 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι. Και στις δύο χρονιές του στον Πειραιά (2014, 2015) αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός της διοργάνωσης, ενώ στην πορεία πήγε στην Εφές γράφοντας ιστορία με την τουρκική ομάδα.

Ματ Λοτζέσκι: Ο «εκτελεστής» με το αγγελικό πρόσωπο

Το ίδιο καλοκαίρι, με τον Κώστα Παπανικολάου να έχει πάρει μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός έψαχνε «3άρι» με καλό σουτ. Παίκτη που θα αγωνιζόταν στη θέση μαζί με τον Στράτο Περπέρογλου. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ζήτησε κάποιον... Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος μέχρι τότε αγωνιζόταν στη βελγική Οστάνδη! Aρκετοί αμφέβαλαν για την επιλογή του Έλληνα κόουτς, εκτιμώντας πως πήρε ρίσκο, αλλά στην πράξη ο Αμερικανός εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους σουτέρ της Ευρωλίγκας. Έπαιξε 4 σεζόν (2013-17) στον Πειραιά, έχοντας σταθερά πάνω από 43% (!) στο τρίποντο. Ο «εκτελεστής» με το αγγελικό πρόσωπο έβαλε πολλά μεγάλα σουτ με την κόκκινη φανέλα. Στην πρώτη του σεζόν μέτρησε 11,1 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσον όρο, όντας εντυπωσιακά συνεπής και αποτελεσματικός στο περιφερειακό σουτ (43%). Το 2017 αποχώρησε καθαρά για θέματα υγείας, καθώς αντιμετώπισε αρκετούς τραυματισμούς. Από τους καλύτερους χαρακτήρες που πέρασαν από το μεγάλο λιμάνι. Μπορεί μετά να πήγε στον Παναθηναϊκό (αφού ο Ολυμπιακός τον άφησε ελεύθερο), αλλά ακόμη και τώρα δηλώνει υποστηρικτής της ερυθρόλευκης αρμάδας.

Οθέλο Χάντερ: Ο σέντερ που έδινε ασφάλεια

Οι παλιοί παίκτες του Ολυμπιακού έχουν να λένε πως με τον Οθέλο Χάντερ στο «5» ένιωθαν τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Κυρίως αμυντικά αλλά και επιθετικά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον έφερε από τη Σιένα το καλοκαίρι του 2014, δίχως ο παίκτης να έχει επιδείξει κάτι ιδιαίτερο. Μπορεί ο Έλληνας κόουτς να έφυγε μερικές εβδομάδες αργότερα, αλλά άφησε ως παρακαταθήκη στον Γιάννη Σφαιρόπουλο ένα τρομερό δίδυμο με αθλητικούς σέντερ. Τους Μπράιαν Ντάνστον και Οθέλο Χάντερ, με τον δεύτερο να εκτοξεύει και εκείνος την καριέρα του στο μεγάλο λιμάνι. Στην πρώτη του σεζόν με τα ερυθρόλευκα μέτρησε 8,2 πόντους (61,5% στα δίποντα) και 4,8 ριμπάουντ, ενώ βελτιώθηκε και στη δεύτερη (9,4 πόντοι, 6 ριμπάουντ). Η ικανότητά του στα πικ εν ρολ, τα μακριά του χέρια, τα δυναμικά του χετζ άουτ, αλλά και η συνέπεια που έδειχνε στο πλάνο και στην τακτική, ακόμη μνημονεύονται στο μεγάλο λιμάνι. Ένας από τους καλύτερους σέντερ που πέρασαν από την ομάδα, με τον παίκτη στη συνέχεια να διακρίνεται με τις Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πέτυχε διάνα!

Iωάννης Παπαπέτρου: Τον πίστεψε σε ηλικία 19 ετών

Το καλοκαίρι του 2013 ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση του τότε 19χρονου φόργουορντ Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε εξαιρετική άποψη για το ταλέντο και την προοπτική του αθλητή, τον οποίο και είχε ξεχωρίσει από τις μικρές εθνικές ομάδες και εκτιμούσε πως μπορεί να εξελιχθεί σε έναν μπασκετμπολίστα πρώτης γραμμής. Είχε ενεργό ρόλο στην «ερυθρόλευκη» ομάδα των επόμενων ετών και έγινε διεθνής με την Εθνική μας.

Σακίλ Μακ Κίσικ: Ο... κόκκινος σίφουνας

Τον Μάρτιο του 2020, λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό, οι Πειραιώτες ανακοίνωσαν την απόκτηση του Σακίλ Μακ Κίσικ. Ένας παίκτης που μέχρι τότε αγωνιζόταν στην Μπεσίκτας, δίχως παραστάσεις σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Ο... κόκκινος σίφουνας έκανε θραύση με τον ερχομό του στην ομάδα, εντυπωσιάζοντας φίλους και εχθρούς με τα τρομερά αθλητικά του προσόντα, αλλά και με την εκπληκτική ικανότητά του στο κάθετο παιχνίδι. Εξελίχθηκε σε σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του βασικού κορμού της ομάδας, στις επιτυχίες των τελευταίων ετών. Στην ουσιαστικά πρώτη του σεζόν στην Ευρωλίγκα (2020-21) είχε 10,7 πόντους, 2,3 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ, 1,5 κλεψίματα και 30% στο τρίποντο, κάνοντας σχεδόν τα πάντα με ικανότητα στο παρκέ. «Λαβράκι» από τα λίγα...

Τόμας Ουόκαπ: O… πεζοναύτης από το Τέξας

Από τις χαρακτηριστικές μεταγραφές Μπαρτζώκα. Με τον ερχομό του στο μεγάλο λιμάνι, υπήρχε ένας δισταγμός από τη φίλαθλη κοινή γνώμη. Ο Έλληνας τεχνικός, όμως, εγγυόταν πως ο ξανθομάλλης γκαρντ θα συνεισέφερε τα μέγιστα σε άμυνα και επίθεση, αλλά και πως έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε παίκτη-κλειδί για την καλή πορεία της ομάδας. Ο… πεζοναύτης από το Τέξας, λοιπόν, εξελίχθηκε στον βασικό πλέι μέικερ της ομάδας και εκτόξευσε στο κατακόρυφο την απόδοσή του. Σκληροτράχηλος αμυντικός, στην πορεία βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά του στη δημιουργία και έγινε εξπέρ στο να τελειώνει τις φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο με άριστο τρόπο. Εξελίχθηκε σε καλύτερο σουτέρ και προσέθεσε το ντράιβ στο παιχνίδι του, δίνοντας πλέον ουσιαστικές λύσεις και στην επίθεση. Στη φετινή σεζόν μέτρησε 7,3 πόντους, 5,6 ασίστ, 1,8 κλεψίματα και 2,8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, παίζοντας και στα 41 (!) ευρωπαϊκά ματς της ομάδας. Βιονικός! Η ΚΑΕ δικαίως του ανανέωσε το συμβόλαιο έως το 2027. Ένας παίκτης που έχει μάθει να βάζει το «εμείς» πάνω από το «εγώ».

Xασάν Μάρτιν: Αν δεν είχε τραυματιστεί...

Ο Χασάν Μάρτιν ήταν περίπτωση Οθέλο Χάντερ και Μπράιαν Ντάνστον. Όταν ήρθε στο μεγάλο λιμάνι το καλοκαίρι του 2020, οι «ερυθρόλευκοι» έτριβαν τα χέρια τους με ικανοποίηση, καθώς βρήκαν ξανά έναν εξαιρετικό αθλητικό σέντερ, ο οποίος έκανε... θραύση κάτω από τα καλάθια. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον εντόπισε στην Μπουντούτσνοστ και ζήτησε από τους Πειραιώτες να τον κλείσουν κάποιους μήνες πριν για να μη χαθεί αυτό το «λαβράκι». Στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό (2020-21) μέτρησε 9 πόντους μέσον όρο, με το εκπληκτικό 72% στα δίποντα (95/132 προσπάθειες), συν 4,6 ριμπάουντ. Θα μπορούσε να μείνει πολλά χρόνια στο μεγάλο λιμάνι, αλλά ο τραυματισμός του στο γόνατο τον έκανε να χάσει έδαφος, να μην μπορεί να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ απόδοσης, οπότε και αποχώρησε από την ομάδα. Ο Έλληνας τεχνικός, όμως, είχε και πάλι βρει... διαμάντι στη λάσπη.