Ολυμπιακός: Σουτέρ και παραμένει ομάδα Final Four

Ο Ολυμπιακός θέλει έναν παίκτη με έφεση στο σκορ και στο τρίποντο και θα αποτελέσει το κατάλληλο κομμάτι του παζλ, ώστε η ομάδα να παραμείνει σε τροχιά τετράδας. Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Σουτέρ και παραμένει ομάδα Final Four

Είναι γεγονός πως αρκετές ομάδες της Ευρωλίγκας ενισχύονται με εντυπωσιακό τρόπο, ενώ και ο Παναθηναϊκός κάνει συνεχώς υπερβάσεις στο ρόστερ του. Ο μεγάλος ανταγωνιστής στις εγχώριες διοργανώσεις δείχνει έτοιμος να κοντράρει στα ίσα τον Ολυμπιακό, αλλά και να διεκδικήσει θέση στα πλέι οφ της κορυφαίας διοργάνωσης. Ίσως και ακόμη ψηλότερα. Οι ηχηρές μεταγραφές δεν φέρνουν απαραίτητα και επιτυχίες, αλλά δείχνουν πρόθεση και διάθεση.

Και οι Πειραιώτες όμως δεν τα έχουν πάει άσχημα φέτος το καλοκαίρι. Έχουν πραγματοποιήσει μία από τις πιο εντυπωσιακές μεταγραφές, ενισχύοντας ποιοτικά το ρόστερ τους με τον σπουδαίο Νίκολα Μιλουτίνοφ, έναν εκ των κορυφαίων σέντερ της Ευρώπης. Στις θέσεις των γκαρντ επέστρεψε ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, ο οποίος ήταν μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης και αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων χειριστών της διοργάνωσης. Στο «4» έγινε επένδυση στο μυαλό και την εμπειρία του Λουκ Σίκμα, ενώ παράλληλα η ομάδα του Πειραιά ανανέωσε τις συνεργασίες της με τους Κώστα Παπανικολάου και Γιαννούλη Λαρεντζάκη.

Αναμφίβολα οι νταμπλούχοι Ελλάδας φέτος βίωσαν δύο σημαντικές απώλειες, καθώς ουσιαστικά έχασαν τους δύο κορυφαίους σκόρερ τους. Τους Σάσα Βεζένκοφ (17,6 πόντοι) και Κώστα Σλούκα (11 πόντοι), με τον πρώτο να είναι και ο κορυφαίος ριμπάουντερ της ομάδας (6,8) και ο δεύτερος καλύτερος πασέρ της (5,6). Οι «ερυθρόλευκοι», λοιπόν, καλούνται αυτούς τους περίπου 28 πόντους να τους βρουν από άλλους παίκτες. Και ενδεχομένως το φορτίο αυτό να κληθεί να το καλύψει σε μεγάλο βαθμό ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ενώ θα πάρει παραπάνω προσπάθειες και ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Κάτι λείπει όμως. Τι είναι αυτό; Ένας σουτέρ, ένας σκόρερ ολκής, με «φονικό» τρίποντο. Αυτό το κομμάτι θα λέγαμε πως λείπει για να συμπληρωθεί το παζλ του Ολυμπιακού.

Προσέξτε. Ποσοτικά οι «ερυθρόλευκοι» έχουν σχεδόν καλύψει τις θέσεις. Έφυγε ο Κώστας Σλούκας; Ήρθε ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Αποχώρησε ο Σάσα Βεζένκοφ; Αποκτήθηκε ο Λουκ Σίκμα. Στη θέση «5» έγινε ξεκάθαρη αναβάθμιση με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ αντί του Τζόελ Μπολομπόι, ενώ υπάρχει και διάθεση για έναν τρίτο ψηλό, στη θέση δηλαδή που άφησε ο Ταρίκ Μπλακ.

Το θέμα, όμως, είναι πως το ρόστερ «διψάει» για έναν σουτέρ, για έναν σκόρερ, για έναν παίκτη με ευχέρεια στο τρίποντο, ο οποίος θα ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες, ο οποίος θα πάρει πάνω του τα κρίσιμα σουτ. Καμία αντίρρηση πως οι διαθέσιμες περιπτώσεις είναι ελάχιστες, οι πιο καλοί σουτέρ έχουν συμβόλαια, ενώ και οι καλοί που βρίσκονται στο ΝΒΑ και μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη κοστίζουν. Ναι, αλλά ο Ολυμπιακός έχει εξοικονομήσει χρήματα και έχει λεφτά στον κουμπαρά του. Από τον Σάσα Βεζένκοφ έχει γλιτώσει 3.000.000 ευρώ (1,5 το μπάι άουτ του παίκτη από το ΝΒΑ, 1,5 οι ετήσιες αποδοχές του, με τον Σίκμα να έρχεται με τα μισά χρήματα), ο Κώστας Σλούκας λάμβανε 1.800.000 ευρώ ετησίως και ο Ουίλιαμς-Γκος ήρθε με 1.000.000 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνοι πως ο Νίκολα Μιλουτίνοφ επέστρεψε με σχεδόν 600.000 επιπλέον σε σχέση με αυτά που έπαιρνε ο Τζόελ Μπολομπόι, αλλά με πρόχειρους λογαριασμούς υπάρχουν διαθέσιμα σχεδόν 2.500.000 ευρώ για να ξοδέψει η ομάδα. Χωρίς υπερβάσεις, δίχως αύξηση του μπάτζετ, αν και έγινε και αύξηση αποδοχών στον Γιαννούλη Λαρεντζάκη.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι πως χρειάζεται η ομάδα να επενδύσει αυτά τα χρήματα σε παικταρά πρώτης γραμμής, τόσο ώστε να βρεθεί το καλύτερο δυνατό κομμάτι για να συμπληρωθεί το παζλ και να συνεχίσει η ομάδα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο όσο για να μπορεί να κοντράρει στα ίσα τον ανταγωνισμό που όλο και αυξάνεται.

Σύμφωνοι πως ο Ολυμπιακός έχει ένα μεγάλο προτέρημα. Διαθέτει χημεία, ομοιογένεια, αυτοματισμούς, βασικό κορμό που έχει φέρει επιτυχίες, τον ίδιο προπονητή, μία καλά δουλεμένη ομάδα, αλλά και ξεκάθαρη φιλοσοφία. Όλα αυτά τα χτίζεις, τα δημιουργείς και δεν μπορείς να τα αγοράσεις από τη μία μέρα στην άλλη. Το ξέρουν καλά στο μεγάλο λιμάνι, καθώς ας μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν έρχονταν σούπερ σταρ ολκής (Παπαλουκάς, Τσίλντρες, Κλέιζα, Τεόντοσιτς και όχι μόνο) και τα πρωταθλήματα δεν τα κατακτούσαν. Είναι γεγονός, όμως, πως ο κορμός δέχθηκε πλήγματα, ο Ολυμπιακός έχασε παίκτες που πρωταγωνιστούσαν στο επιθετικό του πλάνο και έχει ανάγκη από έναν σουτέρ-σκόρερ πρώτης γραμμής, ο οποίος θα διατηρήσει την ομάδα σε επίπεδο για πρόκριση στο φάιναλ φορ.