Βαγγέλης Αγγέλου: «Ο Μίροτιτς δεν είναι Βεζένκοφ»

«Ο Ολυμπιακός έχει πλέον δύο… Ταβάρες, πέρασε στα ψιλά η μεταγραφή του Γκος, τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση βλέποντάς τον φέτος». Εξαιρετική ανάλυση από τον Βαγγέλη Αγγέλου στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου.

Βαγγέλης Αγγέλου: «Ο Μίροτιτς δεν είναι Βεζένκοφ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Εξαιρετική ανάλυση από τον Βαγγέλη Αγγέλου. Ο προπονητής που έχει ζήσει δίπλα στον Ίβκοβιτς πώς είναι να φτιάχνεις από την αρχή μία ομάδα και να κατακτάς την Ευρωλίγκα, ενώ δεν σε περίμενε κανείς, μιλάει ανοιχτά για όλα τα θέματα που αφορούν τον Ολυμπιακό, μιλάει και για τον Παναθηναϊκό, ξέρει τον Αταμάν, ήταν και ο ίδιος στην Εφές. Βεζένκοφ, Μίροτιτς, Ουίλιαμς-Γκος, Σλούκας και άλλα πολλά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ της 4ης Ιουλίου 2023

Να ξεκινήσουμε από τον Βεζένκοφ. Τι απώλεια είναι και πώς μπορεί να αναπληρωθεί;

Ασφαλώς είναι πολύ μεγάλη απώλεια. Από την άλλη στα μεγάλα σωματεία λέμε «ουδείς αναντικατάστατος» γιατί πρέπει να προχωράνε. Ο Βεζένκοφ είναι χαρισματικός και είχε ένα ακόμα ατού, ότι διαμορφώθηκε από το αγωνιστικό στυλ του Ολυμπιακού. Πρέπει να βρεθεί λύση για να καλυφθεί το κενό του. Σίγουρα, όμως, θα είναι απώλεια, ιδιαίτερα στην επίθεση.

Μέχρι την ώρα που μιλάμε δεν ξέρουμε αν θα φύγει ο Σλούκας. Αν φύγει, θα λείπουν οι δύο σκόρερ του Ολυμπιακού.

Σίγουρα θα είναι και ο Σλούκας απώλεια αν φύγει. Ο Σλούκας στη δημιουργία και στο διάβασμα του πικ εν ρολ είναι από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Όμως, ο Ολυμπιακός έχει δείξει ότι με ένα στυλ παιχνιδιού δικό του, με ένα προπονητικό πρόγραμμα δικό του, μπορεί να διαμορφώσει διαφορετικές στρατηγικές και να καλύπτει κενά.

Οι στρατηγικές δεν εφαρμόζονται από τους μεγάλους παίκτες;

Βεβαίως οι στρατηγικές εκφράζονται από μεγάλους παίκτες. Όμως, υπάρχουν και προγράμματα και στυλ παιχνιδιού και «χημείες» που αναδεικνύουν τους παίκτες. Μιλάμε για μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια η συνέργεια είναι 50%-50% και, ξέρεις, η «χημεία» είναι πολύ σημαντικό πράγμα στο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός έχει έναν κορμό ομαδικής έκφρασης που αυτά τα δύο κομμάτια -ο Βεζένκοφ και ο Σλούκας- ήταν καθοριστικά, στην επίθεση ιδιαίτερα. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα καλυφθούν... Ακόμα κι αν έρθουν ισάξιοι παίκτες, θα θέλει χρόνο.

Η γνώμη σου για τον Ουίλιαμς-Γκος;

Είναι παίκτης που έχει ωριμάσει, έχει γαλουχηθεί δίπλα σε θρύλους που παίρνουν αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές. Το πέρασμά του από τη Ρεάλ τού έκανε πολύ καλό, τον βελτίωσε πολύ. Φέτος με εντυπωσίασε με την αποφασιστικότητά του και τη συγκέντρωσή του στο παιχνίδι. Έχει περάσει στα… ψιλά αυτή η μεταγραφή. Τον θεωρώ πολύ ανερχόμενο παίκτη ευθύνης και απόφασης στην Ευρωλίγκα.

Και του Ουόκαπ η μεταγραφή όταν ήρθε είχε περάσει στα… ψιλά.

100% αυτό που λες. Ο Ουίλιαμς-Γκος έρχεται σε καλύτερη μοίρα απ’ ό,τι ήταν όταν πρωτοήρθε ο Ουόκαπ. Έπαιζε φέτος στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ, ομάδα τίτλων, ομάδα με μεγάλη απαίτηση στο «πρέπει». Ξεκίναγε τα ματς και έτρεχε την ομάδα πάρα πολύ καλά. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση φέτος.

Πιο εύκολα αντικαθίσταται ο Σλούκας αν φύγει, παρά ο Βεζένκοφ;

Θα αδικήσουμε τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού μιλώντας μεμονωμένα για κάθε παίκτη.

Πες μου τη γνώμη σου. Εμένα η πραγματικότητα με ενδιαφέρει.

Άλλος ήταν ο ρόλος του Σλούκα στον Ολυμπιακό και άλλος του Βεζένκοφ. Μην ξεχνάμε ότι στη βελτίωση και στην εκτόξευση του Βεζένκοφ έπαιξε ρόλο και ο Σλούκας. Ήταν και οι δύο σημαντικότατοι παίκτες για τον Ολυμπιακό.

Καλύτερος αντι-Βεζένκοφ ο Μίροτιτς;

Ο Ολυμπιακός θα βγει στην αγορά και θα προσπαθήσει να πείσει τους παίκτες που μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο...

Σαν να με ντρίμπλαρες.

Πρέπει να βρει τους διαθέσιμους και με διαπραγμάτευση να πείσει τον παίκτη που πραγματικά θέλει.

Να πω εδώ ότι πριν ξεκινήσουμε μού είπες ότι σε παραξενεύει το θέμα Μίροτιτς. Γιατί;

Ο Μίροτιτς είναι τελείως διαφορετικός παίκτης από τον Βεζένκοφ. Ο τωρινός Μίροτιτς δεν είναι Βεζένκοφ. Ο Βεζένκοφ είναι εξαιρετικός επιθετικός ριμπάουντερ, χαρισματικός πασέρ, τρομερός σουτέρ και μοναδικός στο πώς έπαιζε χωρίς την μπάλα, τα κοψίματά του χωρίς την μπάλα ήταν εκπληκτικά. Ήταν ο παίκτης που, χωρίς να ζητάει να επιβάλλεται, εξέπεμπε με την πληρότητά του σεβασμό σε όλη την ομάδα.

Ο Μίροτιτς;

Τελείως διαφορετικός από τον Βεζένκοφ. Πρώτα απ' όλα, είναι κάποιας ηλικίας, πάει στα 33, έχει φθορά λόγω τραυματισμών. Στηρίζεται στο σουτ του, μπορεί να παίρνει αποφάσεις, μπορεί να παίρνει μεγάλα σουτ μέσα στο παιχνίδι.

Διαβάζω στα σόσιαλ μίντια μέχρι και ότι ο Μίροτιτς είναι καλύτερος από τον Βεζένκοφ. Για το σήμερα μιλάμε όμως, όχι για το παρελθόν του κάθε παίκτη.

Το στοιχείο του οπαδού είναι ο ενθουσιασμός. Δεν θέλει να μεμψιμοιρεί και να κλαίει.

Την πραγματικότητά πρέπει να λέμε, αυτή είναι η δουλειά μας.

Ο ρεαλισμός είναι καλός, αλλά μιλάμε για ανθρώπους, όχι για ρομπότ. Δεν μπορείς να βρεις Βεζένκοφ στην αγορά τώρα. Όμως, ο Ολυμπιακός είναι «καλό αμπέλι». Η «χημεία» σε μια ομάδα είναι σαν το κρασί, η ωρίμανση και η παλαιότητα είναι σημαντικές. Είδαμε παίκτες που ήρθαν στον Ολυμπιακό να βελτιώνονται. Σε διαφορετική «χημεία» να παίζουν καλύτερα απ’ ό,τι έπαιζαν σε άλλες ομάδες. Ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει ένα «αθλητικό αμπέλι» που έχει βρει τη ζύμωση για να φτιάχνει καλό κρασί. Χάρη στους ανθρώπους που δουλεύουν εντός γηπέδου και εκτός γηπέδου. Δηλαδή τη διοίκησή του, τον προπονητή, όλο το σταφ και τους παίκτες.

Δεν χαλάει η «χημεία» αν φύγουν οι πυλώνες επιθετικά;

Πράγματι, θα χρειαστεί χρόνο. Πιστεύω ότι μετά τον α' γύρο της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος. Από τον Φλεβάρη και μετά. Οι τίτλοι κρίνονται την άνοιξη. Στον Ολυμπιακό έχουν ξαναφύγει μεγάλοι παίκτες.

Όταν έφυγε ο Σπανούλης, ήταν ήδη εκτός ομάδας με τους τραυματισμούς και με την ηλικία του, το ίδιο και ο Πρίντεζης, που ήταν ήδη σχεδόν βετεράνος. Πάμε να πούμε τώρα για τον Μιλουτίνοβ.

Πολύ καλή μεταγραφή, αλλά για ποιον λόγο: υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο μπάσκετ που έρχεται. Σχεδόν 50% θα είναι η άμυνα με αλλαγές. Οι συνεργασίες κοντού με ψηλό. Το κλειδί του Ολυμπιακού φέτος ήταν ο Φαλ. Μπαίνοντας και ο Μιλουτίνοβ, πολύ δύσκολα μια ομάδα θα μπορεί να αλλάζει στο πικ εν ρολ. Βέβαια, αν φύγει ο Σλούκας, θα είναι πλήγμα διότι είναι κορυφαίος στο πικ εν ρολ, αλλά έχουν βελτιωθεί σε αυτό ο Ουόκαπ και ο Ουίλιαμς-Γκος. Θα δημιουργεί πολλά προβλήματα στους αντιπάλους το ότι ο Ολυμπιακός θα διαθέτει τέτοιο δίδυμο πύργων. Ο Ολυμπιακός αυτήν τη στιγμή έχει «δύο Ταβάρες»!

Ο Φαλ στο κρίσιμο ματς για την κούπα, στον τελικό με τη Ρεάλ, φάνηκε «λίγος» μπροστά στον Ταβάρες;

Όχι. Μην ξεχνάς ότι ο Ουόκαπ δεν έβαλε πόντο στον ημιτελικό με τη Μονακό. Όταν πήραμε εμείς την κούπα με τον Ίβκοβιτς απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, οι ξένοι μας στον Ολυμπιακό δεν είχαν βάλει σχεδόν πόντο! Ας μην κοιτάμε δηλαδή μεμονωμένα. Ο Ολυμπιακός φέτος αναδείκνυε σε κάθε ματς και άλλον πρωταγωνιστή. Δεν ήταν προβλέψιμη ομάδα. Είχε πει κάτι ο Ουόκαπ που το βρήκα πολύ εύστοχο. Θα σου το πω με ελεύθερη ερμηνεία. Είχε πει ότι πολλές ομάδες προσπαθούν να βρουν την αδυναμία, την ανισορροπία, δηλαδή τον ψηλό απέναντι στον κοντό, τον γρήγορο απέναντι στον κοντό, τον καλό επιθετικό απέναντι στον κακό αμυντικό, δίνοντας την μπάλα στους καλύτερούς τους παίκτες. Ενώ ο Ολυμπιακός κάνει πολλή κίνηση και βρίσκει την αδυναμία στην κατάλληλη στιγμή και τη χτυπάει με ταχύτητα. Ξέρεις τις τρεις παραμέτρους που έχουν πολλές ομάδες στο ΝΒΑ για να φέρουν έναν παίκτη;

Πες μου…

Θα σου πω για το Σακραμέντο. Για να πάρει έναν παίκτη, πρώτον, θέλει να έχει μπασκετικό IQ, μπασκετική αντίληψη και ευφυΐα.

Χωρίς ευφυΐα κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μετριότητα.

Δεύτερον, να είναι ανταγωνιστικός χαρακτήρας. Τρίτον, να θέλει να κερδίζει, όμως άλλο το κερδίζω θέλοντας να βάλω εγώ 30 πόντους σε κάθε ματς κι άλλο το κερδίζω μέσα από τη νίκη της ομάδας. Αυτά τα τρία που σου είπα τα κοιτούν στο ΝΒΑ και αυτά τα τρία σε μικρογραφία τα είχε ο Ολυμπιακός πέρσι και φέτος. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να έρθουν μεταγραφές, διότι η Ευρωλίγκα με τα μπακ-του-μπακ παιχνίδια είναι λίγκα φθοράς. Πρέπει να έχεις ρόστερ μεγάλο. Όποιος έρθει πρέπει να προσαρμοστεί. Ο Ολυμπιακός είναι ελκυστική ομάδα για να έρθει οποιοσδήποτε παίκτης. Διότι είναι γρήγορη ομάδα, τρέχει, παίζει ελκυστικό μπάσκετ. Το θέμα είναι ο παίκτης τι μπορεί να δώσει στην ομάδα αυτή.

Ντάριους Τόμπσον;

Είναι ένας παίκτης πολύ ταλαντούχος. Έπαιζε σε ομάδα που έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά δεν είχε σταθερότητα αυτή η ομάδα ούτε στην Ευρωλίγκα ούτε στο ισπανικό πρωτάθλημα. Όμως, αυτός τράβηξε την προσοχή. Θα είναι ένα στοίχημα που αξίζει κάποιος να δοκιμάσει. Γι' αυτό και είναι σίγουρα ψηλά στη λίστα. Δεν υπάρχουν και πολλοί παίκτες για να διαλέξεις.

Εγώ, Βαγγέλη, θεωρώ ότι άλλον Σλούκα και άλλον Βεζένκοφ δεν βρίσκεις εύκολα.

Σαφώς, δεν υπάρχουν τέτοιοι παίκτες. Όμως, μην ξεχνάμε ότι το Μαϊάμι έφτασε από τη 10η θέση στους τελικούς του ΝΒΑ! Αυτό είναι η μαγεία του αθλητισμού. Πόσα αουτσάιντερ έχουμε δει να παίρνουν τίτλους… Παίζει ρόλο η χημεία, η εξέλιξη. Και εμάς, όταν πήραμε την Ευρωλίγκα στον Ολυμπιακό, δεν μας περίμεναν.

Κάνααν;

Δέχτηκε πολλή κριτική. Ο Ολυμπιακός δεν είναι εύκολη ομάδα. Ούτε ο Παναθηναϊκός. Σε αυτές τις μεγάλες ομάδες η κριτική είναι έντονη και αλίμονο αν δεν υπάρχει κριτική. Ο Ολυμπιακός έχει γαλουχηθεί να αντέχει την κριτική στο μπάσκετ. Και το πληρώνει, είδαμε δύο στελέχη του, τον Μπαφέ και τον Γκατζούλη, να πηγαίνουν στο χειρουργείο φέτος, έχει «καύσωνα» σε αυτές τις ομάδες, έχει πολύ άγχος. Έχει εσωτερικούς κραδασμούς, αλλά τους απορροφά ο Ολυμπιακός. Και καταφέρνει να φτιάχνει ομάδα που πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Χάθηκε τεράστια ευκαιρία για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας; Πού θα ξαναβρεί ο Ολυμπιακός τη Ρεάλ με τόσα πολλά προβλήματα και πώς θα ξαναβρεθεί ο Ολυμπιακός σε τόσο καλή κατάσταση που ήταν ο ίδιος ως ομάδα; Με Βεζένκοφ φοβερό!

Κάθε ματς είναι διαφορετικό, ανήκει και αυτό στη μαγεία του αθλητισμού. Θυμήσου τις δύο σερί Ευρωλίγκες που πήρε ο Ολυμπιακός, πώς τις πήρε... Ένα σουτ από αυτά που δεν υπολογίζονται υπό τον όρο της τακτικής προετοιμασίας «σωστό» ή «λάθος». Από ένα σουτ έχασε και τις δύο τελευταίες Ευρωλίγκες ο Ολυμπιακός, τη μία από τον Μίτσιτς, την άλλη από τον Γιουλ.

Πες μου και για τον Αταμάν.

Είναι προπονητής που στηρίζεται σε συγκεκριμένη φιλοσοφία: τα εργαλεία θέλει στην ομάδα του να είναι έτοιμοι παίκτες. Έμπειρους θέλει. Να δουλεύει με φτασμένους παίκτες. Αυτήν την προσπάθεια κάνει και στον Παναθηναϊκό.

Θα τον φτιάξει τον Παναθηναϊκό; Τι πιστεύεις;

Είναι καλός προπονητής, φαίνεται ότι θα έχει και μεγάλο μπάτζετ, πιστεύω θα τον φτιάξει. Εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αφέθηκε ο Λι!

Ο Λι θα χώραγε στον Ολυμπιακό;

Πιστεύω ότι ο Λι θα χώραγε στο ρόστερ κάθε ομάδας. Θα έπαιζε οπουδήποτε. Είναι εργαλείο πολυτιμότατο.

Τζέιμς;

Ο Τζέιμς δεν ταιριάζει στο πρόγραμμα του Ολυμπιακού, γιατί θέλει πολύ την μπάλα στα χέρια του.

Αν σου έλεγαν ποιος παίκτης θα ήταν η καλύτερη μεταγραφή για τον Ολυμπιακό αυτό το καλοκαίρι, ποιον θα έλεγες; Από αυτούς που είναι στην αγορά.

Δυστυχώς δεν είναι πια στην αγορά ο Έξουμ, πήγε στο ΝΒΑ. Αυτός μου άρεσε πάρα πολύ. Πολυεργαλείο. Στον Ολυμπιακό θα μπορούσε να παίξει από τη θέση «1» έως τη θέση «3», ακόμα και στο «4»! Το ΝΒΑ έχει καλούς «ψαράδες». Δεν αφήνει τίποτα.

Πώς θες να κλείσουμε;

Αυτά που είπα είναι προσωπικές εκτιμήσεις από απόσταση.