Ολυμπιακός: Τα δεδομένα με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ

Το «ΦΩΣ» αναλύει τα δεδομένα με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ - Έχει καλή προσφορά από τη Βίρτους, αλλά περιμένει και θέλει Ολυμπιακό -  Οι Πειραιώτες εξετάζουν ζεστά το ενδεχόμενο επιστροφής του - Θα ταιριάξει με Φαλ. 

Ολυμπιακός: Τα δεδομένα με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ

Κατά την επιστροφή της ομάδας από το Κάουνας ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος μάς σχολίασε πως «σκεφτόμαστε το επόμενο φάιναλ φορ στο Βερολίνο», θέλοντας με τον τρόπο του να μας δείξει πως το ταξίδι αυτής της ομάδας και ο κύκλος της δεν τελείωσαν. Η πορεία αυτής της παρέας θα συνεχιστεί και το ρόστερ θα ενισχυθεί, ώστε το σύνολο αυτών των παικτών να παρουσιαστεί ακόμη πιο δυνατό στην πρόκληση της νέας σεζόν. Ο Ολυμπιακός διαθέτει έναν αξιόλογο και ποιοτικό κορμό παικτών, συνεχίζει με τον ίδιο προπονητή και θα κάνει λίγες, καλές αλλά και εύστοχες κινήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ολυμπιακός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης του Νίκολα Μιλουτίνοβ. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα συνεχιστεί η καλή παράδοση που έχει με πρώην μέλη της ομάδας, με την οποία καταφέρνει να «δένει» συναισθηματικά τους επί χρόνια παίκτες της, με αποτέλεσμα όταν φεύγουν από το μεγάλο λιμάνι, ακολούθως να επιστρέφουν και να ρίχνουν άγκυρα μια για πάντα στον Πειραιά.

Κάτι παρόμοιο έγινε με τον Γιώργο Πρίντεζη (2011), τον Κώστα Σλούκα (2020) και τον Κώστα Παπανικολάου (2016). Υπενθυμίζεται πως οι Αγγελόπουλοι πίστεψαν, πόνταραν και επένδυσαν στο ταλέντο και στην προοπτική του Σέρβου σέντερ το καλοκαίρι του 2015, φέρνοντάς τον στην ομάδα σε ηλικία μόλις 21 ετών, ερχόμενος από την Παρτιζάν. Ένας άγουρος μέχρι τότε ψηλός, ο οποίος στην πορεία (και με την καλή δουλειά του Γιάννη Σφαιρόπουλου) βελτιώθηκε και εξελίχθηκε στον κορυφαίο σέντερ της Ευρωλίγκας. Έμεινε στον Ολυμπιακό για μία πενταετία (2015-20), συμμετέχοντας σε όλες τις διακρίσεις της ομάδας.

Αναμένει το επίσημο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ πήγε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας το καλοκαίρι του 2020, αποχωρώντας σαν φίλος από τον Ολυμπιακό. Ο παίκτης αποκόμισε κάτι παραπάνω από 8.000.000 ευρώ μέσα σε αυτήν την τριετία. Είναι ειλημμένη απόφασή του όμως να αποχωρήσει από τη ρωσική ομάδα φέτος. Κυρίως επειδή ο σύλλογος έχει τεθεί εκτός Ευρωλίγκας, ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θέλει διακαώς να επιστρέψει για να παίξει σε επίπεδο Ευρωλίγκας και ψάχνει ομάδα που λαμβάνει μέρος στη διοργάνωση.

Αυτήν τη στιγμή ο 28χρονος πλέον σέντερ έχει στα χέρια του μία εξαιρετική προσφορά από τη Βίρτους Μπολόνια. Μία ομάδα που τον καλύπτει οικονομικά, η οποία αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα, ενώ εκεί θα συναντήσει τον συμπατριώτη του γκαρντ, Μίλος Τεόντοσιτς, αλλά και τον πρώην συμπαίκτη του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Τόρνικε Σενγκέλια, με τον οποίο μάλιστα μοιράζονται την ίδια στέγη στο κομμάτι του γραφείου που τους εκπροσωπεί.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, όμως, δεν έχει ακόμη υπογράψει στην ιταλική ομάδα, από την οποία και έχει ζητήσει χρόνο. Ο λόγος; Ο Ολυμπιακός! Ο Σέρβος σέντερ έχει μέσα στην καρδιά του τον Ολυμπιακό, αγαπάει την Ελλάδα, έχει μέχρι και αγοράσει ακίνητα στη χώρα μας, ενώ σε φίλους και γνωστούς έχει να λέει πως θα μπορούσε να ζήσει και το υπόλοιπο της ζωής του στην Αθήνα και στα νότια προάστια της πόλης που λατρεύει. Ξέρει πως οι Πειραιώτες δύσκολα θα αγγίξουν την υψηλή προσφορά της Βίρτους, αλλά είναι δεδομένο πως θα κάνει υποχωρήσεις στο κομμάτι των χρημάτων, αρκεί να υπάρξει χρυσή τομή και φυσικά επίσημο ενδιαφέρον.

Όταν μίλησε για επιστροφή…

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φλεβάρη ο Νίκολα Μιλουτίνοβ είχε εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, σχολιάζοντας τα εξής: «Έγιναν κάποιες συζητήσεις πέρσι, αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Βέβαια, θα ήθελα μια μέρα να γυρίσω στον Ολυμπιακό. Την αισθάνομαι αυτήν την ομάδα ως οικογένεια, έχω φίλους, όμορφες αναμνήσεις και είναι ο σύλλογος που με ανέδειξε στο κορυφαίο επίπεδο».

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη πρόταση από τον Ολυμπιακό στον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Ο παίκτης βέβαια έχει ρίξει με τον τρόπο του γέφυρες, έχει εκφράσει την επιθυμία του να γυρίσει στον Πειραιά και οι «ερυθρόλευκοι» εξετάζουν ζεστά το ενδεχόμενο επιστροφής του στην ομάδα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις δυνατότητες, το ταλέντο και την ποιότητα του Σέρβου σέντερ. Ας μην ξεχνάμε πως συνεργάστηκε με τον παίκτη για λίγους μήνες, όταν μόλις είχε αναλάβει την ομάδα τον Γενάρη του 2020. «Μακάρι να μπορούσα να τον κρατήσω στην ομάδα, αλλά δεν είναι στο χέρι μου. Είναι ένας σέντερ υψηλού επιπέδου» είχε σχολιάσει στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά στο τέλος ο παίκτης μετακόμισε στην ΤΣΣΚΑ.

Στην τελευταία του σεζόν στο μεγάλο λιμάνι (2019-20) είχε μετρήσει 10,2 πόντους (65,6% δίποντα), 8,2 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ, αγωνιζόμενος σε 24 ματς με 24,3 λεπτά συμμετοχής. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως μέτρησε νταμπλ νταμπλ σε 8 ματς, κάνοντας θραύση σε σκορ και ριμπάουντ.

Φαλ και Μιλουτίνοβ;

Ένα εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι το αν θα ταιριάξουν μαζί στο ρόστερ οι Νίκολα Μιλουτίνοβ και Μουσταφά Φαλ. Από πλευράς πως ναι μεν στο σύγχρονο μπάσκετ έχουν επιστρέψει οι σέντερ-«δεινόσαυροι» τύπου Έντι Ταβάρες, αλλά δύσκολα ομάδα έχει δύο πανομοιότυπους παίκτες στην ίδια θέση. Η αλήθεια είναι πως οι αθλητικοί και «κοντοί» σέντερ παραμένουν απαραίτητοι, αλλά έτσι όπως προχωρά και εξελίσσεται το σπορ η θέση «5» έχει πάει περισσότερο στο ύψος, στο μέγεθος και στο παιχνίδι με πλάτη. Ο Σέρβος μπορεί να αποδώσει και στο πικ εν ρολ, είναι παίκτης που μπορεί να πασάρει ικανοποιητικά για τη θέση του, ενώ, εφόσον αποκτηθεί, είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα έχει τρίτο ψηλό έναν σέντερ τύπου Ταρίκ Μπλακ ή Τζόελ Μπολομπόι.

Το σίγουρο πάντως είναι πως, εφόσον προχωρήσει η υπόθεση Μιλουτίνοβ, ο Ολυμπιακός θα έχει κάνει μία σπουδαία κίνηση, ενισχύοντας την ομάδα του με έναν από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη. Με έναν παίκτη υψηλού επιπέδου, που γνωρίζει καλά την ομάδα και τον σύλλογο, που μιλάει τη γλώσσα μας, που έχει μεγάλη πείρα σε επίπεδο Ευρωλίγκας, αλλά και νοοτροπία που μπορεί να ταιριάξει αρμονικά στο μπάσκετ που παίζει και πρεσβεύει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια. Oι Πειραιώτες είχαν εξετάσει και πέρσι το ενδεχόμενο απόκτησής του, είχαν γίνει συζητήσεις (όπως είπε και ο παίκτης), αλλά η υπόθεση δεν είχε προχωρήσει επειδή ο Σέρβος δεν ήταν ελεύθερος. Είχε συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ. Φέτος όμως δεν έχει. Και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει είτε στη Βίρτους είτε στον Ολυμπιακό.