Ολυμπιακός - Ρεάλ: Ο οδηγός των δύο νικών και ο Ταβάρες

O Oλυμπιακός έχει για οδηγό τις δύο νίκες στην κανονική περίοδο και θα έχει για στόχο την εξόντωση του Έντι Ταβάρες. 

Ολυμπιακός - Ρεάλ: Ο οδηγός των δύο νικών και ο Ταβάρες

Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης, λοιπόν, συναντιούνται και πάλι σε τελικό ΕuroLeague, επτά χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση στο Final Four της ισπανικής πρωτεύουσας. Οι Πειραιώτες τους είχαν κερδίσει δύο χρόνια πριν (2013) στο Λονδίνο, ενώ συνολικά έχουν κοντραριστεί τρεις φορές. Η πρώτη τους συνάντηση ήταν το 1995 στη Σαραγόσα. Το θέμα όμως είναι το σήμερα και το μπάσκετ έχει αλλάξει αρκετά από τότε. Οι δύο ομάδες, πάντως, γνωρίζονται αρκετά καλά, καθώς κοντραρίστηκαν δύο φορές μέσα στη σεζόν. Οι ερυθρόλευκοι τους νίκησαν πρώτα μέσα στη Μαδρίτη και ακολούθως στο ΣΕΦ, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ.

Στο παιχνίδι στη Μαδρίτη, ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 87-89, με τον Κώστα Σλούκα να βάζει τη «σφραγίδα» του στο ματς. Με εκείνη την έξοχη προσποίηση λίγο πριν την εκπνοή της αναμέτρησης, νικώντας στον αέρα τον Έντι Ταβάρες, σημειώνοντας το νικητήριο καλάθι του παιχνιδιού. Είχε κάνει εξαιρετική εμφάνιση ο αριστερόχειρας γκαρντ με 14 πόντους και 7 ασίστ, ενώ ήταν τρομερός και ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος έκανε επίδειξη δύναμης με 23 πόντους και 12 ριμπάουντ.

Γενικότερα, το δίδυμο Σλούκας-Βεζένκοφ τα πηγαίνει αρκετά καλά απέναντι στη Ρεάλ, η οποία δεν έχει βρει τρόπο να περιορίσει το ερυθρόλευκο δίδυμο. Στο παιχνίδι στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός έπαιξε τρομερή άμυνα απέναντι στη Ρεάλ, κυριάρχησε στο ματς και τη «στραγγάλισε» επικρατώντας με 73-60. Ο Κώστας Σλούκας έκανε το παιχνίδι του σε σκορ και δημιουργία (11 πόντοι, 6 ασίστ), ο Σάσα Βεζένκοφ έβρισκε φάσεις για να τελειώνει τις κατοχές που έρχονταν στα χέρια του (15 πόντοι, 5 ριμπάουντ), ενώ στην εξίσωση μπήκε επιθετικά και ο Τόμας Ουόκαπ με 18 πόντους και 3/5 τρίποντα.

Αγωνιστικά η Ρεάλ έχει δύο σημαντικές απουσίες. Δύο εξαιρετικών φόργουορντ. Ο λόγος για τον Γκάμπριελ Ντεκ, ο οποίος είναι τραυματίας, αλλά και για τον Γκερσόν Γιαμπουσέλε, ο οποίος είναι τιμωρημένος από την Ευρωλίγκα ύστερα από την απαράδεκτη συμπεριφορά του στο ματς με την Παρτιζάν. Το γεγονός φέρνει τον Μάριο Χεζόνια να παίζει στο «4» και τον Άνταμ Χάνγκα να έχει πιο ενεργό ρόλο στο «3».

Υπάρχει η ποιότητα και η εμπειρία των 35+ Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Ρούντι Φερνάντεθ και Σέρχιο Γιουλ, αλλά όλο το ζουμί είναι να περιορίσει ο Ολυμπιακός τη δραστηριότητα του Έντι Ταβάρες. Θα παίξει, λοιπόν, σημαντικό ρόλο η μάχη με τον Μουσταφά Φαλ μέσα στη ρακέτα. Ζητούμενο να αναγκαστεί ο Αφρικανός να κάνει λάθη, να υποπέσει σε φάουλ, αλλά και να μην πάρει πολλά ριμπάουντ. Στο ματς στο ΣΕΦ είχε περιοριστεί μόλις στα 2 ριμπάουντ και σε 4 λάθη, τη στιγμή που στον ημιτελικό κόντρα στη Μπαρτσελόνα έκανε... θραύση με 20 πόντους (7/9 δίποντα) και 15 ριμπάουντ.

O Oλυμπιακός από την πλευρά του θα επιχειρήσει να κάνει το παιχνίδι του. Κρατάει τα καλά που έκανε στον ημιτελικό. Καλή κυκλοφορία της μπάλας, σωστά κοψίματα των παικτών μέσα στη ρακέτα ύστερα από κίνηση μακριά από τη μπάλα, γρήγορα αντανακλαστικά από τους πλέι-μέικερ. Καλή προσωπική άμυνα και έλεγχος των ριμπάουντ, καθώς έτσι όχι μόνο δίνεται η δυνατότητα για καλάθια στον αιφνιδιασμό, αλλά κόβεις και στον αντίπαλο τη δυνατότητα να σκοράρει σε ανισορροπία με δεύτερες προσπάθειες. Ναι, θα παίξει ρόλο και το περιφερειακό σουτ. Οι Πειραιώτες έβαλαν ορισμένα μεγάλα σουτ κόντρα στη Μονακό, αλλά η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα δεν σουτάρουν με υψηλά ποσοστά από την περιφέρεια (7/19-36,8%). Στον τελικό θα χρειαστούν περισσότερα.