Ολυμπιακός: Ο βρυχηθμός των Λεόντων στο Κάουνας

Ο βρυχηθμός των παικτών στο 3ο δεκάλεπτο ακούστηκε από το Κάουνας μέχρι τον Πειραιά και ο Ολυμπιακός στον τελικό έχει ραντεβού με την ιστορία του - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Ο βρυχηθμός των Λεόντων στο Κάουνας

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε αγχωμένος και νευρικός στο ξεκίνημα. Έχανε μπάλες, έκανε λάθη, έδειχνε ευάλωτος ορισμένες φορές στην άμυνα. Το γεγονός πως είχε 50% στις βολές (9/18) στο ημίχρονο, αλλά και 8 λάθη, ήταν δείγμα της πίεσης που είχε βάλει η ίδια η ομάδα στον εαυτό της. Και όσο τα σουτ δεν έμπαιναν και η μπάλα δεν κυκλοφορούσε σωστά, το γεγονός επηρέαζε τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το +12 (41-29) της παρέας του Μάικ Τζέιμς στο ημίχρονο, έδειχνε πως οι Μονεγάσκοι έχουν τον τρόπο τους να... βραχυκυκλώνουν την ερυθρόλευκη μηχανή.

Αυτό που έγινε στην 3η περίοδο, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Φάιναλ-Φορ. Δεν έχει υπάρξει πιο επιβλητικό δεκάλεπτο, από εκείνο που παρουσίασε ο Ολυμπιακός απέναντι στη Μονακό. Επικράτησε με το ασύλληπτο σκορ 27-2, γεγονός ρεκόρ στα χρονικά του τουρνουά. Τι άλλαξε; Οι παίκτες των «ερυθρολεύκων» έπαιξαν περισσότερο σκληρά στην άμυνα, πήγαν στην επαφή και έδωσαν ρεσιτάλ στην προσωπική άμυνα. Ανάγκασαν τους Γάλλους να στραφούν σε παράτολμες ενέργειες και σε κακές επιθέσεις.

Παράλληλα, ασφάλισαν τα ριμπάουντ, δεν έχασαν ούτε μία μάχη πάνω από τη στεφάνη, ενώ στην πορεία ήρθαν και τα τρίποντα. Κομβικό σημείο και τα δύο σερί τρίποντα από τους Παπανικολάου και Βεζένκοφ, όταν και επανέφεραν μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό (43-41) στο 24'. Είπαμε, το περιφερειακό σουτ αποτελεί πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε και η άμυνα των Μονεγάσκων, με τους Πειραιώτες παράλληλα να κυκλοφορούν καλύτερα τη μπάλα. Ο Τόμας Ουόκαπ έδωσε ρεσιτάλ με 7 ασίστ στο τρίτο δεκάλεπτο, με με τους παίκτες του Ολυμπιακού να κινούνται και πάλι έξυπνα μακριά από τη μπάλα. Έκαναν κίνηση στον χώρο, υποδέχονταν τη μπάλα, τέλειωναν τις φάσεις, ενώ στο... μενού μπήκαν και οι φάσεις με πικ-εν-ρολ.

Στο τέλος έγινε και σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα ο Μουσταφά Φαλ, με τον Γάλλο σέντερ να είναι ισοπεδωτικός! Το σχεδόν τέλειο δεκάλεπτο για τους ερυθρόλευκους, οι οποίοι από το -12 βρέθηκαν βρέθηκαν στο +13 (56-43). Αδιανόητο, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να φανερώνουν αυταπάρνηση, βγαλμένη από το dna τους.

Σας είχαμε επισημάνει στο «ΦΩΣ» εδώ και μέρες πως η ομάδα του Πειραιά θα έπρεπε να δώσει έμφαση σε ριμπάουντ, λάθη, στην ευστοχία του από την περιφέρεια και στον περιορισμό του Μάικ Τζέιμς. Πήρε τη μάχη στα ριμπάουντ (37-33), ναι μεν έκανε 8 λάθη στο πρώτο μέρος, αλλά μόλις 4 στο δεύτερο, ενώ περιόρισε και τον Μάικ Τζέιμς. Τον έβγαλε εκτός ρυθμού. Ναι μεν πέτυχε 17 πόντους, αλλά σκόραρε κυρίως με βολές (7/7), έχοντας συνολικά 4/14 σουτ στο ματς. Τόμας Ουόκαπ και Αιζάια Κάνααν έβγαλαν μεγάλες άμυνες πάνω του.

Εμφάνιση επιπέδου MVP από τον Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος αν και ζορίστηκε στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο ήταν κυρίαρχος. Έκανε σχεδόν τα πάντα στο παρκέ, μετρώντας 19 πόντους (5/8 δίποντα, 2/6 τρίποντα), 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Κώστας Παπανικολάου, μετά και το ρεσιτάλ του στο 5ο ματς κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, δείχνει να έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση «πρωταθλητής Ευρώπης». Νέα αρχηγική εμφάνιση, με πρωτοβουλίες, με πάθος, με θέληση, με άμυνες, με ριμπάουντ, με σουτ. 15 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, αλλά και με λόγια προσωπικότητας και εμψύχωσης στα αποδυτήρια στο ημίχρονο. Άξιος αναφοράς, όμως, και ο εξαιρετικός Μουσταφά Φαλ, ο οποίος όταν έγινε σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα, δεν είχε αντίπαλο. Τους έκανε όλους μία χαψιά!

Ο βρυχηθμός των παικτών του Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο στο Κάουνας ακούστηκε μέχρι τον Πειραιά. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα πήραν πανάξια την πρόκριση στον τελικό, τον 9ο στην ιστορία του συλλόγου και την Κυριακή το βράδυ (20:00) θα έχουν ραντεβού με την ιστορία τους. Να κατακτήσουν το 4ο πρωτάθλημα Ευρώπης. Το αξίζουν και το έχουν δείξει σε όλη τη χρονιά. Ένα ματς έμεινε για να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης, δέκα χρόνια μετά το Λονδίνο. Όταν και τότε ήταν προπονητής της ομάδας ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Η ζωή κάνει κύκλους.