Μπαρτζώκας: «Συμπαγής η άμυνά μας στο τρίτο δεκάλεπτο, ιδανικός παίκτης ο Ουόκαπ»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας σχολίασε τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στη Μονακό με 76-62.

Μπαρτζώκας: «Συμπαγής η άμυνά μας στο τρίτο δεκάλεπτο, ιδανικός παίκτης ο Ουόκαπ»

Με ένα εξαιρετικό τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -12 και πήρε τη νίκη εις βάρος της Μονακό. Έτσι η ομάδα του Πειραιά προκρίθηκε στον τελικό της EuroLeague.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας σχολίασε τα δύο πρόσωπα που έδειξε ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό, κάνοντας ειδική αναφορά στην άμυνα της τρίτης περιόδου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Έλληνας προπονητής: «Δεν έχω πολλά να πω γι' αυτό το ματς. Είναι προφανές τι συνέβη. Ήμασταν νευρικοί στο πρώτο μέρος, χάσαμε βολές, πετάξαμε εννέα στα σκουπίδια και 4-5 λέι-απ. Σύμφωνα με το πλάνο μας ήμασταν βιαστικοί και δεν διαβάσαμε τις καταστάσεις όπως έπρεπε. Στην άμυνα αφήσαμε τους χειριστές να ντριμπλάρουν και να επιτεθούν στη ρακέτα, κάναμε αυτό το λάθος πολλές φορές.

Στο ημίχρονο συζητήσαμε, αλλάξαμε κάποια πράγματα, δείξαμε υποστήριξη στους παίκτες γιατί αντιληφθήκαμε την νευρικότητά μας. Τους είπα να κλείσουμε το σκορ στην τρίτη περίοδο για να έχουμε την ευκαιρία στην τέταρτη. Κυριαρχήσαμε όμως, οι δημοσιογράφοι μου είπαν ότι το σκορ ήταν 27-2! Η άμυνά μας ήταν συμπαγής, δεν δώσαμε τίποτα στη Μονακό, κυκλοφορήσαμε τη μπάλα και βρήκαμε τον ελεύθερο παίκτη. Βάλαμε και μερικά κρίσιμα σουτ, οποτε η πίεση πήγε στον αντίπαλο. Κάναμε όσα έπρεπε, είμαστε χαρούμενοι για την πρόκριση στον τελικό. Ευχαριστούμε τον κόσμο που ήρθε, τόσο μακριά, για να μας υποστηρίξει. Ήταν σπουδαίοι. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τους κάνουμε περήφανους.

Ο Τόμας Γουόκαπ είναι το κλειδί μας στην άμυνα, έκανε δύο γρήγορα φάουλ και έμεινε εκτός. Τον προστατεύσαμε, δεν έπαιξε στη δεύτερη περίοδο, ήταν φρέσκος και μαζί με τους Φαλ, Παπανικολάου, Κάναν έκαναν στο τρίτο δεκάλεπτο όσα έπρεπε για να κυριαρχήσουμε. Επιθετικά μπορούμε να σκοράρουμε πολύ, όμως αυτό που ζητήσαμε από τους παίκτες, είναι να μη φτάνουν οι κοντοί στη ρακέτα, γιατί μετά βρίσκουν τον σουτέρ στην περιφέρεια ή σκοράρουν με φλότερς.

Πρέπει να προσπαθήσω για θυμηθώ, αν όμως δούμε την κρισιμότητα του αγώνα, αυτή η τρίτη ήταν μία από τις καλύτερες περιόδους μας σε άμυνα κι επίθεση. Θυμάμαι επίσης τον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2013, είναι δύσκολο να συγκρίνεις καταστάσεις, γιατί το μπάσκετ αλλάζει συνεχώς και τώρα είναι διαφορετικό από εκείνο που ήταν δέκα χρόνια πριν. Πάντα πιστεύω ότι αυτά που κάνεις στη μία πλευρά του γηπέδου, επηρεάζουν αυτά που κάνεις στην άλλη. Αν χάνεις την άμυνα, δεν μπορείς να βρεις ρυθμό στην επίθεση. Αν κυριαρχήσεις σε σημαντικές κατοχές, βρίσκεις αυτοπεποίθηση.

100% ο Γουόκαπ είναι ο ιδανικός παίκτης για κάθε αγώνα, γιατί εκτελεί όσα του ζητήσεις. Κάνει αυτά που θέλει η ομάδα και ο προπονητής του. Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους γυρίσαμε το ματς, ήταν αυτός. Πίεσε στην άμυνα και πάσαρε σωστά, όταν έβλεπε συμπαίκτη που δεν ένιωθε και τόσο καλά, τον πίεζε για να μπει στο παιχνίδι. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό, άλλοι μιλούν περισσότερο, άλλοι δίνουν το παράδειγμα με τον τρόπο που παίζουν, άλλοι είναι πιο υποστηρικτικοί. Ο Παπανικολάου μεγάλωσε ως συμπαίκτης του Σπανούλη, πήραν μαζί δύο Ευρωλίγκες και τώρα είναι 33, αλλά παίζει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το παιχνίδι μας. Όταν παίζει καλά, συνήθως κερδίζουμε».