Κώστας Μίσσας στο «ΦΩΣ»: «Εγώ ποντάρω στον Ολυμπιακό»!

O πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Μίσσας είχε τον Σλούκα από τότε που ήταν νέο παιδί, παρακολουθεί την εξέλιξή του και θεωρεί ότι ήρθε η ώρα του να ηγηθεί του Ολυμπιακού. Τι λέει στο «ΦΩΣ» για τον ημιτελικό της EuroLeague με την Μονακό.

Κώστας Μίσσας στο «ΦΩΣ»: «Εγώ ποντάρω στον Ολυμπιακό»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός θα περάσει τη Μονακό και θα πάει στον τελικό. Επισημαίνει όμως την ιδιαιτερότητα που έχει η Μονακό ως «κακός αντίπαλος» για τον Ολυμπιακό.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 17/5/2023

Πολύ καιρό έχουμε να μιλήσουμε. Τι κάνεις τώρα;

Διδάσκω στις σχολές προπονητών, στην Α' κατηγορία είναι φοιτητές ο Ζήσης και ο Σπανούλης! Θα πάρουν δίπλωμα και οι δύο. Οι σχολές προπονητών είναι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που δίνει τις άδειες εξασκήσεως του επαγγέλματος. Είμαι επίσης στην Ομοσπονδία μπάσκετ ως εκπαιδευτικός σύμβουλος, λειτουργώ εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχουμε πρόγραμμα πανελλαδικό στα σχολεία, και στα αγόρια και στα κορίτσια, για χιλιάδες παιδιά. Η λογική είναι να επηρεάσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και το μπάσκετ.

Τον Σλούκα τον ξέρεις από νέο παιδί. Τον είχες αθλητή στις μικρές εθνικές.

Είχαμε πάρει 1 χρυσό μετάλλιο και 1 αργυρό μετάλλιο στα Πανευρωπαϊκά του 2009 και του 2010. Με την Εθνική Νέων Ανδρών.

Δεν ήταν το πολύ μεγάλο ταλέντο νομίζω ο Σλούκας.

Δεν μπορείς να μην έχεις πολύ ταλέντο και να φτάσεις εκεί που έφτασε ο Σλούκας. Όμως η δουλειά χρειάζεται παντού. Τον Κώστα δύο πράγματα τον χαρακτηρίζουν: Πειθαρχία. Και αφοσίωση σε αυτό που κάνει.

Θέλω να μου πεις χαρακτηριστικά περιστατικά.

Όταν τελειώσαμε το 2010 τη διοργάνωση στην Κροατία και πήραμε το αργυρό μετάλλιο είπα στον Κώστα δύο πράγματα: «Πρέπει να μειώσεις το λίπος σου. Και πρέπει να γίνεις πιο γρήγορος σε ό,τι αφορά τα πόδια. Τίποτα άλλο». Και η απάντησή του ήταν: «Θα με δεις σε 1 χρόνο». Πράγματι σε 1 χρόνο τον είδα!

Κι άλλο θέλω.

Όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό μέναμε κοντά, εγώ έμενα στο Παλαιό Φάληρο. Περπατούσα τα πρωινά νωρίς και έβλεπα έναν τύπο να τρέχει μόνος του στις 8.00 το πρωί! Ήταν ο Κώστας Σλούκας.

Κι άλλο περιστατικό.

Με την Εθνική Ανδρών στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο. Ο Κώστας στις 9.00 το πρωί στο ξενοδοχείο έκανε βάρη. Και του έλεγα «πρέπει να ξεκουραστείς». Απαντούσε «δεν γίνεται, πρέπει να κάνω το πρόγραμμα».

Σκέψου και άλλη ιστορία.

Όταν ήταν 18 χρόνων. Ένα βράδυ έτρωγαν οι αθλητές και προσέχω ότι ο Σλούκας και ο Παπανικολάου, δύο παιδιά που τα αγαπώ, δεν έτρωγαν μακαρόνια. Ενώ όλοι οι άλλοι έτρωγαν και τα μακαρόνια τους, έπαιρναν τους υδατάνθρακες. Τι θέλω να πω. Αυτά φαίνονται λεπτομέρειες, αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το ξαναλέω: Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κανείς δεν του έχει χαρίσει κάτι. Τα έχει κερδίσει όλα με τα δύο χαρακτηριστικά του που σου είπα στην αρχή: Πειθαρχία και αφοσίωση σε αυτό που κάνει. Γράψε όμως και κάτι ακόμα, διότι ειδικά στους σημερινούς καιρούς παίζει μεγάλο ρόλο. Όταν τον είχα παίκτη 18 ετών, δεν υπήρχε καμία επαφή με την οικογένειά του. Με κανέναν από το προπονητικό τιμ. Το λέω αυτό γιατί οι γονείς σήμερα έχουν σαλτάρει και θέλουν να ανακατεύονται. Η οικογένεια ενός παίκτη πρέπει να είναι κοντά και μακριά...

Το αριστερό χέρι δυσκολεύει τους αντιπάλους;

Ναι.

Γιατί; Επειδή δεν είναι συνηθισμένοι;

Είναι πραγματικότητα. Και ως επανάληψη ασκήσεων να το δεις στη διάρκεια της καριέρας ενός αθλητή, έχει συνηθίσει σε μία συγκεκριμένη λογική άμυνας απέναντι σε δεξιόχειρες.

Στο ποδόσφαιρο είναι αρκετοί οι σπουδαίοι αριστεροπόδαροι παίκτες. Στο μπάσκετ όχι τόσο.

Ισχύει. Είναι πάρα πολύ λίγοι. Στο μπάσκετ γενικώς. Όχι στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός έχει καλούς αριστερόχειρες.

Πώς εξηγείται αυτή η διαφορά μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ σε ό,τι αφορά την αναλογία σπουδαίων αριστερόχειρων με σπουδαίους δεξιόχειρες;

Δεν ξέρω.

Ο Σλούκας ήταν ο καθοριστικός παίκτης για να πάει ο Ολυμπιακός στο φάιναλ φορ;

Έκανε 2 μεγάλα ματς στις 2 τελευταίες νίκες του Ολυμπιακού επί της Φενέρ. Δεν ήταν μόνο το τρομερό τρίποντο που έβαλε στο τέλος του αγώνα στην Πόλη. Όμως ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με όλη τη σημασίας της λέξης. Ο Σλούκας ήταν πολύ δυνατό εργαλείο στη σειρά αυτή. Αλλά ο Ολυμπιακός είναι συμπαγής και στο κομμάτι της άμυνας και στο κομμάτι της επίθεσης. Έχει ισορροπία ο Ολυμπιακός, αυτό είναι το μεγάλο ατού του.

Άλλο Σλούκα είναι εύκολο να βρεις σήμερα; Λήγει το συμβόλαιό του.

Όχι, δεν είναι εύκολο να βρεις. Αν ο Σλούκας σταματήσει σήμερα από την Εθνική, βρες μου τον αντικαταστάτη του. Είναι και αυτό, σου επιστρέφω την ερώτηση με άλλη ερώτηση.

Στα κρίσιμα και δύσκολα σημεία της σειράς με τη Φενέρ κάποιοι εμφανίστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι με την απόδοσή τους όλη τη χρονιά. Ανησυχείς μήπως γίνει το ίδιο και στο φάιναλ φορ;

Η λογική ότι κάποιος που δεν αισθάνεται καλά δίνει την μπάλα σε άλλον που αισθάνεται έτοιμος, αυτό είναι μεγαλείο ψυχής, αυτό είναι ομάδα.

Στις πολύ κρίσιμες στιγμές που καθορίζουν τίτλους δεν θες το έξτρα ταλέντο;

Εγώ νομίζω ότι ο στον Ολυμπιακό ταλέντο υπάρχει. Το πρώτο ματς είναι όλα τα λεφτά για τον Ολυμπιακό θεωρώ. Το ματς με τη Μονακό.

Άσχημος αντίπαλος για τον Ολυμπιακό η Μονακό;

Σε αυτό το επίπεδο όλοι οι αντίπαλοι είναι πολύ δύσκολοι. Όμως η Μονακό είναι πιο απρόβλεπτη ομάδα και παίζει πολύ με το ατομικό ταλέντο. Το θέμα είναι να του βγουν του Ολυμπιακού τα πλάνα ώστε να σταματήσει συγκεκριμένους παίκτες και συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού.

Σε ποια ομάδα ποντάρεις πιο πολύ;

Εγώ ποντάρω στον Ολυμπιακό. Έχω εμπιστοσύνη σε αυτό που έχω δει μια ολόκληρη χρονιά. Ο Ολυμπιακός έχει την πείρα και το DNA που έχουν ραφτεί στη φανέλα του για να ξεπεράσει τη Μονακό, η οποία όμως ξαναλέω είναι πιο απρόβλεπτη ομάδα από τις άλλες.

Βλέπεις τον Σπανούλη να γίνεται προπονητής στην Εθνική στο άμεσο μέλλον;

Τον παρακολουθώ τον Σπανούλη ως προπονητή. Η ίδια λογική χαρακτηρίζει τον Βασίλη και ως παίκτη και ως προπονητή. Αυτό βλέπω. Η αλλαγή όμως από αθλητή σε προπονητή χρειάζεται πάντα έναν συγκεκριμένο χρόνο για να μπορέσεις να προσαρμοστείς. Ως αθλητής ό,τι είχες στο μυαλό σου έμπαινες στο γήπεδο και το έκανες. Ενώ ως προπονητής ό,τι έχεις στο μυαλό σου πρέπει να μπουν στο γήπεδο και να το κάνουν 12 άλλοι παίκτες. Παρακολουθώντας πάντως τον Σπανούλη ως προπονητή, πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα «σκοτώσει» τον παίκτη μέσα του. Πιστεύω ότι θα έχει την ευκαιρία του και για την Εθνική και για μεγάλο σύλλογο.

Έλα να κλείσουμε με έναν οιωνό. Εσύ είπες ότι βλέπεις Ολυμπιακό. Εγώ θυμάμαι ότι στις 3 ευρωπαϊκές κούπες που πήρε ο Ολυμπιακός είχε πάντα έναν παικταρά περιφερειακό να βάλει τη σφραγίδα του. Ρίβερς τη μια φορά, Σπανούλη τις άλλες δύο. Ήρθε η ώρα ποιου τώρα για να πάρει την τέταρτη κούπα ο Ολυμπιακός;

Ο Ρίβερς είχε φτάσει τότε στο τοπ της φόρμας του. Με έναν μεγάλο προπονητή και μέντορα, τον Ίβκοβιτς. Άλλος Ρίβερς ήταν πριν. Σκέφτονταν μάλιστα μήπως τον αλλάξουνε. Και φτάσαμε στο τέλος να βλέπουμε έναν Ρίβερς να παίζει σχεδόν μόνος του! Καθόρισε το φάιναλ φορ είτε με τις ασίστ του είτε με το σκοράρισμά του. Όμως έχει αλλάξει το μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός είναι δυνατός ως ομάδα.