Παπανικολάου στο «ΦΩΣ»: «Τα πάντα για τον κόσμο του Ολυμπιακού»

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Κώστας Παπανικολάου μίλησε στο «ΦΩΣ» για τη μεγάλη πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι «ερυθρόλευκοι» στο final four του Κάουνας.

Παπανικολάου στο «ΦΩΣ»: «Τα πάντα για τον κόσμο του Ολυμπιακού»

Αντίστροφα μετρά ο Ολυμπιακός για το μεγάλο ραντεβού στο Κάουνας και το φετινό final four της EuroLeague (19-21 Μαΐου). Εκεί όπου οι «ερυθρόλευκοι» θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι δεν έκαναν πέρυσι στο Βελιγράδι και να κατακτήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης.

Λίγες ώρες πριν φύγει για τη Λιθουανία η ομάδα, το «ΦΩΣ» μίλησε με τον Κώστα Παπανικολάου. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού μετέφερε την πίστη που υπάρχει στις τάξεις των Πειραιωτών, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγει από τη νοοτροπία της ομάδας που είναι… ηρεμία, χαμηλοί τόνοι και ένα ένα το παιχνίδι.

Καταρχάς είσαι εντάξει από το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισες το τελευταίο διάστημα;

Δόξα τω Θεώ, όλα καλά.

Έτοιμοι για το φάιναλ φορ;

Θεωρώ πως είμαστε έτοιμοι, έχουμε λίγες ημέρες ακόμη να δουλέψουμε πιο συστηματικά, πιο ήρεμα να το πω έτσι. Γιατί μετά την Τετάρτη που φεύγουμε, η προπόνηση της Πέμπτης θα γίνει στο γήπεδο που θα κριθούν όλα και εκεί θα είναι λίγο πιο δύσκολο να υπάρχουν συγκέντρωση και η απαιτούμενη προσήλωση στην προπόνηση. Έχουμε πίστη ως ομάδα, αλλά πάμε όπως όλη τη χρονιά, ένα ένα το παιχνίδι και στο τέλος θα δούμε τι κάναμε.

Σας πέρασε αλήθεια από τον νου κάποια στιγμή ότι μπορεί να αποκλειστείτε απ’ τη Φενέρ ή ποτέ δεν πάψατε να πιστεύετε ότι θα περάσετε; Όταν μπήκε το τρίποντο του Σλούκα τι σου ήρθε στο μυαλό; Αν και τέτοιες στιγμές είναι δύσκολο να σκεφτείς κάτι.

Κοίταξε. Η αυτοπεποίθηση σίγουρα υπήρχε παρά το μπρέικ της Φενέρ εδώ, ότι μπορούμε να γυρίσουμε τη σειρά. Ο Κώστας έκανε ένα τρομερό τρίτο παιχνίδι στην Τουρκία και το «κλείδωσε» με ένα απίστευτο ομολογουμένως τρίποντο. Ήταν μια μοναδική στιγμή. Θα έλεγα ότι έδωσε ανάσα στην ομάδα, ότι θα έχουμε άλλο ένα παιχνίδι στο ΣΕΦ εάν χρειαστεί, μπροστά στον κόσμο μας. Καμία στιγμή δεν πιστέψαμε ότι μπορούμε να αποκλειστούμε απ’ τη Φενέρ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν μια εξαιρετική ομάδα, μια ποιοτική ομάδα που μας δυσκόλεψε πάρα πολύ.

Τι μέτρησε τελικά για να έρθει η πρόκριση;

Όλα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ό,τι μπορούσε ο καθένας να δώσει το έδωσε. Δεν ήταν εύκολη σειρά. Ο κόουτς Ιτούδης διάβασε πολύ καλά το παιχνίδι και έκοψε πάρα πολλά κομμάτια και ατού του παιχνιδιού μας απ’ αυτό που θέλαμε να παρουσιάσουμε στο παρκέ. Όλοι όμως παρουσιαστήκαμε έτοιμοι στο πέμπτο και πιο σημαντικό παιχνίδι, ούτως ώστε ο καθένας να βάλει από ένα μικρό λιθαράκι για να έρθει η νίκη.

Και τώρα η Μονακό. Μετράτε δύο ήττες από αυτήν φέτος. Ώρα για εκδίκηση;

Δεν πιστεύω ότι παίζει αυτό κάποιο ιδιαίτερο ρόλο. Αν σκεφτείς, και εμείς με τη Φενέρ είχαμε στην κανονική περίοδο δύο νίκες με μεγάλες διαφορές και στα πλέι οφ είχαμε μια σειρά πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη. Καταλαβαίνεις ότι δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Σίγουρα πάντως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως κίνητρο. Το μεγαλύτερο κίνητρο ωστόσο είναι να κερδίσουμε και να βρεθούμε στον μεγάλο τελικό της Ευρωλίγκας. Αυτό από μόνο του είναι τεράστιο κίνητρο και δεν θα άλλαζε όποιον κι αν είχαμε απέναντί μας τώρα.

Ποια θα είναι τα κλειδιά του ημιτελικού; Πού πιστεύεις ότι υπερτερείτε εσείς και πού η Μονακό;

Κοίτα, είμαστε δυο τελείως διαφορετικές ομάδες. Σίγουρα θα έχουμε ένα πάρα πολύ απαιτητικό παιχνίδι, κλειστό. Η κάθε μία ομάδα θα προσπαθήσει να κλειδώσει τα ατού της άλλης και να εκμεταλλευτεί τα δικά της όσο περισσότερο γίνεται. Η Μονακό είναι ομάδα που αρέσκεται να παίζει πάρα πολύ στο «ένας εναντίον ενός», ενώ εμείς είμαστε μία ομάδα που μας αρέσει να παίζουμε έναν πιο ομαδικό τρόπο παιχνιδιού, οπότε όποιος καταφέρει να επιβάλει τον δικό του τρόπο σε μεγαλύτερο βαθμό στο παιχνίδι, αυτός θα έχει και τον πρώτο λόγο για τη νίκη.

Το τρίτο σου Ευρωπαϊκό θα είναι και το πιο γλυκό;

Να είμαστε καλά, να βρεθούμε πρώτα απ’ όλα στο παιχνίδι της Κυριακής, γιατί δεν θέλω να προτρέχω. Μακάρι να είμαστε στο παιχνίδι της Κυριακής και εκεί μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε.

Το συμβόλαιό σου λήγει. Κάτι για το μέλλον σου;

Το μέλλον μου νομίζω αυτήν τη στιγμή δεν προέχει. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που ζούμε τώρα. Και σ’ αυτό πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι. Υπάρχει ο καιρός μετά να συζητήσουμε οτιδήποτε πρέπει να συζητηθεί με τους προέδρους και να προχωρήσουμε.

Θέλεις πάντως να μείνεις.

Καλά σαφέστατα, δεν το συζητώ.

Πώς είναι να είσαι αρχηγός του Ολυμπιακού; Διαφορετικό το βάρος;

Να σου πω την αλήθεια. Σίγουρα είναι μια τεράστια τιμή το να είσαι αρχηγός σε έναν σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός. Τον μεγαλύτερο σύλλογο στην Ελλάδα. Από κει και πέρα, δεν νιώθω ότι έχω κάποιο ιδιαίτερο βάρος ή ότι πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω. Νομίζω σ’ αυτό έχει παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο η συνύπαρξή μου με τον Βασίλη (Σπανούλης) και τον Γιώργο (Πρίντεζης) όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ ότι αφομοίωσα πράγματα από τους ίδιους, τα οποία με βοήθησαν, ούτως ώστε τώρα να μην νιώθω κάτι διαφορετικό όπως σου είπα.

Κλείνοντας, το μήνυμά σου στον κόσμο του Ολυμπιακού.

Καταρχάς τεράστια ευγνωμοσύνη για τη στήριξή του στο πέμπτο παιχνίδι αλλά και σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Και είμαστε σίγουροι ότι θα βρουν τον τρόπο για να βρίσκονται δίπλα μας και στο Κάουνας. Και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε για να τους ευχαριστήσουμε.