Μάντζαρης στο «ΦΩΣ» για τον Ολυμπιακό του Κάουνας: «Δεν ήθελα την Μονακό στον ημιτελικό»

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης μιλάει στο «ΦΩΣ» από τη Βενεζουέλα, όπου αγωνίζεται με τη φανέλα της Παντέρας ντε Μιράντα, για την παρουσία του Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ του Κάουνας. 

Μάντζαρης στο «ΦΩΣ» για τον Ολυμπιακό του Κάουνας: «Δεν ήθελα την Μονακό στον ημιτελικό»

Συνέντευξη στον ΘΟΔΩΡΗ ΡΟΥΣΣΟ

Ο 33χρονος γκαρντ, ο οποίος κατέκτησε την Ευρωλίγκα με τα ερυθρόλευκα στην Κωνσταντινούπολη το 2012 και στο Λονδίνο το 2013, δίνει ένα μικρό προβάδισμα στον Ολυμπιακό και στην Μπαρτσελόνα έναντι των Μονακό και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα, αλλά εφιστά την προσοχή της ελληνικής ομάδας ενόψει του ημιτελικού της 19ης Μαΐου, καθώς οι Μονεγάσκοι «είναι απρόβλεπτη ομάδα». Παρότι ο Ολυμπιακός και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχουν παραστάσεις και πείρα από παιχνίδια τέτοιου επιπέδου, σύμφωνα με τον ίδιο όταν οι ομάδες πηγαίνουν σε φάιναλ φορ «ξεγράφονται τα πάντα, όλα όσα έχουν γίνει σε κανονική διάρκεια και πλέι οφ». Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επέτειο των δύο ευρωπαϊκών, καθώς πρόσφατα συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την κούπα του Λονδίνου και 11 από το έπος της Κωνσταντινούπολης.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 13/5/2023

Βαγγέλη, τι είδες στα ματς του Ολυμπιακού με τη Φενέρ;

Τα ματς των πλέι οφ είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με αυτά ματς της κανονικής περιόδου. Αποδείχθηκε και στη σειρά του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε. Βέβαια ήταν άτυχος ο Ολυμπιακός γιατί έπεσε πάνω στους Τούρκους, που δεν ήταν για να βγαίνουν όγδοοι στην κανονική περίοδο. Με τόσο μεγάλο μπάτζετ, με τόσους καλούς παίκτες, είχε κάνει και ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα - αν θυμάμαι καλά δέκα σερί νίκες. Είχε πολλά σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε πόσο επικίνδυνη ομάδα είναι. Και τα πέντε παιχνίδια ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Ευτυχώς, τέλος καλό, όλα καλά για τον Ολυμπιακό.

Πίστεψες ότι μπορεί να «στραβώσει» το πέμπτο παιχνίδι;

Όχι. Ο κόσμος είναι αυτός που δίνει μεγάλη ώθηση στους παίκτες, κυρίως στα πέμπτα παιχνίδια. Οι ομάδες πλέον γνωρίζονται, αλλά ο κόσμος είναι αυτός που μπαίνει στην εξίσωση γνωρίζοντας την κρισιμότητα του αγώνα. Θυμάμαι ανάλογης κρισιμότητας παιχνίδια πόσο μας έσπρωχναν οι οπαδοί. Εκεί φαίνεται το πλεονέκτημα έδρας για το οποίο αγωνίζεται μια ομάδα στην κανονική διάρκεια. Όσο εύκολα μπορούν να σπάσουν οι έδρες στα παιχνίδια 1-4, τόσο δύσκολα μπορούν να σπάσουν στο πέμπτο. Μην ξεχνάς ότι στην ιστορία της Ευρωλίγκας δεν έχει σπάσει ποτέ έδρα σε πέμπτο ματς.

Ισχύει για τους παίκτες ότι η Ευρωλίγκα χωρίζεται σε τρία τελείως ξεχωριστά κεφάλαια: κανονική περίοδος, πλέι οφ και φάιναλ φορ;

Εντελώς! Είναι όντως τρία διαφορετικά κεφάλαια μέσα σε μία σεζόν η Ευρωλίγκα. Πρώτον, η κανονική διάρκεια, που παίζεις για να βρεις αγωνιστικό ρυθμό και μέσα από αυτόν ορίζεις τους στόχους σου, να μπεις δηλαδή αρχικά στην οκτάδα και φυσικά να εξασφαλίσεις το πλεονέκτημα της έδρας. Δεύτερον, τα πλέι οφ, όπου οι ομάδες έρχονται σε μια ισορροπία, όπως αποδείχθηκε και φέτος στα τρία από τα τέσσερα ζευγάρια. Η Μακάμπι διεκδίκησε στα ίσα την πρόκριση από τη Μονακό, η Φενέρ έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό και φυσικά η Παρτιζάν που πιστεύω ότι αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά στο δεύτερο παιχνίδι στη Μαδρίτη, που προκάλεσαν και την τιμωρία των Πάντερ και Λεσόρ, θα είχε περάσει τη σειρά με 3-0 νίκες. Ας μη γελιόμαστε. Η Παρτιζάν βγήκε χαμένη από το επεισόδιο ανάμεσα στον Γιουλ και στον Πάντερ και όλα όσα επακολούθησαν. Και, τρίτον, το φάιναλ φορ. Εκεί σβήνουν όλα. Ξεγράφονται όλα όσα έχεις κάνει μέσα στη σεζόν και πας να κάνεις ένα παιχνίδι χωρίς αύριο για να βρεθείς στον τελικό και να διεκδικήσεις το κύπελλο. Κακά τα ψέματα, σε εκείνο το τριήμερο ένα πράγμα μετράει και μόνο αυτό: να βρεθείς στη μέρα σου. Και ως μονάδα και ως ομάδα. Αν βρεθείς στη μέρα σου ως ομάδα, μπορείς να κερδίσεις οποιονδήποτε αντίπαλο. Μπορείς να κερδίσει την καλύτερη ομάδα του κόσμου. Αν απέναντι σε κάποιον έχεις 10% πιθανότητες να κερδίσεις, μπορεί αυτές να είναι εκείνο το βράδυ. Στα φάιναλ φορ δεν υπάρχουν καλές ή κακές ομάδες.

Και τώρα Μονακό...

Δεν την ήθελα για τον Ολυμπιακό τη Μονακό. Είναι πολύ απρόβλεπτη ομάδα. Τα γκαρντ της κάνουν θραύση, εν αντιθέσει με τη Φενέρ. Οι παίκτες του Ολυμπιακού θα αντιμετωπίσουν μια τελείως διαφορετική ομάδα από αυτήν στα πλέι οφ. Εντάξει, η Φενέρ έχει τον Νικ (Καλάθη) που είναι ένας πολύ καλός πλέι μέικερ, τον Ντόρσεϊ, ο οποίος δεν πρόκειται να σε σκοτώσει, και τον Γκούντουριτς, ο οποίος, αν εξαιρέσεις το τελευταίο παιχνίδι στο ΣΕΦ που έβαλε 8 τρίποντα, δεν έκανε καλή σειρά. Ο Ουίλμπεκιν είναι πολύ καλός, αλλά ήταν τραυματίας. Τώρα ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει κάτι άλλο. Μια ομάδα που η δύναμή της είναι ακριβώς εκεί όπου δεν είναι της Φενέρ. Είναι εκπληκτική η περιφέρεια της Μονακό και εκεί θα πρέπει να προσαρμόσει το αμυντικό του πλάνο.

Πιστεύεις ότι θα τον επηρεάσει τον Ολυμπιακό το γεγονός ότι η Μονακό τον κέρδισε φέτος δύο φορές στην κανονική διάρκεια;

Όχι, ο Ολυμπιακός έχει πείρα από φάιναλ φορ. Αυτό θα είναι το πρώτο του όπλο απέναντι στους Μονεγάσκους.

Φαβορί βλέπεις μέσα από την τετράδα; Θεωρητική η ερώτηση, αφού απάντησες ήδη πιο πριν γι' αυτά τα παιχνίδια…

Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός θεωρώ ότι είναι ένα κλικ πιο μπροστά από τις άλλες δύο. Η Μπαρτσελόνα έχει δεχθεί έντονη αμφισβήτηση φέτος και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είναι η χρονιά της.

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το ευρωπαϊκό στο Λονδίνο και 11 χρόνια από το έπος στην Κωνσταντινούπολη. Ήσουν παρών και στα δύο. Σου μοιάζουν μακρινά;

Πέρασαν τόσα χρόνια! Απίστευτο! Αυτά σου μένουν στη ζωή. Μόνο ο αθλητισμός μπορεί να σου χαρίσει τέτοιες στιγμές, τέτοιες χαρές. Είναι τόσο έντονο ακόμα, που δεν μου φαίνεται μακρινό. Ειδικά το παιχνίδι στην Πόλη, που ήταν η πρώτη μου χρονιά στον Ολυμπιακό και σαν Δαβίδ κερδίσαμε τον Γολιάθ. Είναι αυτό που σου έλεγα προηγουμένως. Ίσως αν παίζαμε άλλα εννιά παιχνίδια με εκείνη την ΤΣΣΚΑ να τα χάναμε όλα. Όμως τα καταφέραμε. Τι εναλλαγή συναισθημάτων! Τι στιγμή! Γι' αυτό λέω ότι εμείς οι αθλητές είμαστε ευλογημένοι να ζούμε τόσο μεγάλες στιγμές που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει!