Επιβεβαίωσε τις επαφές με την Εφές ο Σφαιρόπουλος και... έβγαλε το καπέλο στον Μπαρτζώκα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Αναντολού Εφές, άφησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος απένειμε τα εύσημα στον Γιώργο Μπαρτζώκα για την ανάδειξή του ως ο κορυφαίος προπονητής της χρονιάς στην EuroLeague για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

Επιβεβαίωσε τις επαφές με την Εφές ο Σφαιρόπουλος και... έβγαλε το καπέλο στον Μπαρτζώκα

Οι δηλώσεις του στην εκπομπή «Άμεσο ριπλέι» του Web Radio της ΕΟΚ.

Για το ότι και οι δύο τελικοί EuroLeague στους οποίους βρέθηκε με τον Ολυμπιακό ήταν στην έδρα των αντιπάλων: "Δεν συμβαίνει συχνά το να παίξεις τελικό στην έδρα του αντιπάλου σου. Ήταν μοιραίο να γίνει έτσι, αλλά παρ’ όλα αυτά προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Η Ρεάλ, το 2015 που το πήρε είχε 20 χρόνια να το πάρει και είχε χάσει 2 τελικούς τα προηγούμενα χρόνια. Το 2017, η Φενέρμπαχτσε είχε 3 χρόνια τον Ομπράντοβιτς, είχαν πάει σε τρία Final Four και δεν το είχαν πάρει, αλλά το 4ο το έπαιξαν στην Κωνσταντινούπολη, οπότε πάλι είχαν πλεονέκτημα λόγω έδρας. Ήταν στο πικ τους και οι δύο ομάδες τότε".

Για τον ημιτελικό του Ολυμπιακού με τη Μονακό: "Κάθε ματς είναι ξεχωριστό. Και στην κανονική περίοδο είναι ξεχωριστό, είτε εντός, είτε εκτός, αλλά τα ματς του Final Four είναι εντελώς διαφορετικά απ’ όλα τα άλλα. Είναι νοκ-άουτ παιχνίδια και έχουν άλλη σημασία. Ασφαλώς και για τις δύο ομάδες θα μετρήσει η ανάλυση των μεταξύ τους παιχνιδιών που έγιναν στην κανονική περίοδο και σίγουρα και οι δύο ομάδες έχουν να δουν πράγματα, θετικά και αρνητικά, όταν αναλύουν τα παιχνίδια αυτά. Παρ’ όλα αυτά, σ’ αυτά τα ματς μετράει η προσωπικότητα των παικτών πρώτα απ’ όλα, η πνευματική ετοιμότητα κάθε ομάδας, το πόσο έτοιμοι είναι οι παίκτες ν’ ακολουθήσουν το πλάνο τους, ασφαλώς η εμπειρία από Final Four και σίγουρα ο παράγοντας τύχη, γιατί μια κακή στιγμή σε ματς που κρίνονται στο φινάλε μπορεί να παίξει το ρόλο της".

Για τη Μονακό: "Δεν έχει εμπειρία από Final Four, όμως έχει διάθεση, τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Θεωρητικά δεν έχουν πίεση γιατί έχουν πετύχει το στόχο τους να βρίσκονται εκεί. Είναι σαν σταχτοπούτα, μπαίνει με λιγότερη πίεση και stress για να κατακτήσει το τρόπαιο. Είναι βέβαια απ’ τις πιο πλούσιες ομάδες, αλλά δεν έχουν και πίεση και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Επίσης, η Μονακό είναι μια ομάδα πολύ αθλητική, παίζει πολύ με την αθλητικότητά της και αυτό μετράει σε έναν ημιτελικό. Ο Ολυμπιακός είναι μια πιο ολοκληρωμένη ομάδα, που όλη τη χρονιά έχει παίξει το καλύτερο μπάσκετ. Έχει μεγάλη ομοιογένεια, πίστη στο πλάνο, το εφαρμόζει όλα αυτά τα χρόνια με τη φιλοσοφία του κόουτς Μπαρτζώκα και του επιτελείου του. Είναι δύο διαφορετικές ομάδες σχετικά με το πώς παίζουν στο γήπεδο".

Για το αν είναι το πιο δύσκολο match-up για τον Ολυμπιακό η Μονακό: "Δεν είναι εύκολα παιχνίδια αυτά, αλλά είναι εντελώς διαφορετικά απ’ τη regular season. Μπορεί οι μεταξύ τους νίκες να είναι 5-4 υπέρ της Μονακό, αλλά αυτό δείχνει ότι είναι τόσο κοντά οι ομάδες που πολλές μικρές λεπτομέρειες θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός υπερτερεί στην εμπειρία. Έχει παίκτες πιο έμπειρους, που έχουν πάρει την Ευρωλίγκα, που έχουν πάει σε Final Four και ξέρουν πώς είναι. Αυτό πιστεύω ότι θα μετρήσει στον ημιτελικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει κάποιο προβάδισμα. Όλες οι ομάδες σε ένα Final Four έχουν 25% πιθανότητες".

Για το σημείο κλειδί του αγώνα: "Έχει γκαρντ όπως όλες οι ομάδες, αλλά το πλεονέκτημα της Μονακό θεωρώ ότι είναι η αθλητικότητά της και αυτό πρέπει να ματσάρει ο Ολυμπιακός για ‘μένα. Είναι πολύ αθλητικοί όλοι οι παίκτες της και αυτοί που ξεκινούν και αυτοί που έρχονται απ’ τον πάγκο. Σίγουρα με την αθλητικότητα αυτή παίζουν, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να ελέγχουν το ρυθμό του αγώνα, ότι βάζουν τα κορμιά τους, ότι πηδούν πιο ψηλά στα ριμπάουντ, ότι βάζουν τα χέρια και κάνουν deflections. Η αθλητικότητα, η ταχύτητα και η αλτικότητα είναι αυτά που πρέπει να ματσάρει ο Ολυμπιακός. Αν αναλύσουμε τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού όσον αφορά την τακτική, είναι πιο ομάδα απ’ τη Μονακό. Παίζει πιο ομαδικά, με καλύτερη χημεία και καλύτερο προσανατολισμό στο γήπεδο. Η Μονακό έχει τους παίκτες που στην καλή τους μέρα μπορούν να σε “σκοτώσουν” με το ένας εναντίον ενός".

Για τον έτερο ημιτελικό του Final Four 2023 ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα: "Είναι ένα παραδοσιακό ισπανικό ντέρμπι, ένας εμφύλιος και ασφαλώς όταν παίζουν αυτές οι ομάδες τέτοια παιχνίδια θέλει μεγάλη προσήλωση απ’ τους παίκτες και να βγάλουν μεγάλη ένταση από μέσα τους. Έχουν τη μεταξύ τους κόντρα πάντα, ένα clasico θέλουν και οι δύο ομάδες να το κερδίσουν, είναι θέμα πρεστίζ, κουλτούρας, ιστορίας στην Ισπανία, είναι απαιτητικό παιχνίδι και γι’ αυτούς. Όσον αφορά το αγωνιστικό, νομίζω ότι η Μπαρτσελόνα έχει ανέβει και τον τελευταίο μήνα παίζει το καλύτερό της μπάσκετ απ’ όλη τη χρονιά. Είναι μια πολύ γεμάτη ομάδα σ’ όλες τις θέσεις, μια σκληρή ομάδα, είναι δύσκολα τα ματς με τη Μπαρτσελόνα, είτε να τα κερδίσεις, είτε να τα χάσεις. Έχουν πληρότητα σε όλες τις θέσεις.

Η Ρεάλ δεν ξεκίνησε καλά την κανονική περίοδο, όπως και τα playoffs. Μετά το επεισόδιο που έγινε με την Παρτίζαν, είδαμε μια διαφορετική Ρεάλ στα άλλα 3 παιχνίδια, μια Ρεάλ που έδειξε πραγματικά τις δυνατότητές της, σαν να έφυγε μ’ αυτό το επεισόδιο όλη η πίεση που είχαν για να προκριθούν. Από ‘κει και πέρα, έκαναν πολύ σωστά μες στο γήπεδο αυτά που μπορούν να κάνουν. Έχουν εμπειρία, έχουν το νέο αίμα, έχουν ψηλούς, έχουν κοντούς, έχουν τα πάντα. Το ζητούμενο γι’ αυτούς ήταν να βρεθούν στο σωστό δρόμο. Είναι θέμα μέρας ασφαλώς και το ποιος θα είναι πιο έτοιμος να παίξει το παιχνίδι αυτά, να το παλέψει και ποιος το θέλει πιο πολύ".

Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα: "Συγχαρητήρια στον Γιώργο, το άξιζε πραγματικά. Ο Ολυμπιακός έπαιξε σταθερά το καλύτερο μπάσκετ όλη τη χρονιά και δικαίως ψηφίστηκε ο καλύτερος προπονητής της χρονιάς. Νομίζω ότι οι Έλληνες προπονητές έχουν φτάσει αρκετά ψηλά, σε πολλές ομάδες, σε πολλές χώρες. Ευελπιστώ ότι θα συνεχιστεί και με τις νέες γενιές προπονητών που θα είναι σε υψηλό επίπεδο και θα μπορούν να συνεχίσουν την πορεία που έχουν όλοι οι Έλληνες προπονητές σε Ελλάδα και εξωτερικό".

Για το πού θα βρίσκεται ο ίδιος τη νέα σεζόν: "Δεν ξέρουμε ακόμα, θα δούμε πού θα καταλήξουμε. Υπάρχει η πιθανότητα να βρεθώ στην Εφές, αλλά θα δούμε, δεν ξέρω ακόμα τις εξελίξεις, δεν έχουν τελειώσει τα πράγματα. Προς το παρόν, το καλοκαίρι θα κάνουμε ένα camp στη Σκιάθο. Κάνουμε μια προσπάθεια για να δώσουμε μπασκετική πνοή στο νησί και να δώσουμε τη χαρά στα παιδιά να δουν παίκτες που τούς βλέπουν στην τηλεόραση, να διασκεδάσουν, να μάθουν τα μυστικά του μπάσκετ και ν’ αφήσουμε ωραίες αναμνήσεις για τα μπασκετικά τους χρόνια".