Ολυμπιακός: Σλούκας σε ρυθμούς Σπανούλη ενόψει Final Four

Σε μία ομάδα στην οποία όλοι είναι ίσοι, πρεσβεύοντας τη φιλοσοφία του ομαδικού μπάσκετ, ο αριστερόχειρας γκαρντ έχει κάνει το βήμα μπροστά και είναι έτοιμος να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Σλούκας σε ρυθμούς Σπανούλη ενόψει Final Four

Ο Ολυμπιακός την τελευταία διετία βασίζεται περισσότερο στο «εμείς» και λιγότερο στο «εγώ». Καμία αντίρρηση πως αυτό συνέβαινε και την περασμένη δεκαετία, με τον σύλλογο να οδηγείται σε 6 τελικούς φάιναλ φορ μέσα σε 4 χρόνια (2012, 2013, 2015, 2017), αλλά από την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα και μετά στο μεγάλο λιμάνι αυτός ο κανόνας τηρείται περισσότερο αυστηρά και ευλαβικά.

Εκ του αποτελέσματος η συγκεκριμένη φιλοσοφία είναι πετυχημένη. Δημιούργησε ένα σύνολο με καταπληκτική κυκλοφορία της μπάλας, με όλους τους παίκτες να συμμετέχουν στην επίθεση, διαθέτοντας την ομάδα με τις περισσότερες ασίστ στην Ευρωλίγκα. Επί σειρά αγωνιστικών φέτος οι Πειραιώτες είχαν την κορυφαία επίθεση στη διοργάνωση, ενώ παράλληλα τερμάτισαν στην πρώτη θέση στην κατάταξη (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά από ελληνική ομάδα) έχοντας την κορυφαία διαφορά στον συσχετισμό επίθεση/άμυνα.

Το συγκεκριμένο σύνολο έχει ξεκάθαρους ρόλους και αρκετούς πρωταγωνιστές. Ιστορικά, όμως, όσο τα παιχνίδια φτάνουν στην κορύφωση της διοργάνωσης τόσο καλούνται οι παίκτες-πρωταγωνιστές να βγουν μπροστά και να κάνουν τη διαφορά. Είναι κάτι που δεν μετριέται στη στατιστική, αλλά είναι άλλη η πίεση, η ένταση και το άγχος όταν έχεις να δώσεις ένα παιχνίδι κανονικής διάρκειας στην Ευρωλίγκα και διαφορετικό όταν παίζεις ματς στα πλέι οφ και στα φάιναλ φορ. Είναι αναμετρήσεις που το κάθε λάθος κοστίζει, που κάθε απόφαση μετράει, αγώνες που γεννούν ήρωες αλλά και μοιραίους.

Έβαλε 25 πόντους σε 23 λεπτά!

Σας το είχαμε τονίσει εξαρχής στο «ΦΩΣ» πως για να περάσει ο Ολυμπιακός τις… συμπληγάδες της Φενέρμπαχτσε θα έπρεπε να κάνουν το βήμα μπροστά οι πρωτοκλασάτοι παίκτες του. Ειδικά οι Κώστας Σλούκας και Σάσα Βεζένκοφ. Και ο MVP της σειράς ήταν αδιαμφισβήτητα ο αριστερόχειρας γκαρντ, ο οποίος φώναξε βροντερό «παρών» στα πιο κρίσιμα σημεία. Στο πρώτο ματς στην Κωνσταντινούπολη, με τους Πειραιώτες να έχουν καταρρακωμένη ψυχολογία από το «μπρέικ» στο ΣΕΦ, έκανε... θραύση.

Πέρα από το γεγονός πως σημείωσε το νικητήριο καλάθι της αναμέτρησης στην εκπνοή του χρόνου, χάρη σε μία αριστοτεχνική και εμπνευσμένη προσπάθεια, σουτάροντας υπό πίεση, διέλυσε τα αμυντικά πλάνα της Φενέρμπαχτσε. Μέτρησε 25 πόντους, έχοντας 6/6 δίποντα και 3/6 τρίποντα, συν 4/4 βολές. Τέλειωνε τις φάσεις με διεισδύσεις μέσα στη ρακέτα, με μακρινά σουτ, ενώ σε όλα αυτά προσθέστε και 6 ασίστ, έχοντας καταλυτικό ρόλο στην 4η περίοδο. Και όλα αυτά, παρακαλώ, μόλις σε 23 λεπτά. Έβαλε 25 πόντους σε 23 λεπτά!

Ο χειρισμός στο τέταρτο ματς

Στο τέταρτο ματς της σειράς ήταν κατώτερος των περιστάσεων, έχοντας κλειστεί καλά από την άμυνα της Φενέρμπαχτσε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν τον κράτησε στο παρκέ στα τελευταία λεπτά του συγκεκριμένου αγώνα, μία απόφαση που αναμφίβολα δεν τον ενθουσίασε. Άποψή μας πως δεν είχε και άδικο ο Κώστας Σλούκας. Σε αυτά τα ματς που η μπάλα «καίει» και τα παιχνίδια κρίνονται στο τέλος θα λέγαμε πως είναι άδικο να μην έχεις στο παρκέ έναν εκ των ηγετών σου, έναν από τους καλύτερούς σου παίκτες, ο οποίος στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι είχε βάλει τη «σφραγίδα» του στο «μπρέικ».

Καμία αντίρρηση πως δεν ήταν καλός. Ποιος όμως μπορεί να ξεχάσει τον περίφημο ημιτελικό του 2015 στη Μαδρίτη; Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν άστοχος στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, αλλά στο τελευταίο πήρε... φωτιά. Έβαλε σερί πόντους, σημειώνοντας μεγάλα και δύσκολα σουτ, «εκτέλεσε» την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έστειλε τους Πειραιώτες στον τελικό κόντρα στη Ρεάλ. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ πως οι μεγάλοι παίκτες είναι για τα μεγάλα ματς.

Εμφάνιση ηγέτη και πρόκριση στο Final Four

Στο πέμπτο και κρίσιμο ματς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο παιχνίδι δίχως αύριο κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, ο Κώστας Σλούκας φώναξε βροντερό «παρών». Το μόνο που ήθελε ήταν να έχει την μπάλα στα χέρια του. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ματς, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τού έδωσε 28 λεπτά συμμετοχής στο παρκέ, τα περισσότερο από κάθε άλλο ματς στα προημιτελικά. Ενδεχομένως γιατί διαπίστωσε και ο ίδιος πως οι «παικταράδες» (όπως τους χαρακτήρισε) μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα δύσκολα.

Αν και δέχτηκε σύνθετες άμυνες και δύο παίκτες να πέφτουν πάνω του σε αρκετές φάσεις, κατάφερε να διαλύσει την άμυνα των Τούρκων. Έβαλε μεγάλα σουτ (2/4 τρίποντα) και κυρίως διεμβόλισε με μαεστρία την άμυνα της Φενέρ. Κάθε φορά που έβρισκε διάδρομο πήγαινε με επιτυχία να τελειώσει τις φάσεις με μπασίματα, σημειώνοντας 5/7 δίποντα και 22 πόντους στην αναμέτρηση. Έδωσε ρεσιτάλ όμως και στη δημιουργία. Έβγαλε πικ εν ρολ, έβαλε μέσα στο ματς και τους ψηλούς, έβρισκε τον ελεύθερο παίκτη, σημειώνοντας 6 ασίστ. Ηγετική εμφάνιση, βάζοντας περίτρανα τη σφραγίδα του στην πρόκριση της ομάδας στο δεύτερο συνεχόμενο φάιναλ φορ της.

Η ατάκα και το ένατο «ενεργό» Final Four

Δεν υπάρχουν και πολλοί παίκτες που να έχουν εμπειρία από 8 «ενεργά» φάιναλ φορ στην Ευρωλίγκα. Ο Κώστας Σλούκας είναι ένας από αυτούς. Το 2012 και το 2013 κατέκτησε την Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό, έχοντας ενεργό ρόλο, όπως και στον τελικό του 2015 στη Μαδρίτη. Το 2016 έφτασε στον τελικό με τη Φενέρ, το 2017 κατέκτησε την Ευρωλίγκα με τους Τούρκους, το 2018 ήταν φιναλίστ, ενώ το 2019 είχε συμμετοχή (4ος) στο φάιναλ φορ. Το 2022 επέστρεψε σε αυτά με τον Ολυμπιακό και τώρα στο Κάουνας θα έχει μπροστά του το 9ο «ενεργό» του φάιναλ φορ. Το 2009 και το 2010 ναι μεν ανήκε στους Πειραιώτες ως παίκτης, αλλά δεν είχε παίξει καθόλου σε αυτά.

Το μεγάλο πρότυπο του Κώστα Σλούκα ήταν ο Βασίλης Σπανούλης. Στα πρώτα του χρόνια στον Ολυμπιακό ερχόταν από τον πάγκο ως αλλαγή του, ενώ στην πορεία υπήρξαν και συγκάτοικοι στο δωμάτιο. Είχαν ανέκαθεν καλή σχέση και σεβασμό μεταξύ τους. Ο αριστερόχειρας γκαρντ -κατά γενική ομολογία- έχει διαδεχθεί τον παλαίμαχο Λαρισαίο σκόρερ στον ρόλο του ηγέτη της ομάδας. Ο νυν τεχνικός του Περιστερίου αναφέρθηκε στον επί σειρά ετών συμπαίκτη του στο μεγάλο λιμάνι, λέγοντας τα εξής: «Έδωσα τα συγχαρητήριά μου στον Σλούκα μετά το σουτ στον τρίτο αγώνα με τη Φενέρ. Του είπα ότι είμαι περήφανος για εκείνον. Τέτοια σουτ μένουν στην Ιστορία, βοήθησε την ομάδα του να κάνει το 2-1. Από τις πρώτες στιγμές του στον Ολυμπιακό έβλεπα τη φλόγα που είχε και τη δουλειά που έριχνε. Είμαι χαρούμενος και περήφανος όχι μόνο για αυτό το σουτ αλλά για όλη του την πορεία. Ο Κώστας είναι πολύ έξυπνος, πήγε στα δυνατά του σημεία. Ως προπονητής και εγώ θα έδινα την μπάλα σε αυτόν να παίξει ένα πικ εν ρολ με τον Σάσα (σ.σ. Βεζένκοφ) και να αποφασίσει».