Ολυμπιακός - Μονακό: Έτσι θα περάσει στον τελικό!

H ανάλυση της Μονακό, τα δυνατά της σημεία, αλλά και ο τρόπος για να πάρει ο Ολυμπιακός την πρόκριση στον τελικό του Final Four στο Κάουνας. 

Ολυμπιακός - Μονακό: Έτσι θα περάσει στον τελικό!

Ολυμπιακός και Μονακό, λοιπόν, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στις 19 Μαΐου. Θα αγωνιστούν στον πρώτο ημιτελικό του Κάουνας και αργότερα θα έχουμε τζάμπολ στο ματς ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και στη Ρεάλ. Οι Πειραιώτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη «σταχτοπούτα» σε φάιναλ φορ γαλλική ομάδα. Αν ψάχνετε πάντως για συμπτώσεις, την τελευταία φορά που συγκρότημα από τη Γαλλία έλαβε μέρος σε φάιναλ φορ ήταν το 1997. Ναι, στη Ρώμη, όταν και οι «ερυθρόλευκοι» του Ντούσαν Ίβκοβιτς και του Ντέιβιντ Ρίβερς απέκλεισαν στον ημιτελικό τη Βιλερμπάν. Ακολούθως στον τελικό, μάλιστα, κατέκτησαν το τρόπαιο κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Το σίγουρο πάντως είναι πως εφόσον προκριθούν στον τελικό, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θα βρουν Ισπανούς μπροστά τους. Όπως το 1994 (Μπανταλόνα), το 1995 (Ρεάλ), το 1997 (Μπαρτσελόνα), το 2010 (Μπαρτσελόνα), το 2013 (Ρεάλ) και το 2015 (Ρεάλ). Οκτώ φορές έχει παίξει τελικό Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός και τις έξι αντιμετώπισε σύλλογο από την Ιβηρικό Χερσόνησο. Αν καταφέρει να περάσει στον τελικό, αυτή θα είναι η ένατη.

Το θέμα όμως είναι να περάσει πρώτα το εμπόδιο της Μονακό, η οποία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο αντίπαλο για τον Ολυμπιακό. Πέρσι οι Πειραιώτες έδωσαν μία δραματική σειρά κόντρα στη Μονακό στα προημιτελικά. Την απέκλεισαν με 3-2 νίκες, έχοντας απαντήσει με διπλό στο διπλό μέσα στο Πριγκιπάτο. Ήταν μία αρκετά δύσκολη και ανταγωνιστική σειρά, αλλά στο τέλος οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα πήραν το εισιτήριο για το φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Φέτος οι Μονεγάσκοι παρουσιάστηκαν περισσότερο φιλόδοξοι, ικανοί αλλά και αποτελεσματικοί. Όχι μόνο τερμάτισαν στην τέταρτη θέση της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκας (έχοντας ρεκόρ 21-13, με 9 εκτός έδρας νίκες) αλλά και πήραν το εισιτήριο για το Κάουνας. Απέκλεισαν με 3-2 νίκες τη Μακάμπι, καταφέρνοντας να πάρουν διπλό στο Τελ Αβίβ ύστερα από την εντός έδρας ήττα τους. Έδειξαν νοοτροπία νικητή αλλά και χαρακτήρα μέσα σε ένα δύσκολο γήπεδο. Και πλέον είναι έτοιμοι για την πιο λαμπρή στιγμή στην Ιστορία τους. Το πρώτο τους φάιναλ φορ.

Διατήρησε τον βασικό κορμό της

Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει αποδειχθεί πως όταν μία ομάδα έχει βασικό κορμό, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για να φτάσει στις επιτυχίες. Αυτό έκαναν, λοιπόν, οι Μονεγάσκοι. Διατήρησαν στην τεχνική ηγεσία τους τον Σέρβο κόουτς Σάσα Ομπράντοβιτς, ενώ κράτησαν και στο ρόστερ τους τούς πρωτοκλασάτους παίκτες τους.

Ο πολύπειρος σκόρερ Μάικ Τζέιμς, ο Λιθουανός σέντερ με εμπειρία από το ΝΒΑ Ντονάτας Μοτιεγιούνας, ο σμολ φόργουορντ Άλφα Ντιαλό (με παρελθόν στο Λαύριο), ο σούτινγκ γκαρντ Γιακούμπα Ουατάρα, ο αθλητικός σέντερ με τρομερή έφεση πάνω από τη στεφάνη Ντόντα Χαλ. Παράλληλα, ενίσχυσε την ομάδα με τους εξαιρετικούς γκαρντ Ελί Οκόμπο και Τζόρνταν Λόιντ, ενώ στο «4» προστέθηκε ο δυναμικός στην άμυνα φόργουορντ Τζον Μπράουν. Σε όλα αυτά προσθέστε και την ενέργεια του Νιγηριανού πάουερ φόργουορντ Τσίμα Μόνεκε.

Περιφέρεια με τριάδα-φωτιά

Ποιο είναι όμως το μεγάλο όπλο, το μεγάλο ατού της Μονακό; Μα φυσικά η περιφέρειά της. Οι Μονεγάσκοι διαθέτουν τρεις εξαιρετικούς γκαρντ, οι οποίοι έχουν ικανότητα και ταλέντο με την μπάλα στα χέρια τους. Τρεις επικίνδυνους «κοντούς», οι οποίοι διαθέτουν ευχέρεια να σκοράρουν, να σουτάρουν από απόσταση αλλά και να πασάρουν με ικανότητα.

Πρώτος από όλους ο Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ, o οποίος βαδίζει στα 33 του χρόνια, παραμένει ένας πρωτοκλασάτος σκόρερ. Είναι ο κορυφαίος της Μονακό με 16,2 πόντους, όπως και ο καλύτερος πασέρ της με 4,6 ασίστ, συν 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι. Τα ποσοστά ευστοχίας του είναι ελαφρώς χαμηλά (46,2% δίποντα, 27,4% τρίποντα), αλλά παίρνει πάνω του πολλές προσπάθειες και έχει το ταλέντο να βάζει μεγάλα σουτ και να φωνάζει «παρών» στα δύσκολα. Έχει προσωπικότητα, αγωνιστικό θράσος και το μαρκάρισμά του χρειάζεται προσοχή.

Δώστε έμφαση και στον συμπατριώτη του γκαρντ, Τζόρνταν Λόιντ. Ένας παίκτης με έφεση στο σκορ (12,5 πόντοι), διαθέτοντας εξαιρετικό σουτ πίσω από τα 6,75 μέτρα (38,2% τρίποντα, 49,3% δίποντα), ο οποίος στο παρελθόν είχε απασχολήσει και τον Ολυμπιακό. Χρειάζεται προσοχή βέβαια και ο ικανότατος κόμπο γκαρντ Ελί Οκόμπο. Ο Γάλλος διεθνής, με παρελθόν στο ΝΒΑ και τους Σανς, έκανε έξοχη σεζόν πέρσι στη Βιλερμπάν και κέρδισε καλό συμβόλαιο στη Μονακό. Λόγω της παρουσίας του Μάικ Τζέιμς, παίρνει πάνω του ελαφρώς λιγότερες φάσεις, αλλά παραμένει «κίνδυνος-θάνατος» αν βρει ρυθμό (12,5 πόντοι, 53,2% δίποντα, 34% τρίποντα, 3,5 ασίστ).

Τρεις παίκτες με ταλέντο, ικανότητα, που παίζουν με αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους. Απαιτείται εξαιρετική περιφερειακή άμυνα, αλλιώς θα δημιουργήσουν προβλήματα στον Ολυμπιακό. Και οι τρεις μπορούν να λειτουργήσουν εξαιρετικά στο πικ εν ρολ, ενώ έχουν το ταλέντο αλλά και το ελεύθερο να εκτελέσουν και σε πρώτο χρόνο. Ακόμη και στα πρώτα δευτερόλεπτα μίας επίθεσης αρκεί να βρουν ένα ελεύθερο σουτ. Τρεις γκαρντ με ευχέρεια και ικανότητα στο ένας με έναν, κάτι που θα το πράξουν συχνά μέσα στο παρκέ.

Η κλάση του Μοτιεγιούνας και το «θεριό» Χαλ

Η Μονακό στη θέση «5» έχει δύο διαφορετικού τύπου σέντερ, με τον καθένα να υπερτερεί εκεί που χάνει ο άλλος. Έχουν ουσιαστικά δύο ψηλούς για διαφορετικές καταστάσεις. Ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας (8,7 πόντοι, 64,3% δίποντα, 3,7 ριμπάουντ) είναι ένας ψηλός με ταλέντο στην επίθεση. Έχει παιχνίδι με πλάτη, έχει καλές κινήσεις μέσα στη ρακέτα, ενώ διαθέτει και αξιοπρεπέστατο σουτάκι από μέση απόσταση. Κινείται και μακριά από το καλάθι. Μπορεί να ποστάρει με ικανότητα μέσα στη ρακέτα (και με τους δύο ώμους) και υπάρχουν στιγμές που γίνεται σημείο αναφοράς στο «ζωγραφιστό», διαθέτοντας και ικανότητα στην πάσα. Φέτος, όμως, παίζει λιγότερο σε σχέση με πέρσι, κυρίως επειδή έχει αργά πόδια και αδυναμίες στην άμυνα.

Φέτος παίζει περισσότερο ο Ντόντα Χαλ. O Aμερικανός σέντερ φημίζεται για τη σκληράδα του, για τη δυναμική του στην άμυνα αλλά και για τα αθλητικά του προσόντα. Είναι ένας ψηλός με μακριά χέρια, με τεράστιο άλμα, έχοντας μεγάλη ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Είναι εξαιρετικός στο πικ εν ρολ (γρήγορα πόδια και σωστά βυθίσματα μέσα στη ρακέτα) με σχεδόν άψογα τελειώματα όταν του πετάξεις την μπάλα στον αέρα, αξιοποιώντας το τεράστιο άλμα του. Φέτος έχει 7,6 πόντους (73,6% δίποντα), 5,4 ριμπάουντ και 1 μπλοκ ανά παιχνίδι.

Μπράουν, ο αμυντικός ογκόλιθος

Μία από τις πιο εύστοχες μεταγραφικές κινήσεις που έκανε φέτος η Μονακό είναι εκείνη με τον Τζον Μπράουν. Πρόκειται για έναν σκληροτράχηλο, έξυπνο και δυναμικό πάουερ φόργουορντ, ο οποίος θα κάνει τη... βρόμικη δουλειά. Ταλαιπωρεί όλα τα «4άρια» της Ευρώπης και ο Σάσα Βεζένκοφ αναμένεται να δεχτεί... αρκετό ξύλο. Είναι από τους κορυφαίους κλέφτες της Ευρωλίγκας, πηγαίνει στη δύναμη, μαζεύει ριμπάουντ και θα κλείσει τρύπες. Για παράδειγμα, παίζει συχνά δίπλα στον Μοτιεγιούνας, στον οποίο δίνει πολλές φορές βοήθειες λόγω των αργών ποδιών του Λιθουανού. Όταν συμβαίνει αυτό, όμως, αφήνει ελεύθερο το αντίπαλο «4άρι» (παράδειγμα Βεζένκοφ), το οποίο αν βρει χώρο μπορεί να απειλήσει με άνεση. Είναι ένα ρίσκο το οποίο παίρνει αρκετές φορές η Μονακό. Πίσω του στη θέση «4» βρίσκεται ο επίσης αθλητικός φόργουορντ Τσίμα Μονέκε.

Ο ρόλος του Ντιαλό

Ο Άλφα Ντιαλό είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό, καθώς αγωνίστηκε στο Λαύριο πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο Αμερικανός σμολ φόργουορντ μετακόμισε στη Μονακό και εξελίχθηκε σε παίκτη-κλειδί για τους Μονεγάσκους. Θα βάλει ορισμένα κρίσιμα σουτ, δίχως υπερβολές, ενώ θα αναλάβει με ικανότητα τον ρόλο του «εξολοθρευτή». Η Μονακό επιλέγει συχνά να τον βάλει πάνω στον καλύτερο επιθετικό παίκτη του αντιπάλου για να «κρύψει» έναν εκ των Τζέιμς ή Οκόμπο σε κάποιον άλλο περιφερειακό (λογικά κάποιος εκ των δύο θα πέσει πάνω στον Παπανικολάου σε αυτήν την περίπτωση) που δεν έχει μεγάλη ευχέρεια στην άμυνα.

Έχει βρει τρόπο να τον… πληγώνει

Η Μονακό φέτος έχει βρει τρόπο να ζορίζει τον Ολυμπιακό, όπως έπραξε και η Φενέρμπαχτσε στα πλέι οφ. Δεν είναι τυχαίο πως η παρέα του Ελί Οκόμπο τον νίκησε φέτος όχι μόνο εντός έδρας αλλά και στο ΣΕΦ. Αν και οι Πειραιώτες τέλειωσαν την κανονική περίοδο έχοντας μέσον όρο 84 πόντους στην επίθεση, σημείωσαν 76 στο Φάληρο, ενώ στη Γαλλία έμειναν μόλις στους 60. Οι λιγότεροι που έχουν βάλει μέσα στη σεζόν. Δείγμα πως οι Μονεγάσκοι έχουν βρει τρόπο να περιορίζουν επιθετικά τους νταμπλούχους Ελλάδας.

Αν υπάρχει κάποιο κοινό σημείο σε αυτές τις δύο ήττες, ήταν πως οι «ερυθρόλευκοι» είχαν «σβηστούς» στο «2» τόσο τον Αϊζάια Κάνααν όσο και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη και στις δύο αναμετρήσεις, με τους Πειραιώτες παράλληλα να μη βρίσκουν λύση στο μαρκάρισμα του Μάικ Τζέιμς. Πέτυχε 19 πόντους στη νίκη της Μονακό εντός έδρας (64-60), ενώ σημείωσε 20 πόντους στο διπλό (76-81) μέσα στο ΣΕΦ. Επίσης και στα δύο αυτά ματς η γαλλική ομάδα κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ, έναν τομέα στον οποίο θα πρέπει να δώσει προσοχή και έμφαση η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Η Μονακό είναι η κορυφαία ομάδα στην Ευρωλίγκα στα επιθετικά ριμπάουντ (12,3 ανά παιχνίδι), ενώ είναι δεύτερη σε κλεψίματα (7,3) πίσω από τον Ολυμπιακό.

Έτσι ο Ολυμπιακός θα νικήσει τη Μονακό

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα προετοιμάσει όπως πρέπει την ομάδα του ενόψει Φάιναλ-Φορ. Και αναμφισβήτητα θα βγάλει συμπεράσματα από τις δύο φετινές συναντήσεις ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μονακό. Οι Γάλλοι έχουν ποιότητα, ταλέντο, αλλά και αδυναμίες. Ποιες είναι αυτές; Οι Μονεγάσκοι αρέσκονται να πηγαίνουν σε γρήγορες επιθέσεις. Σε καταστάσεις «ένας με έναν», αλλά και σε πικ-εν-ρολ συνεργασίες. Αποφεύγουν το σετ παιχνίδι και τις επιθέσεις των 24 δευτερολέπτων. Όταν όμως αναγκάζονται να στραφούν σε αργές επιθέσεις, δεν έχουν υπομονή, χάνουν τον ρυθμό τους και στρέφονται σε παράτολμες ενέργειες. Είναι ομάδα που βρίσκει ρυθμό όταν παίζει και κινείται γρήγορα.

Παράλληλα, διαθέτει ένα σύνολο που εμφανίζει αδυναμίες στην περιφερειακή άμυνα. Ενδεχομένως και επειδή οι ποιοιτικοί γκαρντ της, δεν θέλουν να ξοδέψουν δύναμη και ενέργεια στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος δέχονται παθητικό 39% μέσον όρο στο τρίποντο. Οι αντίπαλες ομάδες συνήθως σουτάρουν με καλά ποσοστά κόντρα στη Μονακό. Αν και διαθέτει μεγάλα και αθλητικά κορμιά μέσα στη ρακέτα, η παρέα του Μάικ Τζέιμς δέχεται αρκετούς πόντους στα μετόπισθεν. Έχει παθητικό τους 82,1 πόντους. Αν οι Πειραιώτες αγγίξουν τον φετινό μέσον όρο τους (τους 84 πόντους) και πάνε το ματς σε πολλές κατοχές, σε υψηλό σκορ, θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάρουν την πρόκριση για τον τελικό.

Οι ερυθρόλευκοι θα στοχεύσουν να πληγώσουν τα αργά πόδια του Μοτεγιούνας μέσα στη ρακέτα. Τόσο με πικ-εν-ρολ συνεργασίες, όσο και με διεισδύσεις μέσα στη ρακέτα, κυρίως από τους Σλούκα και ΜακΚίσικ που είναι εξπέρ στο να δημιουργούν ρήγματα. Θα είναι σημαντικό για τους Πειραιώτες να έχουν καλή κυκλοφορία της μπάλας και να βγάλουν ελεύθερα σουτ. Η Μονακό στέλνει συχνά βοήθειες, ειδικά από τη θέση «4» και ο Σάσα Βεζένκοφ αναμένεται να έχει αρκετές ευκαιρίες για σουτ.

Θα πρέπει όμως και η ομάδα του Πειραιά να παρουσιαστεί αποτελεσματική από την περιφέρεια. Πέρα από το γεγονός πως η άμυνα της Μονακό δείχνει ευπάθεια στο να δέχεται μακρινά σουτ, στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις φέτος μεταξύ των δύο ομάδων, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα τα... έσπασαν. Στο Μονακό μέτρησαν 8/29 τρίποντα (27,6%) και στο ΣΕΦ 9/27 (33,3%). Γενικότερα και στα πλέι-οφς κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, οι ερυθρόλευκοι ήταν αρκετά άστοχοι, αν και σε ολόκληρη τη σεζόν είχαν καλό ποσοστό. Τους έχει το λείψει το καλό και αξιόπιστο τρίποντο.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110