Τα πεινασμένα σκυλιά να χορτάσουν στο Κάουνας

Μοιάζει με παραμύθι αυτό που έχει καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια ο Ολυμπιακός. Μοιάζει. Δεν είναι. Είναι πραγματικότητα, με πολλούς πρωταγωνιστές και χωρίς τέλος...

Τα πεινασμένα σκυλιά να χορτάσουν στο Κάουνας

Το ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στη φετινή Ευρωλίγκα είναι κάτι με το οποίο ελάχιστοι μπορούν να διαφωνήσουν. Το ότι είναι η καλύτερη παρέα -εντός και εκτός παρκέ- είναι αδιαμφισβήτητο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο παράσημο για μια ομάδα, για κάθε σύλλογο, για έναν προπονητή και τη διοίκηση μέχρι να έρθει η στιγμή της διεκδίκηση ενός τίτλου.

Πόσω μάλλον όταν αυτός είναι το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκας. Αυτό το παράσημο, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο πιστώνεται στον αναμορφωτή Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος όμως έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για όλα του τα «παιδιά», που τηρούν πιστά και κατά γράμμα το αρχικό πλάνο και έχουν κάνει τον μπασκετικό Ολυμπιακό ό,τι πιο ελκυστικό στον ελληνικό αθλητισμό. Και μαζί με τους στόχους αυτής της ομάδας να συμπλέουν τα όνειρα εκατομμυρίων φιλάθλων της σε όλο τον κόσμο.

Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν με επιτυχία το δεύτερο κεφάλαιο της φετινής Ευρωλίγκας. Όσο εύκολο έκαναν να φαίνεται το πρώτο τόσο δύσκολη ήταν η συνέχεια. Από μόνη της η διαδικασία των πλέι οφ είναι ξεχωριστό κομμάτι από την κανονική περίοδο. Ξένο σώμα. Άλλη διοργάνωση. Διαφορετικοί αγώνες. «Άλλα» σύνολα. Φάνηκε αυτό και στα πέντε παιχνίδια απέναντι σε μια ομάδα την οποία ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με 47 (!) πόντους συνολική διαφορά στα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου.

Ακόμα κι όταν το πράγμα έδειξε να στραβώνει με το «μπρέικ» των Τούρκων στο ΣΕΦ, με το καλάθι-δώρο του Γκούντουριτς στο τρίτο παιχνίδι, ο «μπασκετικός θεός» απένειμε δικαιοσύνη στην ομάδα που επένδυσε στο μπάσκετ και όχι στον… κλεφτοπόλεμο, όπως έκανε η Φενέρ καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς. Τη στιγμή που ο Μπαρτζώκας ασχολούταν με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, το αντίπαλο προπονητικό σταφ, τριών Ελλήνων, είχε επενδύσει στα «παιχνίδια μυαλού», τα οποία έτυχαν της ανοχής των αξιωματούχων των αγώνων.

Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό, κανείς δεν έπεσε στην παγίδα του αντιπάλου -ειδικά στο προχθεσινό ματς-, ο οποίος προσπάθησε να βάλει και τον κόσμο που κατέκλυσε το ΣΕΦ στην εξίσωση αυτή, που θα ήταν εις βάρος της καλύτερης ομάδας, εν προκειμένω του Ολυμπιακού. Εκεί θα τινάζονταν τα πάντα στον αέρα. Οι παίκτες και ο κόσμος, παρά τα νεύματα, τα νοήματα, τις ακραίες αντιδράσεις και τα υποτιμητικά σχόλια από τον… ελληνοτουρκικό πάγκο, δεν έχασαν το μυαλό τους και μετά από ακόμα μία συναρπαστική μάχη η Φενέρμπαχτσε των 40 εκατομμυρίων ευρώ έγινε κι αυτή έρμαιο των «πεινασμένων σκυλιών» του Μπαρτζώκα. Ένας χαρακτηρισμός τον οποίο υιοθέτησαν στις δηλώσεις τους και οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, ελπίζοντας ότι τα πεινασμένα σκυλιά του Πειραιά θα… χορτάσουν στην αρένα της Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

Δέκα χρόνια μετά το Λονδίνο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Κώστας Σλούκας, ο Κώστας Παπανικολάου θα επιδιώξουν να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό σε ακόμα μία ένδοξη στιγμή στην Ιστορία του.

Να παρασύρουν και τους υπόλοιπους. Να σηκώσουν ψηλά την ερυθρόλευκη σημαία, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι την Ιστορία τη γράφουν οι παρέες. Όπως το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, όπως το 2013 στο Λονδίνο. Εννιά μέρες έμειναν και δύο παιχνίδια για να βαφτεί πάλι στα ερυθρόλευκα το μπασκετικό Έβερεστ…