Ολυμπιακός: Ο νόμος του ΣΕΦ - Δεν έχει χάσει ποτέ 5ο ματς στον Πειραιά

Ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη έχει δώσει τρεις φορές πέμπτο ματς στα πλέι οφ και ισάριθμες έχει πάρει τη νίκη και την πρόκριση στο φάιναλ φορ * Οι «καυτές» συναντήσεις με Εφές και Μονακό και η… σειρά της Φενέρ

Ολυμπιακός: Ο νόμος του ΣΕΦ - Δεν έχει χάσει ποτέ 5ο ματς στον Πειραιά

Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την Ιστορία του. Απόψε υποδέχεται τη Φενέρμπαχτσε στο κατάμεστο ΣΕΦ. Με νίκη η ομάδα του Πειραιά όχι μόνο θα εξασφαλίσει την πρόκριση στο Κάουνας αλλά θα γίνει και ο κορυφαίος ελληνικός σύλλογος με συμμετοχές σε φάιναλ φορ. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μετρούν 11 παρουσίες και εφόσον οι «ερυθρόλευκοι» πάρουν το εισιτήριο για την τελική φάση, θα αγωνιστούν εκεί για 12η φορά στη λαμπρή παρουσία τους στη διοργάνωση. Υπενθυμίζεται πως είναι ήδη η ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες σε τελικούς, καθώς ο Παναθηναϊκός έχει παίξει 7 φορές και ο Ολυμπιακός 8. Η διαφορά είναι πως οι Πειραιώτες έχουν ηττηθεί 5 φορές εκεί, ενώ το «τριφύλλι» μόλις μία.

Να τονίσουμε πως Μακάμπι και Ρεάλ έχουν και αυτές 12 συμμετοχές σε φάιναλ φορ, ενώ τις περισσότερες τις έχουν Μπαρτσελόνα (16) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (20). Ο Ολυμπιακός έχει αγωνιστεί πολλές φορές στα πλέι οφ, αλλά αυτή θα είναι μόλις η 4η περίπτωση που θα δώσει 5ο ματς στο ΣΕΦ για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Η προϊστορία είναι μαζί του, καθώς και τις τρεις προηγούμενες φορές οι Πειραιώτες χαμογέλασαν. Αξιοποίησαν το πλεονέκτημα έδρας τους, εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία του κόσμου τους, έδειξαν χαρακτήρα, νοοτροπία νικητή και πήραν εκείνοι την πρόκριση. Ο νόμος του ΣΕΦ λοιπόν, καθώς δεν έχουν χάσει ποτέ 5ο παιχνίδι στο «σπίτι» τους.

2013: Η ανατροπή στο ΣΕΦ και έφυγε για Λονδίνο

Η πρώτη φορά που συνέβη αυτό ήταν ακριβώς πριν από 10 χρόνια. Με τον ίδιο προπονητή μάλιστα. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Εφές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η σειρά ήταν στο 2-2, με την κάθε ομάδα να μετρά ισάριθμες νίκες στην έδρα της. Οι Πειραιώτες ήταν οι εν ενεργεία πρωταθλητές Ευρώπης, έχοντας νωρίτερα κατακτήσει το τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη. Πλέον, έψαχναν τον τρόπο ώστε να ταξιδέψουν στο Λονδίνο.

Οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν ως αστέρι τον Αμερικανό γκαρντ Τζόρνταν Φάρμαρ, προηγήθηκαν με +15 (21-36) στο 15ο λεπτό της αναμέτρησης, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με +8 (33-41), βάζοντας δύσκολα στους γηπεδούχους. Στη συνέχεια, όμως, οι Πειραιώτες έφεραν τα πάνω κάτω. Έβγαλαν αυταπάρνηση στο παρκέ, κέρδισαν τις προσωπικές μάχες, έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο, έβαλαν σουτ και μείωσαν στον πόντο στο 30' (54-55). Στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός κυριάρχησε. Καθοριστικό το μεγάλο τρίποντο από τη γωνία του Έισι Λο, ο οποίος και διαμόρφωσε το 76-70 στο 1'22'' πριν από το τέλος.

Στη λήξη οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 82-72, πήραν το εισιτήριο για το φάιναλ φορ και στο τέλος κατέκτησαν το τρόπαιο για δεύτερη σερί χρονιά, μέσα στην αγγλική πρωτεύουσα, απέναντι στη Ρεάλ. Μεγάλοι πρωταγωνιστές της αναμέτρησης οι Βασίλης Σπανούλης (19 π.) και Γιώργος Πρίντεζης (15 π.), δείγμα πως οι μεγάλοι παίκτες ξέρουν να φωνάζουν «παρών» στα κρίσιμα ματς.

2017: Η Εφές έζησε ξανά τον εφιάλτη στο ΣΕΦ

Η δεύτερη φορά που ο Ολυμπιακός έδωσε 5ο παιχνίδι στα πλέι οφ, όντας γηπεδούχος, ήταν το 2017. Ήταν μία σκληροτράχηλη σειρά. Αντίπαλος και πάλι η Εφές, η οποία έζησε ξανά τον... εφιάλτη. Οι Τούρκοι του Μπράιαντ Ντάνστον είχαν κάνει το «μπρέικ» στο 2ο ματς στο Φάληρο, αλλά οι μαχητικοί παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου κατόρθωσαν να πάρουν το διπλό στο 4ο παιχνίδι, σε ένα αλησμόνητο ματς… ζωής ή θανάτου. Ενδεχομένως η πιο σκληροτράχηλη εκτός έδρας νίκη στην Ιστορία της ομάδας, σε ένα παιχνίδι που ήταν δίχως αύριο.

Με αυτόν τον τρόπο οι Πειραιώτες έστειλαν τη σειρά σε 5ο και τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ στο ΣΕΦ. Η Εφές έβαλε και πάλι δύσκολα στον Ολυμπιακό. Μόνο εύκολος αντίπαλος δεν ήταν. Η παρέα των Τομά Ερτέλ και Τζέισον Γκρέιντζερ προηγήθηκε στο ημίχρονο με σκορ 37-41. Υπήρχε πίεση και άγχος, αλλά στο δεύτερο μέρος οι «ερυθρόλευκοι» πάτησαν... γκάζι. Βρήκαν ρυθμό, ήλεγξαν τα ριμπάουντ και έβαλαν μεγάλα σουτ. Καθοριστικό το μεγάλο τρίποντο του Έρικ Γκριν όταν και διαμόρφωσε το 76-67 στην τέταρτη περίοδο. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο τρομερός Βασίλης Σπανούλης με 22 πόντους και 6 ασίστ, ενώ ήταν πολύτιμη και η συνεισφορά του... αέρινου Κεμ Μπιρτς (9 π., 11 ρ.).

Στο τέλος οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τη νίκη-πρόκριση για το φάιναλ φορ της Πόλης με σκορ 87-78. Εκεί έφτασαν στον τελικό, αλλά έχασαν το τρόπαιο από τη Φενέρμπαχτσε, στην οποία αγωνιζόταν ο Κώστας Σλούκας. Ήταν ο τέταρτος τελικός για τον Ολυμπιακό μέσα σε 6 χρόνια.

2022: Η «αποκάλυψη» με θεατή τον Ντουράντ

Η τρίτη φορά που ο Ολυμπιακός έδωσε πέμπτο ματς στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας ήταν πέρσι, με προπονητή ξανά τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Αντίπαλος αυτήν τη φορά η «σταχτοπούτα» και φιλόδοξη στη διοργάνωση Μονακό του Μάικ Τζέιμς. Λόγω της στενής φιλίας του μάλιστα με τον Κέβιν Ντουράντ, ο εκ των κορυφαίων παικτών του ΝΒΑ είχε θέση στα επίσημα του ΣΕΦ. Η σειρά ήταν ανταγωνιστική και είχε και πάλι «μπρέικ». Οι Μονεγάκοι έκαναν το 1-1 στο Φάληρο, οι Πειραιώτες απάντησαν στο 3ο ματς με διπλό, με τη σειρά να γίνεται 2-2 και να οδηγούμαστε σε «τελικό» στο φαληρικό στάδιο.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού ετοίμασαν μία εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, οι εξέδρες ήταν κατάμεστες, με τον ενθουσιασμό να βρίσκεται στα ύψη. Βλέπετε, ήταν η επιστροφή της ομάδας στην ελίτ της Ευρώπης, ύστερα από τρεις σεζόν μακριά από τα πλέι οφ. Για ακόμη μία φορά ο αντίπαλος είχε τον έλεγχο στα πρώτα λεπτά. Η Μονακό προηγήθηκε στο ημίχρονο (41-48), είχε το πάνω χέρι και στο τρίτο δεκάλεπτο (66-70). Στο τέλος, όμως, η «ερυθρόλευκη» αυταπάρνηση επέστρεψε.

Ο Ολυμπιακός στην τέταρτη περίοδο πραγματοποίησε εκπληκτικό δεκάλεπτο. Μέτρησε επιμέρους σκορ 28-18 και έφτασε στη νίκη-πρόκριση με σκορ 94-88. Καθοριστική στιγμή το μεγάλο τρίποντο του Κώστα Σλούκα στο 38', όταν και διαμόρφωσε το 89-83. Ο αριστερόχειρας γκαρντ πραγματοποίησε σπουδαίο ματς (15 πόντοι, 5 ασίστ, 5 ριμπάουντ), ενώ ήταν σπουδαίοι και οι Τόμας Ουόκαπ (17 πόντοι, 3/5 τρίποντα), Σακίλ Μακ Κίσικ (18 πόντοι, 4/4 δίποντα) και Τάιλερ Ντόρσεϊ (16 πόντοι), ο οποίος τώρα θα επιστρέψει με τη Φενέρ ως αντίπαλος στο ΣΕΦ. Ο ουρανός στο ΣΕΦ έγινε κόκκινος, με τον εντυπωσιασμένο Κέβιν Ντουράντ να κάνει λόγο για «αποκάλυψη» στο... φλεγόμενο φαληρικό στάδιο από τους πανηγυρισμούς.