Το δικό του… μυαλό και ο παράγοντας ΣΕΦ

Η μεγαλύτερη ώρα του φετινού μπασκετικού Ολυμπιακού πλησιάζει, με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να παίζει τους κόπους μιας ολόκληρης αγωνιστικής χρονιάς σε ένα παιχνίδι.

Το δικό του… μυαλό και ο παράγοντας ΣΕΦ

Τον πέμπτο αγώνα πλέι οφ με αντίπαλο τη δυσκολοκατάβλητη Φενέρ στο ΣΕΦ, εκεί όπου την έχουν… πατήσει ήδη μία φορά στη σειρά από την τουρκική ομάδα. Η διαφορά είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» επιστρέφουν στο «σπίτι» τους σοφότεροι, έχοντας απαντήσει και αυτοί με ένα διπλό στην Κωνσταντινούπολη κι έχοντας για τα καλά νιώσει στο… πετσί τους τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου τους.

Διαφωνούμε με όσους υποστηρίζουν ότι η σειρά αγώνων με τη Φενέρ είναι πλέον στο 50-50. Όντως, η τουρκική ομάδα έχει αποδειχθεί πολύ σκληρότερο… καρύδι απ’ όσο θα περίμεναν οι περισσότεροι, ιδίως σε σχέση με τη γενικότερη φετινή της παρουσία στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, ωστόσο υπάρχει μια σειρά δεδομένων τα οποία δίνουν αναμφίβολα το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, έστω και αν ο τίτλος του φαβορί δεν είναι πλέον τόσο συντριπτικός όσο νόμιζαν κάποιοι πριν ξεκινήσουν οι αγώνες με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη.

Καταρχάς η ποιότητα του γκρουπ του Μπαρτζώκα είναι αναμφισβήτητη. Παραμένει λοιπόν στο χέρι και στο… κεφάλι των Πειραιωτών να την ξεδιπλώσουν στο παρκέ τη στιγμή που μετράει περισσότερο. Ο κόουτς και οι παίκτες έχουν πλέον πολύ καλή εικόνα από τον τρόπο παιχνιδιού της Φενέρ, τα θετικά και αρνητικά της σημεία και το πώς προσεγγίζει τα ματς. Συνεπώς, το φουλ τριήμερο που μεσολαβεί μέχρι το πέμπτο παιχνίδι είναι υπεραρκετός χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις και να… καθαρίσει η σκέψη των «ερυθρόλευκων».

Και το λέμε αυτό διότι πράγματι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Φενέρ είναι πως έχει καταφέρει να… χαλάσει το μυαλό των παικτών του Ολυμπιακού, βγάζοντάς τους εκτός της αγωνιστικής νόρμας που τους χαρακτήρισε όλη τη σεζόν και βάζοντάς τους νέα προβλήματα. Όπως πολύ σωστά σημείωσαν αρκετοί αθλητές της ομάδας, οι Πειραιώτες ασχολήθηκαν περισσότερο με το να διαβάσουν την άμυνα των Τούρκων παρά να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Ώρα λοιπόν να γυρίσουν τον… διακόπτη, έχοντας αυτήν τη φορά στο πλευρό τους την οικειότητα που τους προσφέρει το ΣΕΦ και τη δεδομένη ψυχολογική στήριξη των φιλάθλων τους.

Το τελευταίο είναι ένα ακόμη μεγάλο ατού για τον Ολυμπιακό, όσο και αν θέλουμε να δώσουμε (δικαίως) τα εύσημα στη Φενέρ για την προσπάθειά της στη σειρά. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 18 ομάδες της Ευρωλίγκας μόλις οι τέσσερις είχαν αρνητικό εντός έδρας ρεκόρ στην κανονική περίοδο, με τις δύο εξ αυτών να είναι στο 8-9. Το ΣΕΦ ήταν ανέκαθεν ένα από τα μεγάλα όπλα των Πειραιωτών, πόσω μάλλον αύριο που ο κόσμος θα το γεμίσει ασφυκτικά ύστερα από ένα από τα πιο γρήγορα σολντ άουτ όλων των εποχών.

Πέρα από την ομάδα, όμως, θα πρέπει και οι φίλοι του Ολυμπιακού να κάνουν επίσης το… παιχνίδι τους, χωρίς να αποπροσανατολιστούν από πρόσωπα. Η… συμπάθεια των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων για τον Ιτούδη αλλά και (σε μικρότερο βαθμό) για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι γνωστή, όμως θα ήταν λάθος να επικεντρωθούν εκεί, καθώς η έξτρα ένταση και ο εκνευρισμός της εξέδρας πολλές φορές μεταδίδονται και στο παρκέ και γυρίζει μπούμερανγκ. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, σε καμία περίπτωση να καταπιαστούν με το επί προσωπικού… δέντρο χάνοντας το δάσος. Όπου δάσος η θερμή στήριξη της ομάδας προκειμένου να πετύχει τον μεγάλο στόχο της πρόκρισης στο φάιναλ φορ του Κάουνας.