Ολυμπιακός: Ο Σλούκας ανυπομονούσε να μπει στο παρκέ για να γράψει ιστορία

Ο Κώστας Σλούκας τρωγόταν με τα ρούχα του όση ώρα ήταν στο πάγκο, ανυπομονούσε να περάσει στο παρκέ και έδωσε μοναδικό ρεσιτάλ στην Πόλη - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Ο Σλούκας ανυπομονούσε να μπει στο παρκέ για να γράψει ιστορία

Λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης, σας είχαμε τονίσει πως καλές οι τακτικές, τα συστήματα και οι αυτοματισμοί, αλλά στα playoffs παίζουν ρόλο και οι προσωπικότητες. Το ένστικτο των παικτών, η κλάση των πρωτοκλασάτων αθλητών. Στα ματς που «καίνε» επιβάλλεται οι πρωταγωνιστές να κάνουν το βήμα μπροστά. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να επιδείξουν αγωνιστικό θράσος, ηγετική συμπεριφορά, αλλά και νοοτροπία νικητή. Στη σειρά των playoffs το 2015 κόντρα στη Μπαρτσελόνα, ο Γιώργος Πρίντεζης είχε βάλει τη σφραγίδα του στην πρόκριση. Το 2017 απέναντι στην Αναντολού Εφές ο Βασίλης Σπανούλης είχε φωνάξει «παρών».

Μπορεί οι προαναφερόμενοι να αποχώρησαν από την αγωνιστική δράση, αλλά έχουν αφήσει τη σκυτάλη στους διαδόχους τους. Οι Κώστας Σλούκας και Σάσα Βεζένκοφ έβαλαν δύο τεράστια σουτ στο τελευταίο λεπτό, βγαίνοντας μπροστά στα δύσκολα. Ο Βούλγαρος φόργουορντ έφερε το σκορ στα ίσα (69-69) στα 48'' πριν τη λήξη, κρατώντας όρθιο τον Ολυμπιακό σε μία κρίσιμη στιγμή, ενώ ακολούθως ο αριστερόχειρας γκαρντ ολοκλήρωσε τη μεγαλειώδη του εμφάνιση στην Πόλη με εκείνο το τρομερό buzzer-beater τρίποντο το οποίο και θα μείνει στην ιστορία.

Επειδή δώσαμε το «παρών» στην Ulker Sports Arena και ρίχναμε ματιές στον πάγκο του Ολυμπιακού, υπήρξαν αρκετές στιγμές που ο Κώστας Σλούκας... τρωγόταν με τα ρούχα του. Δεν ξεκίνησε ως συνήθως στη βασική πεντάδα, αλλά μόλις πέρασε στο παρκέ έδειξε με το «καλημέρα» πως ένιωθε καλά. Έπαιρνε πρωτοβουλίες στην επίθεση, έβαζε σουτ, μοίραζε ασίστ, πήγαινε στους διαδρόμους για ντράιβ, δημιουργούσε ρήγματα, ήταν εύστοχος, αξιοποίησε όλα τα γκολ-φάουλ που κέρδισε. Άλλαξε τον ρυθμό υπέρ της ομάδας του στη δεύτερη περίοδο και οι Πειραιώτες πήραν το προβάδισμα στο σκορ.

Πέρασε στον πάγκο στο τρίτο δεκάλεπτο και στη συνέχεια ανέμενε με ανυπομονησία το κάλεσμα του Γιώργου Μπαρτζώκα να επιστρέψει στο παρκέ. Σηκωνόταν από τη θέση του, γυρνούσε γύρω από τον εαυτό του, ζούσε το παιχνίδι έντονα, κοίταγε τον χρόνο. Υπήρχαν και στιγμές που εκνευρίστηκε. Δεν τον χωρούσε ο πάγκος και ήθελε διακαώς να βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο. Λες και ήξερε πως θα βάλει τη «σφραγίδα» του στο ματς όταν θα έμπαινε στο παρκέ, όπως και περίτρανα έκανε στο τέλος. Γιατί στην Πόλη έγραψε ιστορία στο τρίτο ματς των playoffs.

Ο Κώστας Σλούκας πραγματοποίησε ονειρική εμφάνιση απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Μία από τις κορυφαίες της καριέρας του, αν συνυπολογίσουμε τη σημαντικότητα του παιχνιδιού, αλλά και το γεγονός πως βρισκόμαστε σε διαδικασία playoffs. Άλλο βάρος, διαφορετική πίεση και άγχος κρύβουν αυτά τα παιχνίδια. Κάποιοι παίκτες λυγίζουν σε αυτές τις καταστάσεις, αλλά ο αριστερόχειρας γκαρντ είναι γεννημένος για αυτά τα ματς, για αυτές τις καταστάσεις. Είναι ματς που τον εξιτάρουν.

Σε μόλις 23 λεπτά συμμετοχής, σημείωσε 25 πόντους, έχοντας 6/6 δίποντα, 3/6 τρίποντα και 4/4 βολές. Σε όλα αυτά προσθέστε 6 ασίστ και 4 ριμπάουντ, σε μία γεμάτη, ουσιαστική και κυρίως ηγετική παρουσία του στο παρκέ. Στην τέταρτη περίοδο ολοκλήρωσε το γκολ-φάουλ που κέρδισε, ακολούθως μας χάρισε ένα εντυπωσιακό μπάσιμο αλλάζοντας χέρι στον αέρα (63-66) και στο τέλος «εκτέλεσε» τους Τούρκους με το τρίποντο στην εκπνοή. Δεν ήταν απλά ένα σουτ. Έγινε με την πίεση του χρόνου (μόλις 3''), με αλλαγή χεριού στην ντρίμπλα πίσω από την πλάτη ξεφορτώνοντας τον ένα αντίπαλο, αλλά και με εκτέλεση όντας εκτός ισορροπίας, έχοντας καρφωμένο πάνω του παίκτη. Ασύλληπτη ενέργεια, ένα σουτ που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Ο Κώστας Σλούκας φώναξε και πάλι «παρών» στο πιο κομβικό σημείο της σεζόν, δείχνοντας την κλάση του, αλλά και το γεγονός πως όταν η μπάλα «καίει» δεν θα διστάσει ποτέ να πάρει πάνω του το μεγάλο σουτ.