Mundo deportivo: «Στον Παναθηναϊκό το πιο μεγάλο πρόστιμο στην ιστορία της Euroleague»

Ο Παναθηναϊκός θα πληρώσει το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Euroleague, σύμφωνα με την Mundo deportivo

Mundo deportivo: «Στον Παναθηναϊκό το πιο μεγάλο πρόστιμο στην ιστορία της Euroleague»

«Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με πρόστιμο 725.000 ευρώ για παραβίαση των κανόνων του οικονομικού "fair play" εδώ και χρόνια», όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βαρκελώνης Mundo deportivo, αναφερόμενη στο ποσό των χρημάτων που επέβαλε-χωρίς να το αποκαλύψει- η Euroleague στην ελληνική ομάδα για να πληρώσει.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας «σύμφωνα με την έρευνα που διενεργεί εδώ και αρκετό καιρό η Επιτροπή Ελέγχου Διοίκησης της Ευρωλίγκας (MCC), ο Παναθηναϊκός έχει περάσει χρόνια παραποιώντας ή μη δημοσιοποιώντας τις σωστές πληροφορίες για τους πραγματικούς αριθμούς του, κάτι που οδήγησε στην τρέχουσα κύρωση. Η κύρωση, η οποία σύμφωνα με το σημείωμα της Euroleague έχει συμφωνηθεί με τον ελληνικό σύλλογο, έχει δύο πτυχές, αθλητική και οικονομική. Αθλητικά, ο αθηναϊκός σύλλογος έχει τιμωρηθεί με την απώλεια δύο νικών στην Euroleague 2022-23. Πρόκειται για μια αρκετά συμβολική τιμωρία αφού ο Παναθηναϊκός ήταν ήδη εκτός plaoffs και, μάλιστα, δεν αλλάζει την τελική του κατάταξη της σεζόν (17ος, δηλαδή προτελευταίος)».

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι «στο επίσημο σημείωμά της η Euroleague κάνει λόγο και για οικονομική κύρωση, αν και δεν αποκαλύπτει το ύψος της. Η Mundo Deportivo έμαθε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της διοργάνωσης καθώς ανέρχεται στις 725.000 ευρώ. Και η Euroleague επιφυλάσσεται να το αυξήσει κατά 400.000 ευρώ επιπλέον εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις».

Οι κανονισμοί του χρηματοοικονομικού «fair play» της Euroleague προβλέπουν ότι οι ομάδες που επενδύουν περισσότερο από το 50% των εσόδων σε μια σεζόν πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο το ποσό του οποίου θα κατανεμηθεί στις υπόλοιπες ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται.