Ολυμπιακός: Με το μυαλό στα playoffs

Μικρό το κακό από την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Ολυμπιακός ελέγχει την κατάσταση για την πρωτιά, με το μυαλό όλων να είναι ήδη στα playoffs.

Ολυμπιακός: Με το μυαλό στα playoffs

Δεν είναι εύκολο να διατηρείς σε υψηλό επίπεδο τα αποθέματα ενέργειας, συγκέντρωσης, αλλά και κινήτρου όταν βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση. Όταν έχεις εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας και ουσιαστικά κρατάς την τύχη στα χέρια σου για την πρώτη θέση. Από την άλλη, όμως, ο Ολυμπιακός είχε να αντιμετωπίσει και έναν αντίπαλο ο οποίος δεν είχε στόχο, έχοντας ήδη αποκλειστεί από τα playoffs της διοργάνωσης. Στο τέλος, όμως, οι Σέρβοι έδειξαν να θέλουν περισσότερο το θετικό αποτέλεσμα. Για το ηθικό τους, για το γόητρό τους, για το πρεσίτζ τους στη διοργάνωση. Μετά τη Μονακό έγιναν η μόλις δεύτερη ομάδα που έχει κερδίσει μέσα-έξω τον Ολυμπιακό, δηλαδή τον πρωτοπόρο της EuroLeague. Δεν είναι μικρό πράγμα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε υποδειγματικά το πρώτο δεκάλεπτο. Με έξοχη κυκλοφορία της μπάλας, με καλή κίνηση από τους παίκτες μακριά από τη μπάλα, με αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια (6/8 τρίποντα), με σωστές αποφάσεις στην επίθεση, με σκληράδα στην άμυνα. Κάπως έτσι έφτασε στο 19-30 στο σκορ στο 9ο λεπτό της αναμέτρησης, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να παίζουν όπως μας έχουν συνηθίσει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Στη συνέχεια, όμως, οι Σέρβοι έφεραν τα πάνω-κάτω.

Ενδεχομένως οι Πειραιώτες να είχαν την αίσθηση πως ο Αστέρας δεν θα είχε ιδιαίτερο κίνητρο να χτυπήσει το ματς από τη στιγμή που δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον. Οι Σέρβοι όμως αντέδρασαν. Έβγαλαν σκληράδα στην άμυνα, πίεσαν πάνω στη μπάλα, έριξαν... ξύλο και ανάγκασαν τον Ολυμπιακό να υποπέσει σε 19 λάθη, από τα περισσότερα που έχει κάνει η ομάδα φέτος μέσα στη σεζόν. Παράλληλα, οι γηπεδούχοι άρχισαν να κυκλοφορούν υποδειγματικά τη μπάλα, είχαν υπομονή στην επίθεση και έπαιρναν σωστές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να σκοράρουν σχεδόν σε κάθε κατοχή. Όταν οι Πειραιώτες στο τέλος έψαχναν τις καλές άμυνες να γυρίσουν το ματς, έβλεπαν τους εαυτούς τους να μαζεύουν τη μπάλα από το δίχτυ συνεχώς. Με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατον να φτάσεις στην ανατροπή.

Οι ερυθρόλευκοι δεν βρήκαν ποτέ τρόπο να περιορίσουν την δραστηριότητα των Τζον Χόλαντ (17 πόντοι, 2/2 δίποντα, 3/6 τρίποντα) και Φακούντο Καμπάτσο (20 πόντοι, 4/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 8 ασίστ) και το πλήρωσαν. Έκαναν ό,τι μπορούσαν οι Σάσα Βεζένκοφ (16 πόντοι, 8 ριμπάουντ) και Τόμας Ουόκαπ (15 πόντοι, 5 ασίστ), αλλά δεν ήταν αρκετοί. Είναι γεγονός πως αρκετοί παίκτες είναι εκτός κλίματος το τελευταίο διάστημα.

Μικρό το κακό όμως. Ας μη γελιόμαστε. Το μυαλό όλων κατά βάθος είναι στα playoffs και άπαντες αναμένουν να μάθουν τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσουν στα προημιτελικά ώστε να διεκδικήσουν την πρόκριση στο Final-Four. Τότε είναι που θα πρέπει η ομάδα του Πειραιά να δείξει χαρακτήρα, νοοτροπία νικητή, να πιάσει υψηλή απόδοση, αλλά και να παίξει το μπάσκετ που ξέρει και μπορεί.

Με νίκη στην αυλαία της κανονικής περιόδου κόντρα στη Μπασκόνια, ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει την πρώτη θέση, κάτι που κυρίως θα επιβραβεύσει ηθικά τη φετινή προσπάθεια της ομάδας. Γιατί στην πράξη είτε βγει πρώτος, είτε δεύτερος, είτε ακόμη και τρίτος, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Το σημαντικό είναι πως θα έχει το πλεονέκτημα έδρας. Και το κατάμεστο ΣΕΦ είναι ικανό να τον στείλει στο Κάουνας.