Ολυμπιακός: Η δικαίωση του Μπλακ

Θεριό ανήμερο! Ο Ταρίκ Μπλακ έχει εξελιχθεί στον δεύτερο σέντερ του Ολυμπιακού με τις τρομερές εμφανίσεις του, έχοντας αναβαθμίσει κατακόρυφα το παιχνίδι του φέτος.

Ολυμπιακός: Η δικαίωση του Μπλακ

Ο Ταρίκ Μπλακ είναι ένας εξαιρετικός σέντερ. Τη σεζόν 2018-19 ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ήταν μία σημαντική μεταγραφή, καθώς μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στο ΝΒΑ με τους Λέικερς και τους Ρόκετς. Στην πρώτη του χρονιά στην Ευρωλίγκα έκανε θραύση, μετρώντας 11 πόντους μέσον όρο, με 69,9% στα δίποντα (σχεδόν 70% δηλαδή) και 5,4 ριμπάουντ. Ένας αθλητικός ψηλός, με γρήγορα πόδια και καλές τοποθετήσεις μέσα στη ρακέτα. Ακολούθως υπέστη σοβαρό τραυματισμό, έχασε έδαφος, ενώ αναλώθηκε και σε ορισμένες κακές επιλογές, χάνοντας χρόνο με το να ψάχνει ομάδα στο ΝΒΑ.

Η καριέρα του πήρε ελαφρώς την κάτω βόλτα, αλλά κάπου εκεί παρουσιάστηκε ο Ολυμπιακός. Αν και το βιογραφικό του κατέγραφε πως το γόνατό του είναι ταλαιπωρημένο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον εμπιστεύτηκε. Ο αθλητής είχε δουλέψει σε ατομικό επίπεδο, το πόδι του είχε συνέλθει και υπήρχε η άποψη πως σε ένα καλό σύνολο ο Αμερικανός ψηλός μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του. Ο Ταρίκ Μπλακ δέχτηκε μετά χαράς την πρόταση του Ολυμπιακού και το αντιμετώπισε ως μία μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του. Να αποδείξει και πάλι την αξία του αλλά και να διακριθεί με μία ομάδα υψηλού επιπέδου.

Όσοι γνώριζαν πράγματα και καταστάσεις, από την περίοδο μάλιστα και της προετοιμασίας, σχολίαζαν πως «ναι μεν αποκτήθηκε για τον ρόλο του τρίτου σέντερ, αλλά έχει ταλέντο, δυνατότητες και πείρα, τα οποία, αν τα αξιοποιήσει, θέμα χρόνου είναι να αναλάβει τον ρόλο του δεύτερου “πενταριού” στο ρόστερ». Δεν είναι τυχαίο πως τους τελευταίους μήνες αγωνίζεται περισσότερο από τον Τζόελ Μπολομπόι, ενώ υπάρχουν και ματς στα οποία ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιλέγει να τα ολοκληρώσει με εκείνον στη θέση «5» αντί του Μουσταφά Φαλ. Είναι ο καλύτερος πικ εν ρολ ψηλός της ομάδας, έχει γρήγορα πόδια, ξέρει να παίρνει σωστές τοποθετήσεις μέσα στη ρακέτα, έχει καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι, δεν τον κουνάς εύκολα στο «ζωγραφιστό» και παίζει με πάθος για κάθε διεκδικούμενη μπάλα.

Κόντρα στον Παναθηναϊκό ο Ταρίκ Μπλακ έκανε το καλύτερό του παιχνίδι με την ερυθρόλευκη φανέλα, δικαιώνοντας εκείνους που έλεγαν πως «θα γίνει ο δεύτερος ψηλός στο ρόστερ». Σε μόλις 15 λεπτά συμμετοχής κατόρθωσε να σημειώσει 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα και 7/7 βολές. Κέρδιζε συνεχόμενα γκολ-φάουλ, με την άμυνα των «πρασίνων» να αδυνατεί να τον περιορίσει. Τα «βυθίσματα» του Αμερικανού σέντερ μέσα στη ρακέτα, λειτουργώντας υποδειγματικά στις πικ εν ρολ συνεργασίες, έκαναν τη ζημιά στον αντίπαλο. Το σημαντικό για τον παίκτη είναι πως πλέον έχει βρει ρυθμό. Πατά γερά στα πόδια του και έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά. Είναι εντυπωσιακά συνεπής και ουσιαστικός στο παιχνίδι της ομάδας, προσφέροντας ασφάλεια και σιγουριά στους συμπαίκτες του σε άμυνα και επίθεση. Η «ερυθρόλευκη» φροντλάιν είναι πλήρης και γεμάτη όσο ποτέ άλλοτε, τουλάχιστον την τελευταία πενταετία.